PRAVI JE SRETNIK

Da se teška nesreća s VN Bahraina dogodila prije par godina, Romain Grosjean ne bi preživio; evo što je spasilo Francuza

30.11.2020 u 16:12

Bionic
Reading

Francuz Romain Grosjean preživio je tešku nesreću na VN Bahraina, a to može zahvaliti sigurnosnom sustavu 'halo' koji je došao u bolide 2018.

Podsjećamo, Romain Grosjean je u trećem zavoju nakon kontakta s Danilom Kvjatom izgubio kontrolu nad bolidom zabivši se u ogradu pri čemu je bolid eksplodirao i prepolovio se od siline udarca.

Francuz je prevezen u bolnicu odakle se javio putem društvene mreže, a tom prilikom je priznao mu je novi sigurnosni sistem spasio život.

'Pozdrav svima, samo sam želio reći da sam donekle dobro. Hvala svima na svim porukama. Nisam bio za halo prije par godina, ali mislim da je to najbolja stvar koja je ikad uvedena u Formulu 1 i bez toga sada ne bih bio u mogućnosti razgovarati sa vama. Hvala cijelom medicinskom osoblju na stazi, u bolnici i nadam se da ću vam uskoro moći napisati nekoliko poruka da vam kažem kako ide', rekao je Grosjean.

  • +34
VN Bahraina Izvor: EPA / Autor: Kamran Jebreili / Pool

Halo je u Formuli 1 od 2018. Riječ je o zakrivljenoj šipci koja je postavljena u kokpitu iznad glava vozača, napravljena je od titana, a teška je oko devet kilograma.

Vozači nisu bili oduševljeni s time, ali su shvatili na teži način da im on spašava glavu. Da se ova nesreća dogodila prije tri godine, Grosjean više ne bi bio na ovom svijetu...