prilika generacije

Dinamo u Salzburgu ima priliku prekinuti negativni niz koji traje već 24 godine; 'modri' od 1998. čekaju na ovo...

05.10.2022 u 11:06

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama od 18.45 sati igraju utakmicu 3. kola Lige prvaka u gostima kod Red Bull Salzburga. Ovo je jedinstvena prilika da aktualna momčad 'modrih' prekine jednu od posljednjih neugodnih statistika Dinama u Ligi prvaka

Prošle su godine, pa i desetljeća... Gotovo dva i pol, točnije 24 godine. Da, toliko dugo Dinamo ne zna za gostujuću pobjedu u skupinama Lige prvaka.

Posljednje slavlje 'modrih' na strani bilo je još tamo 1998. godine. Pao je tada veliki i moćni Ajax na Amsterdam Areni, za pobjedu 1:0 zabio je Josip Šimić, u 68. minuti utakmice sjajnim lobom je matirao legendarnog Edwina van der Sara.

Ajax - Dinamo 0:1, Liga prvaka, gol Josip Šimić, 1998. godina Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

I to je bilo to. Od tada kao da je netko ugasio svjetlo i Dinamo na gostovanjima u Ligi prvaka ima katastrofalnu statistiku od čak 16 poraza i tri remija. Da stvar bude još i gora, u tih je 19 utakmica na strani Dinamo samo jednom primio manje od dva gola... Bilo je tu teških stradavanja, 5:0 u Münchenu protiv Bayerna, 6:2 od Reala na Santiago Bernabeu, dok su Ajax, PSG i Sevilla pred svojim navijačima 'modre' počastili s po 4:0...

A sad je dojam da bi Red Bull Salzburg napokon mogao biti 'taj'. Neozbiljno bi bilo reći da je Salzburg lakši protivnik od gore navedenih velikana, no realno je očekivati da Dinamo protiv 'bikova' ima šansu iznenaditi. Ovo je protivnik po mjeri, 'modri' su u formi, igraju dobro i zašto baš danas u Salzburgu ne bi prekinuli ovaj neugodan niz koji traje od 1998. godine?

  • +30
Milan - Dinamo, 2. kolo Lige prvaka, 2022/23. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

Najveći problem je - statistika. Naime, Red Bull Arena u Salzburgu je gotovo neosvojiva utvrda jer 'bikovi' pred svojim navijačima za poraz u službenim utakmicama ne znaju još od veljače 2021. godine. Tada su izgubili 2:0 od Villarreala u uzvratu šesnaestine finala Europske lige. Nakon toga je Red Bull na svom terenu nanizao čak 39 utakmica u svim natjecanjima bez poraza!

Može li Dinamo prekinuti svoj niz neuspjeha u Ligi prvaka te u isto vrijeme nanijeti prvi poraz 'bikovima' nakon toliko vremena? Utakmica počinje od 18.45 sati, pa da vidimo!

Standings provided by Sofascore