'NOW AND THEN'

Inovativno rješenje: Nova pjesma The Beatlesa snimljena je uz pomoć AI

26.10.2023 u 22:31

Bionic
Reading

Legendarni engleski brend The Beatles vraća se u studenom, 53 godine nakon što su se razišli, s novom pjesmom snimljenom zahvaljujući umjetnoj inteligenciji koja je omogućila izdvajanje vokala pjevača Johna Lennona sa stare snimke i tako ponovno virtualno okupila popularnu četvorku

Dvojica živućih članova legendarnog benda, Paul McCartney i Ringo Starr najavili su da će nova pjesma 'Now and Then' biti objavljena 2. studenog.

Pjesma je nastala na temelju demo-snimke koju je John Lennon napravio u svom stanu u New Yorku. Nakon atentata na Lennona 1980., njegova udovica Yoko Ono je 1994. ostalim članovima sastava predala snimku vokala i glasovira.

Oni su je kasnije obradili, no nikada je nisu mogli objaviti jer ranije dostupna tehnologija nije omogućavala da se glas Johna Lennona izdvoji u zadovoljavajućoj kakvoći.

To je sada moguće, a potaknuto je dokumentarnim serijalom 'Get Back', koji je 2021. režirao Peter Jackson. Redatelj trilogije 'Gospodar prstenova' je novom tehnologijom izdvojio Lennonov glas s audiokasete, odvojivši ga od klavira.

'Ostao nam je Johnov glas, kristalno jasan', rekao je Paul McCartney u priopćenju kojim se najavljuje nova pjesma.

'Vrlo je dirljivo i svi sviramo na njoj, to je prava snimka Beatlesa', dodao je 81-godišnji glazbenik.

Izvornoj demo-snimci dodane su električna i akustična gitara koje je odsvirao George Harrison 1995., prije nego što je preminuo 2001. Pjesma je dovršena prošle godine u studiju u Los Angelesu, gdje su ubačeni bubnjevi Ringa Starra, klavir i bas Paula McCartneya te njihovi vokali.

'Bilo je to vrlo emotivno za sve nas. Kao da je John s nama', rekao je 83-godišnji Ringo Starr.