nova pravila

Zašto je ove godine Eurovizija tako posebna za Balkan, ali i za cijeli svijet?

13.05.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Ova je godina uistinu po mnogočemu posebna. Osim što se Eurovizija ne odvija u Ukrajini, zemlji koja je prošle godina pobijedila, već u Ujedinjenom Kraljevstvu, slogan 'Ujedinjeni u glazbi' primjenjiv je na više načina

Večeras se u Liverpoolu u 21 sat održava 67. Eurovizija. Natjecatelji prema predviđanjima kladionica neprestano skaču gore-dolje, a atmosfera se zahuktava. Kao glavni favoriti slove Finci, no Hrvati puno očekuju i od riječkog benda Let 3. Po mišljenju mnogih ovo je najekstravagantnija pjesma koju smo dosad slali na pjevačko natjecanje, no nije samo to ono što čini ovu Euroviziju tako posebnom.

Prvi puta u povijesti Eurovizije gledatelji diljem cijelog svijeta imaju mogućnost glasovati za svoje omiljene pjesme!

Organizatori ovogodišnjeg velikog pjevačkog natjecanja odlučili su pretočiti riječi slogana u djelo i omogučili glasovanje putem službene aplikacije Eurovision ili direktno putem internetske stranice www.esc.vote. Glasovanje će, kao i obično, trajati 15 minuta te će biti moguće dati svoj glas i putem SMS poruke. Ono što je također posebno ove godine je što se sudionici nisu morali suočiti sa sudcima kroz polufinalne večeri nego ih to očekuje tek u finalnoj večeri.

  • +9
Eurosong - 1. polufinalna večer Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Osim toga, ovo izdanje Eurovizije posebno je i za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Po prvi put u povijesti Eurovizije te otkako sudjeluju u ovom natjecanju odmjerit će svoje snage u finalnoj večeri. Nikada se još nije dogodilo da sve tri države sudjeluju u istom finalu.

U posljednjih 10 godina Hrvatska se nažalost nije uspjela plasirati među prvih 10 mjesta. Srbija je prošle godine dosegnula visoko peto mjesto u finalnoj večeri, a 2015. završili su na 10. mjestu s pjesmom 'Beauty never lies' u izvedbi Bojane Stamenov. Slovenija je te iste godine završila kao četrnaesta plasirana s pjesmom 'Ovdje za vas' Maraaye, a 2022. godine.

Unatoč dosad lošijim plasmanima ove godine Slovenci velike nade polažu u boy band Joker Out.

  • +3
Slovenski predstavnici Joker Out Izvor: Profimedia / Autor: Graham Finney / Cover Images / INSTAR Images / Profimedia