Radiša Mladenović

Autor legendarne fotke Dražena Petrovića odlučio donirati više od 30 tisuća sportskih fotografija; evo što je svima poručio

04.10.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Najstariji hrvatski sportski fotoreporter Radiša Mladenović odlučio je donirati Hrvatskom športskom muzeju i Hrvatskom olimpijskom odboru više od 30.000 sportskih fotografija neprocjenjive vrijednosti za hrvatsku sportsku povijest

'U sportskim muzejima kronično nedostaje sportske foto-dokumentacije koja je iznimno bitna kao pečat vremena i događanja iz povijesti. Nadam se da će moja bogata arhiva barem malo popraviti stanje i sačuvati te djeliće povijesti od zaborava', kazao je za HINU 90-godišnji Radiša Mladenović, koji je ove godine proslavio 90. rođendan.

Bogata Mladenovića foto-dokumentacija, koja ukljućuje negative, dijapozitive, slike, filmove i slično biti će dokraja ove godine predana Hrvatskom sportskom muzeju i HOO-u, tvrdi Mladenović. U golemoj arhivi, galeriji cijelog svog rada, za svaku fotografiju točno zna aktere, mjesto događaja, atmosferu, pa čak i godinu kada je nastala.

Unatoč činjenici da je već dulje vrijeme u mirovini, Radiša Mladenović i dalje je gotovo svakodnevno prisutan u sportskom životu Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Mijenjao je Mladenović fotografske aparate, tehnologiju i suradnike, no nikad nije promijenio osnovni stav prema sportskom trenutku, djeliću sekunde i konačnoj fotografiji, koja u njegovu slučaju govori i deset tisuća riječi. Tijekom 70 godina rada njegove su fotografije hrvatskih sportskih velikana krasile su i gotovo svaki broj Sportskih novosti od 60-ih godina 20. stoljeća pa do nedavno.

Ispred Radišina fotografskog objektiva prolazili su mnogi, od Dražena Petrovića (legendarna fotografija dodavanja kroz noge!), zatim Zvonimira Bobana, Nikole Dragaša, Mate Parlova, brazilskog virtuoza Pelea pa sve do Luke Modrića i današnjih sportskih velikana, a jednom je slavni Dinamov centarfor Dražen Jerković izjavio da radi škarice jer ih jedino Radiša može snimiti.