GOTOVA DRUGA SEZONA

Varaždinka odnijela pobjedu u kulinarskom showu 'Kuhan i pečen': 'Tom Gretić ima stvarno dobre prijedloge i komentari su mu na mjestu'

21.02.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Simpatična studentica menadžmenta turizma iz Varaždina bila je najbolja u drugoj sezoni popularne emisije. Tena Kovačić kaže da je ponosna na sebe jer joj je pobjeda u showu 'Kuhan i pečen' 'pokazala da njezina strast za kuhanjem nešto znači da kad joj doma kažu da je nešto fino napravila, to ne govore iz pristojnosti. Ispričala je kako je dospjela u show i dala recept jednog od najdražih recepata

Nešto 'staro' i nešto novo bio je recept za još jednu uspješnu sezonu popularnog kulinarskog showa. Šezdeset i četiri nova kuhara amatera uz zvjezdani kuharski tim - David Skoko, Christian Misirača, Ivan Erak, Anita Margić i Ivana Bekavac - te od ove zezone dvoje novih chefova, Sabina Jalšić i Igor Gudac, prošli su kroz emisije. A pobjedila je Tena Kovačić koja je nakon proglašenja razgovarala s urednicom showa Mirnom Dvorščak:

'Svi kandidati s kojima sam se natjecala i upoznala su mi bili jako dragi. Posebno sam se povezala s Petrom Horvat iz prve emisije s kojom ću sigurno ostati u kontaktu jer smo se tijekom snimanja emisije super zabavile i povezale. Najžešća konkurencija mi je svakako bio Darko u finalu, baš kako i treba biti. Stvarno je vrhunski kuhar i dečko na mjestu. Finale je pokazalo i da varaždinski kraj ima dobre gastronome - pošto smo i Darko i ja iz tog područja', ispričala je Varaždinka.

Farmerski hamburger iz polufinalne emisije bilo joj je najbolje pobjedničko jelo zato što je, kaže, kreativno i zabavno. 'Pokazalo se da fileki nisu samo za juhu i da se tradicionalne namirnice mogu pripremiti u sasvim modernom i novom obliku', tvrdi.

Podijelila je svoje impresije o iskustvu kuhanja sa slavnim hrvatskim chefovima i otkrila koji joj je chef najviše prirastao srcu. 'Bila mi je čast kuhati s tako sposobnim, dragim i kreativnim kuharima. Divim im se jer biti vrhunski šef stvarno nije lak posao i to smo svi mi kandidati najbolje osjetili na vlastitoj koži u tih 30 minuta koje smo imali za pripremu jela. I Kiki i Skoko su jako simpatični te zaslužuju samo pohvale, pa ne želim raditi razliku između njih, oba su mi jednako dragi', rekla je.

Tom Gretić je, ističe, najbolji sudac jer pokušava smiriti i opustiti kandidate, bez da stvara dodatne napetosti i nervozu.

'Ima stvarno dobre prijedloge i komentari su mu na mjestu. Mislim da nikad neću zaboraviti savjet iz prve emisije vezan za vrhnje za kuhanje. Naime Tom je tada rekao da ga nije dobro koristiti u umacima jer kako se oni hlade, vrhnje ih sve više i više povezuje pa postaju suhi i pregusti. Naravno, jako sam se veselila i svakom dobrom komentaru i pohvali od strane Toma, velika je to čast', poručila je.

Ispričala je kako je uopće dospjela u 'Kuhan i pečen'.

'Jako spontano i neplanirano. Dečko i ja smo na moru gledali HRT i tako sam vidjela najavu za Kuhan i pečen te podatke za prijavu. Rekla sam 'iz čista mira': 'Ej pa ja bi se mogla prijaviti na to' i tako je i bilo. Nisam baš uvijek tako spontana, ali volim izazove i iskušavanje vlastitih sposobnosti i nije mi žao što imam hrabrosti i volje za takve pothvate', priznala je.

Osim što je studentica i studira menadžment turizma, voli sudjelovati u raznim događajima, festivalima i organizaciji.

'Kao što možemo zaključiti, kuhanje mi je velika strast i puno razmišljam o hrani. (smijeh) Volim putovati i jednog dana svakako želim, kako se kaže, vidjeti svijeta. Jako cijenim prirodu, a lijepi su mi svi krajolici, od mora do planina. Važni su obitelj, dečko i prijatelji i njihova sreća. Uz fakultet se pokušavam dodatno angažirati što je više moguće na raznim proslovima, projektima, udrugama i slično, a ponekad i volontiram. Jako volim peći torte i kolače', napominje.

Kuhanje je za nju umjetnost. Kako ne zna dobro slikati, navodi da je zapravo tanjur njezino platno na kojem se iživljava i kreativno izražava, kako estetski tako i okusima.

'Kuhati sam počela već kao mala, naravno za početak u vrtu gdje su glavne namirnice bile zemlja, tratinčice i trava, a kasnije i u kuhinju uz baku, mamu, tatu, djeda i sve ostale koji su se tamo našli. Moje kuharske vještine ipak postaju malo ozbiljnije od 20. godine na dalje. Volim pripremati jela s povrćem i slastice, a radim i fine pizze, hamburgere, čušpajze i sve što zatreba. Dragome je fino sve što pripremim, bar tako kaže, a najviše volim kuhati wok i druga jela s povrćem', otkriva.

Nema uzora u kuhanju, a kao i većina je pratila recepte Jamiea Olivera. Probala bi se okušati u profi kuhinji, no ne zna jel bi to bio njezin životni poziv. 'Dk kuham želim uživati u procesu maksimalno, bez stresiranja i žurbe. Svaka čast našim šefovima koji se svakodnevno susreću s tim'.

Za kraj je otkrla jedam od recepata za jelo koje često priprema u zadnje vrijeme - curry od povrća. Potrebni su leća, cvjetača, luk, mrkva, češnjak, tikvice, čili papričica, kokosovo mlijeko iz konzerve, basmati ili jasmin riža, sol, papar, mljevena paprika, curry, kurkuma.

Leću i cvjetaču treba skuhati zasebno.

U većoj tavi ili loncu se podinsta luk, dok omekša mu se doda češnjak. Na to se dodaju mrkva i tikvice narezani na kockice. Doda se malo vode i čeka da povrće omekša. Zatim se dodaje kuhana cvjetača i leća te kokosovo mlijeko. Sve treba dobro pomiješati i začiniti navedenim začinima. Uz povrće u ovom obliku najbolje ide riža. Prije kuhanju ju treba isprati u hladnoj vodi. Na jednu šalicu riže ide šalica i pol hladne vode. U pokrivenom loncu rižu prvo na jakoj vatri kuhamo dok ne zavrije, zatim smanjujemo vatru na neku srednju temperaturu i kuhamo još cca 10 minuta. Bitno je ne dizati poklopac.