POMLAĐENA HRVATSKA

Cipar nije mjerilo, ali je sasvim sigurno odličan putokaz

05.09.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak je odigrala prvu utakmicu nakon lošeg rezultata na SP-u u Brazilu, ali i jedinu utakmicu uoči početka kvalifikacija za odlazak na Euro 2016. koji će se igrati u Francuskoj. U Puli je pobijeđena selekcija Cipra 2:0

Niko Kovač predstavio je u Puli novu, pomlađenu Hrvatsku. Bez nekolicine koji su se oprostili - Vukojevića, Eduarda Da Silve i Pletikose - bez ozlijeđenih i(li) suspendiranih - Perišića i Rebića - ali i bez Sammira, Badelja, Kranjčara... Pružio je Niko Kovač priliku petorici debitanata, a od kojih su zadovoljili svi, no najviše Andrej Kramarić, prvi strijelac MAXtv Prve lige i Rijeke, igrač koji je svoju afirmaciju tražio na mnogim adresama, ali doživio ju je podno stijena Kantride.

Bila je to utakmica u kojoj je Niko Kovač, osim nužne rekonstrukcije kadra, morao pronaći adekvatne zamjene, ali i vratiti poljuljani ugled i samopouzdanje reprezentativaca.

Naravno, pobjeda protiv Cipra, reprezentacije koja zauzima tek 140. mjesto na Fifinoj ljestvici, ne smije biti mjerilo, ali igra - posebice iz prvih 60 minuta - može biti pokazatelj. U tom periodu, dok su u momčadi bile glavne 'face', odnosno Modrić i Mandžukić (op.a. nije bilo ozlijeđenog Rakitića), Hrvatska je bila upravo onakva kakvu je navijači žele - puna volje, želje i htijenja, ponekad i atraktivna, ali najvažnije - učinkovita i precizna.

Osim pobjedom, Kovač može biti zadovoljan svime što je vidio na Aldo Drosini. A to se prije svega odnosi na učinak i doprinos debitanata, Kramarića, Pjace, Čopa, Jedvaja i Pašalića. I zato će Kovač mirno spavati do utorka, to jest do prvog kvalifikacijskog dvoboja s Maltom, jer uz ovakve mladiće, kojima je na kraju pljeskala i pulska publika, u momčadi će biti i Barcelonina zvijezda Rakitić, 'tvrđava' Jelavić...

Ipak, da sve ne bi bilo idealno, pa čak i 'previše dosadno' za Kovača, dokazali su Ciprani s dvije dobre prilike u završnici utakmice, ali one su dale mogućnost Danijelu Subašiću da se potvrdi kao odlična Pletikosina zamjena.

'Vrlo sam zadovoljan kako smo odigrali protiv Cipra. Vjerojatno će ljudi reći da ovo nije protivnik koji će pokazivati vrijednost naše igre, ali upravo je u tome stvar - nismo im dopustili da se pokažu u boljem svjetlu. Oni su činili probleme i Italiji i Švicarskoj te zato mislim da je ova igra bila vrlo dobra', rekao je nakon utakmice dvostruki strijelac protiv Cipra Mario Mandžukić

U kontekstu dobroosmišljene akcije i odlično izabranog prostora govorio je i Kruno Jurčić, nogometni trener ali i bivši reprezentativac.

'U svakom slučaju, mislim da je ovakva utakmica dobrodošla, protiv suparnika koji ti ne može nanijeti nikakvu veliku štetu. Također, poslužila je mladim igračima, koji su ili kroz mediji ili kroz svoj učinak proteklih mjeseci skrenuli pažnju na sebe i zaslužili da budu dio takve predstave ali i da osjete što to znači nositi reprezentativni dres. A mi bi svi trebali znati da je to tek njihovo stapanje s momčadi, bez stavljanja opterećnja na njihova leđa da su upravo oni igrači koji će rješavati velike utakmice. Jer, kako se kaže, još mora puno vode proteči', zaključio je Kruno Jurčić.