mučenje u švicarskoj

Brutalno iskreni Aco Petrović otkrio je sav jad hrvatske košarke: Dobili smo utakmicu bez ikakvog napadačkog učinka...

24.02.2023 u 08:02

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija je u susretu 5. kola skupine E pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. godine u Fribourgu nakon puno muke pobijedila Švicarsku 64:56

Da, košarka nam je na najnižim mogućim granama, Hrvatska igra pretkvalifikacije(!), da kvalifikacije za plasman u kvalifikacije za EuroBasket! No, taj smo sram, tugu i jad već odavno preboljeli, ali nikako se ne možemo pomiriti s činjenicom da naša reprezentacija i dalje s grčem u želucu odlazi na gostovanja poput ovog, kod 'strašne' i 'uvijek neugodne' Švicarske. Jer 'svi danas igraju košarku'...

I da onda protiv te i takve košarkaške 'velesile' Hrvatska gubi više od tri četvrtine utakmice! Hej, pa nije ovo hokej pa da nas Švicarci razbijaju! Pričamo o košarci, ali i tu su nas Švicarci držali 'u šahu' do 34. minute utakmice kad su izabranici Ace Petrovića prvi put napokon poveli! I na kraju ipak pobijedili 64:56.

Koliko smo bili loši? Pa recimo to statistički - očajan šut 18/58 pratilo je čak 11 promašenih slobodnih bacanja, a o nekoj 'kolektivnoj' igri i šuterskoj formi govori podatak od samo osam asistencija!

'Napadački se nismo osjećali komforno ni u jednom trenutku. Evidentno je da smo utakmicu mogli dobiti samo onako kako smo odigrali drugo poluvrijeme, što znači da smo limitirali Švicarce na 18 koševa i ostavili Kovača bez koša iz igre', rekao je v.d. izbornika Aco Petrović nakon utakmice te istaknuo:

'Dobili smo utakmicu bez ikakvog napadačkog učinka, što je jedna dodana vrijednost za hrvatsku reprezentaciju koja nije često dobivala utakmice na ovakav način. Čestitke momcima.'

U našoj reprezentaciji najefikasniji su bili Roko Prkačin s 15 koševa i osam skokova, Toni Nakić s 14 koševa i četiri skoka, dok je Antonio Jordano dodao sedam koševa, a Danko Branković šest koševa i osam skokova.

'Bila je to teška utakmica, sami smo se uveli u nekakav kontraritam u kojem smo promašivali dosta otvorenih šuteva, radili individualne greške, gubili lopte, a nadovezala su se i slobodna bacanja. Igrali smo bez samopouzdanja. Lopta je puno bolje išla na treninzima, nego na utakmici, međutim dobrom obranom i velikom željom za pobjedom smo uspjeli uzeti dva boda', kazao je nakon utakmice Toni Nakić.

  • +9
Švicarska - Hrvatska, košarka, pretkvalifikacije za EuroBasket EP, 23.2.2023. Izvor: EPA / Autor: PETER SCHNEIDER

A Hrvatsku u nedjelju (26. veljače, 17 sati, Split) na Gripama čeka još utakmica s Austrijom.

'Sad je plan što prije se dočepati Splita i dobro se odmoriti. Grad Split je u euforiji zbog dobrih rezultata kluba i sasvim je sigurno da ćemo odigrati napadački puno bolju utakmicu i podariti našim gledateljima kvalitetan spektakl', zaključio je Aco.

A kakva je sudbina naših košarkaša u daljnjem natjecanju? Recimo da na ljestvici naše skupine vodi Poljska s devet bodova koliko ima i Hrvatska, no Poljaci su prvi zbog boljeg međusobnog omjera. Švicarska je na sedam bodova, a Austrija je na začelju s pet bodova. Prvo mjesto donosi plasman u kvalifikacije za EuroBasket, a drugo u nastavak pretkvalifikacija koje su na rasporedu na ljeto. Naša realnost je drugo mjesto u skupini i 'radno' ljeto. Pa tko preživi, pričat će...