FIFA_SP_2018.svg

NEVJEROJATNe brojke

Dinamo je rekorder finala SP-a; nešto takvo kao 'modri' nitko nije imao čak 84 godine

  • D. S.
  • Zadnja izmjena 20.07.2018 08:32
  • Objavljeno 18.07.2018 u 13:19
Bionic
Reading

Hrvatski prvak GNK Dinamo postao je ove nedjelje rekorder po broju igrača iz vlastite nogometne škole u finalu Svjetskog prvenstva

U Moskvi je 14 bivših ili sadašnjih nogometaša zagrebačkih 'modrih' bilo sudionikom borbe za prestižni trofej između Hrvatske i Francuske: Luka Modrić, Mario Mandžukić, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Marcelo Brozović, Domagoj Vida, Mateo Kovačić, Vedran Ćorluka, Milan Badelj, Andrej Kramarić, Josip Pivarić, Marko Pjaca, Tin Jedvaj i Dominik Livaković.

Među njima su desetorica, prema kriteriju Svjetske nogometne federacije (FIFA), ponikla u maksimirskoj školi nogometa. Kriterij podrazumijeva igrače koji su u dotičnoj školi proveli najmanje tri godine između svojega 15. i 21. rođendana.

Dinamo je tako izbio na sam vrh te liste, a drugo mjesto dijele europski divovi Barcelona i Ajax, koji su imali po osmoricu igrača iz svog omladinskog pogona u finalu koje su 2010. godine u Južnoafričkoj Republici igrali Španjolska i Nizozemska, piše HNS.

Posljednji klub koji je imao čak 14 nogometaša u finalu Svjetskog prvenstva bila je Slavija iz Praga, čiji su igrači branili čehoslovačke boje u završnoj utakmici 1934.godine. Slijedi Juventus s 13 igrača iz finala Italije i Francuske 2006. godine.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Inače, Dinamo će dobiti punu naknadu za 46 dana koliko je s reprezentacijom proveo njihov vratar Dominik Livaković, što iznosi 333.280 eura (po danu FIFA plaća 7180 eura). Isto tako i Mario Gavranović, koji je bio u švicarskoj nacionalnoj vrsti 34 dana, donijet će novce u maksimirsku blagajnu, no dio njegova punog iznosa dobit će i Rijeka, jer je tamo prvoeo prvi dio sezone. Sve u svemu Dinamo bi ukupno mogao biti bogatiji za oko pola milijuna eura.

  • +38
Arena u Puli za vrijeme utakmice Hrvatska - Francuska Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal