ždrijeb u Nyonu

Dinamo doznao protivnika, a to je češki prvak - Viktoria Plzen!

17.12.2018 u 10:21

Bionic
Reading

U švicarskom Nyonu održan je ždrijeb parova 16-ine finala Europske lige. Dinamo je odmah na startu doznao svog protivnika, a to je momčad češkog prvaka, Viktorije Plzen, koja je u ovo natjecanje stigla kao treća momčad u skupni Lige prvaka

Idući suparnik zagrebačkog Dinama, Viktorija Plzen u Europsku ligu je stigao preko Lige prvaka gdje je u skupini G osvojio treće mjesto iza Real Madrida i Rome, a ispred msokovskog CSKA.

Česi su u šest susreta upisali dvije pobjede, jedan remi i tri poraza uz razliku pogodaka 7:16. Samo je Crvena zvezda ove sezone u elitnom natjecanju 'Starog kontinenta' primila više golova od Viktorije, 17.

Viktorija je u Plzenu pobijedila Romu (2:1), odigrala 2-2 protiv CSKA, te izgubila od Reala (0:5), dok je na gostovanjima slavila u Moskvi (2:1), te izgubila u Madridu (2:1) i Rimu (0:5).

Viktoriji će ovo biti peti put kako je 'prezimila' u Europi, a u dosadašnja četiri nastupa tri puta je stigla do osmine finala, a jednom je ispala u 16-ini finala.

Prošle sezone Česi su u 16-ini finala izbacili beogradski Partizan, a potom nakon dvije dramatične utakmice ispali od Sportinga. Portugalci su u prvom susretu u Lisabonu pobijedili sa 2:0, no Viktorija je u uzvratu slavila identičnim rezultatom. Pitanje pobjednika je razriješeno u produžetku u kojem je za Sporting zabio Rodrigo Battaglija.

Viktorija je do osmine finala stigla i 2014. godine kada je u 16-ini finala izbacila Šahtar, a potom ispala od Lyona. Osmina finala je bila granica koju Česi nisu uspjeli preskočiti niti 2013. U 16-ini finala su napravili iznenađenje izbacivši Napoli s dvije pobjede (3-0, 2-0), a u osmini finala je prejak bio Fenerbahče.

Europsko proljeće Viktorija je dočekala i 2012. kada je u 16-ini finala ispala od Schalkea.

Momčad iz Plzena je pet puta bila češki prvak, a jednom je osvojila i nacionalni Kup. Trenutačno je na drugom mjestu češkog prvenstva sa 45 bodova, jednim bodom manje od praške Slavije.

Momčad vodi bivši češki izbornik Pavel Vrba, a ekipa je sastavljena od domaćih igrača uz pet stranaca, međutim četvorica su Slovaci i nigerijski veznjak Ubong Ekpai. Najefikasniji igrač je Michael Krmenčik koji je u prvenstvu zabio sedam golova, a još je dva zabio u Ligi prvaka.

Utakmice igra na Doosan Areni koja može primiti 11.000 gledatelja.

Nakon sjajnih igara i prvog mjesta u skupini Europske lige nogometaši Dinama stekli su status nositelja što znači kako su na ždrijebu izbjegli klubove kao što su Chelsea, Sevilla, Villarreal, Dynamo Kijev, Genk, Eintracht, Bayer Leverkusen, RB Salzburg, Zenit, Arsenal, Real Betis, Inter, Napoli, Valencia i Benfica.

Na ždrijebu je kuglica Dinamu donijela češkog prvaka, Viktoriju Plzen uz naglasak kako će Dinamo kao nositelj prvu utakmicu igrati u Češkoj što znači da uzvrat, kojim može doći do osmine finala, igra na krcatom Maksimiru.

Prve utakmice 16-ine finala na rasporedu su 14. veljače, dok su uzvrati 21. veljače.

Dodajmo još kako će se ove sezone finale Europske lige igrat će se 29. svibnja na Olimpijskom stadionu u Bakuu.

Ostali parovi su: Club Brugge v Salzburg; Rapid Wien v Inter; Slavia Praha v Genk; Krasnodar v Leverkusen; Zürich v Napoli; Malmö v Chelsea; Šahtar Donjeck v Eintracht; Celtic v Valencia; Rennes v Betis; Olympiacos v Dinamo Kijev; Lazio v Sevilla; Fenerbahče v Zenit; Sporting v Villarreal; BATE Borisov v Arsenal; Galatasaray v Benfica

TIJEK ŽDRIJEBA

  • - Viktoria je izgubila od Rome 5:0 u Rimu. Također, u Plzenu je Real Madrid slavio 5:0. Međutim, da je riječ o opasnoj momčadi potvrđuje domaća pobjeda protiv Rome 2:1. Česi su pobijedili i CSKA u gostima 2:1
  • - češki suparnik Dinama bio je treći u skupini Lige prvaka, u kojoj je igrao protiv Reala, Rome i moskovskog CSKA
  • - prvi par je Vitkoria Plzen - Dinamo; sreća za momčad Nenada Bjelice jest što se uzvrat igra u Zagrebu
  • - Dinamo može dobiti bilo kojeg od 15 klubova iz skupine nenositelja, a jedini kojeg iz te grupe klubova ne može dobiti jest Fenerbahče, s koji je bio u D skupini
  • - domaćin ždrijeba je pak Giorgio Marchetti, Uefin direktor natjecanja, a uz njega su legenda ženskog njemačkog nogometa Celia Šašić te Portugalac Ricardo Carvalho
  • - prezenter na ždrijebu je portugalski novinar Pedro Pinto

  • +35
Dinamo - Anderlecht Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX