KLADITE SE PAMETNO

Barcini centri nemaju rješenja za snažnog Lampea

21.03.2013 u 15:36

Bionic
Reading

Kod vodeće momčadi Eurolige Barcelone gostuje Caja Laboral koju vodi hrvatski trener Žan Tabak. Za goste je ovo možda i ključna utakmica za prolaz dalje...

Napisali smo milijun puta na ovim stranicama odkad je Dvoznak pokrenut, a ponovit ćemo i ovaj put. Barcelona s Navarrom i bez Navarra nije ista momčad. Najbolje se to vidjelo prošli vikend kada je u Palau Blaugrani gostovala neugodna Zaragoza. Držali su se gosti jako dugo, ali Navarro je bio u momčadi i uz to igrao jednu od utakmica sezone. Utrpao je 28 poena za svega 27 minuta (5/8 za dva, 4/7 za tri, 6/6 bacanja). Pratio ga je sjajni Ante Tomić (19p, 7s), bez dileme prvi igrač Barcelone ove sezone, mada treba istaknuti i da je Tomić ima ogromnih problema protiv centra Zaragoze Henka Norela (25p, 10/15 za dva).

Kladite se pametno

Sve najave i prognoze portala Dvoznak.com pročitajte OVDJE.

Što se tiče Top 16 faze Barca je na 10-1, osigurala odavno četvrtfinale, večeras s pobjedom osigurava i prvo mjesto, time i prednost domaćeg parketa u četvrtfinalu, mada bi vrlo vjerojatno bili prvi i da izgube sve do kraja.

'Još je jedan cilj pred nama, osvojiti skupinu. Imamo prvu šansu ovaj tjedan, protiv top-rivala. Ovo je važan trenutak za nas', riječi su trenera Xavija Pascuala

'Imamo viziju da stvari radimo dobro u Top 16, ali uvijek postoji sutra i ono što si radio prethodno postaje potpuno beskorisno. Prelako idemo iz pozitivnog u negativno. Svaka utakmica je važna i moramo istrčati s pravim mentalitetom.'

Pascual je to sve malo filozofski prezentirao, ali Caja bi morala biti veliki motiv jer su prije tri tjedna igrali u ovoj istoj dvorani, Baski su dobili 69:67. Tada nije bilo Navarra, Barca je promašila 18 od 24 šuta za tri (25%), a i Tomić je imao "off" večer (4/11).

PROGNOZA

Broj poena igrača - M. Lampe 13.5 tip: više

Tomić i Jawai nisu briljantni braniči, u to smo se mogli uvjeriti puno puta ove sezone, Barca je obrambeno u reketu bila jača prošle godine kada je imala Vazqueza, Perovića i N'Donga. I prošli vikend smo mogli vidjeti probleme kada im je Norel iz Zaragoze strpao 25. Lampe, centar Caje, ove sezone u četiri utakmice protiv Barcelone ima 16 poena (7/13 iz igre), 21 (4/9, 12/14 bacanja), 15 (7/13) i 15 u polufinalu Kupa Kralja (6/15). Uopće ne sumnjam da će Tabak dobar dio taktike i ovaj put graditi na leđima Poljaka, koji može s Tomićem igrati 'leđima', a Jawaia izvlačiti na šut. Uz to uredno šutira trice, a vrlo često puca i poveći broj bacanja. Margina je svagdje ujednačenih 13.5, što je Lampe prebacio na 7 od zadnjih 10 utakmica, ostao je na 5 u zadnjoj kod Joventuta gdje su gubili po 20+ razlike, prije toga protiv Fenera gdje su također dobili 20 razlike, te protiv Olympiacosa u Ateni gdje je šutirao iz igre 5/14, a i tada je zabio 12. Grci uz to imaju bolje braniče u reketu od Barce.

'Odlučni smo ih opet dočekati jer smo nedavno izgubili. Uz to želimo osigurati i prvo mjesto što je prije moguće. Bilo bi sjajno završiti Top 16 do kraja bez poraza', dodao je Marcelinho Huertas, a trener Pascual je posebno istaknuo snažnog centra Caje Lampea.

'Jedan igrač sposoban za mnoge stvari, kojeg je teško braniti.'

Juan Carlos Navarro i Caja Laboral imaju nešto zajedničko u ovom trenutku. Oboje traže kontinuitet dobrih igara. Caja je tukla Barcu u njenoj dvorani, pa doma izgubila od Reala iako je povremeno vodila i 16 razlike. Potom je razbila Fener 20 razlike, samo da bi u nedjelju od desetkovanog Joventuta izgubila 10, iako je moglo biti umalo i 30.

'Moramo okrenuti stranicu, pred nama je najvažnija utakmica sezone', riječi su playa Thomasa Heurtela.

'Barca nije ista s Navarro, koji će ovaj put igrati i koji čini razliku. Oni žele revanš kontra nas.'

U Vitoriji svi ističu da još uvijek sve ovisi o njima. Omjer 6-5, koliko imaju i četvrti Khimki i peti Maccabi, nudi šansu. Ali do kraja Caja mora u Moskvu i dočekati Sienu. Tabak je uvjeren kako bi dvije pobjede bile dovoljne. Baski se nadaju da je Barcelonu lakše dobiti nego Ruse na njihovom parketu. Iako je Barcelona na 19-2 omjeru ove sezone u Euroligi (CSKA doma, Khimki vani), iako ima obranu koja prima najmanje poena (67), iako ima najbolji napad Top 16 faze (83)... Uz to, Barcelona je dobila Caju dva puta u Vitoriji ove sezone vrlo komodno (Kup Kralja 80:69, Euroliga 90:79).

'Barcelona ima 14 ili 15 veličanstvenih igrača i s Navarrom ili bez njega, dovoljno su opasni dobiti bilo koga',  poslao je poruku Žan Tabak, koji može računati na sve igrače.