'DAMIN GAMBIT'

Već je prozivaju najpopularnijom serijom u povijesti Netflixa: Neki od glavnih glumaca možda su vam poznati iz hit filmova

25.11.2020 u 06:29

Bionic
Reading

Posljednjih desetak dana sve se više priča o hit seriji 'Damin gambit' (The Queen’s Gambit’), u kojoj se glavna radnja vrti oko šahovske ploče. Vrtoglav uspjeh serije, koju već prozivaju najpopularnijom ikad na Netflixu, pripisuju sjajnoj glumačkoj postavi, a upravo neka od tih glumačkih lica možda su vam poznata iz kultnih filmova koje smo nekoć gledali

Glavna protagonistica serije ‘The Queen’s Gambit’, 24-godišnja glumica Anya Taylor-Joy brzo je osvojila srca javnosti, gledatelja, ali i medija. Nema tko ju nije predstavio u opisu nove Netflixove serije o kojoj bruje milijuni diljem svijeta. Anya, koja tumači lik Beth Harmon, zainteresirala je svojim modnim izdanjima, izgledom, sjajnom glumom, ali i dobrom ulogom.

No u seriji je još mnoštvo zanimljivih likova vrijednih pažnje. Neke od njih već ste gledali u hit filmovima, mada toga vjerojatno niste bili ni svjesni.

Naime tu je 30-godišnji engleski glumac Thomas Brodie-Sangster, a javnost ga pamti po ulozi iz rane mladosti, kada je glumio u hit blagdanskom filmu ‘Zapravo ljubav’. Maleni Thomas sada je odrastao te igra ozbiljnije likove. U seriji ‘Damin gambit’ pripala mu je uloga Bennyja Wattsa.

  • +2
Damin gambit Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia, NETFLIX / THE HOLLYWOOD ARCHIVE / HOLLYWOOD ARCHIVE / PROFIMEDIA

Tu je još jedan Britanac koji se proslavio u nekoć omiljenom teen filmu. Igrao je u franšizi 'Harry Potter', a sada Harry Melling ponovno igra u popularnom formatu koji, čini se, obožavaju gledatelji diljem svijeta.

Serija je naime emitirana u svim državama, uključujući Rusiju, Hong Kong, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mjestu u njih 63).

Za sada javnosti manje poznata Moses Ingram iza sebe ima nekoliko značajnijih uloga, a uz kolegu Harryja Mellinga igrala je u ‘The Tragedy of Macbeth’. Uloga Jolene u novoj seriji koju svi prate mogla bi joj osigurati nove važne uloge i još blistaviju glumačku karijeru.

Almu Wheatley u šahovskoj seriji pak igra 41-godišnja iskusna glumica Marielle Heller. Ona se osim u glumi okušala kao producentica, ali i pisac, a iza sebe ima niz velikih uloga uz iskusne holivudske kolege. S Tomom Hanksom glumila je u filmu ‘Prekrasan dan u susjedstvu’, a zaigrala je i u filmu ‘Dnevnik jedne tinejdžerke’.

Javnosti možda najmanje poznat je Marcin Dorocinski, a u seriji igra ruskog prvaka u šahu Vasilyja Borgova. Ovaj poljski producent i glumac u svojoj je zemlji izuzetno popularan, a na svjetsku se glumačku scenu tek penje. Iza sebe ima niz domaćih uloga.

Hit serija snimljena je prema romanu

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Waltera Tevisa, smještena je u 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistice Beth Harmon, djevojčice usvojene iz sirotišta u Kentuckyju, u svijetu šaha, rezerviranom za muškarce.

  • +4
Netflixova serija 'The Queen's Gambit' Izvor: Profimedia / Autor: Hollywood Archive / Avalon Editorial / Profimedia

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anye Taylor-Joy i dvoboji na šahovskoj ploči napetiji od boksačkih mečeva opčinili su gledatelje pa je serija, izašla krajem listopada, zahvaljujući usmenoj predaji postala apsolutni hit. Impresionirani su i ljubitelji šaha, što je očito po objavi brojnih članaka u specijaliziranim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.

‘To je najbolje što sam vidio o šahu’, kazao je francuski velemajstor Anthony Wirig. Isto misli predsjednik francuskog šahovskog saveza Bachar Kouatly te hvali njezinu realnost i stvarne šahovske partije.