VODITELJICA NOVOG hrt-OVa SHOWA

Ana Vučak Veljača: 'Kuhanje mi nije nužno zlo, već oblik izražavanja'

07.09.2019 u 07:50

Bionic
Reading

Ona je glumica, psihologinja i magistrica novinarstva, a uskoro ćemo je moći gledati u novoj životnoj ulozi, kao voditeljicu novog kulinarskog showa 'Kuhan i pečen'. Ani Vučak Veljača, koja je donedavno uveseljavala gledatelje svojim plesnim umijećem u 'Plesu sa zvijezdama', to neće biti prvo televizijsko iskustvo jer ga je stekla vodeći nekad 'Parlaonicu'. O svom novom angažmanu na HTV-u, kuhanju i glumačkim projektima govorila je za tportal

U novoj jesenskoj shemi HTV-a gledatelji će na 2. programu u večernjim satima moći pratiti kulinarski reality show 'Kuhan i pečen'. Riječ je o licencnom formatu BBC-ja, prema ideji svjetski proslavljenog kuhara Jamieja Olivera, a koji je nakon Kanade zaživio i u hrvatskoj verziji. Pravo osvježenje bit će njegova voditeljica odabrana putem audicije, glumica Ana Vučak Veljača.

Čini se da vam showovi leže. Nakon 'Plesa sa zvijezdama' dobili ste priliku i u HTV-ovu projektu. Znači li to da ste se malo odmaknuli od glume ili su u pitanju samo poslovni izleti u druge vode?

U pitanju su poslovni izleti i izazovi koji me vesele. U 'Plesu sa zvijezdama' bila sam u ulozi natjecateljice, a bilo je to super iskustvo i zapravo jedini od showova koji me privlačio tako da bih voljela sudjelovati u njemu jer volim plesati, volim adrenalin i zato sam odlučila biti dio te priče. Ovaj put na HTV-u sam se našla u potpuno drugačijoj ulozi, onoj voditeljskoj. Za mene je vođenje ove emisije veliki izazov, zabavno je, dinamično i uživam u snimanjima. Cijeli ovaj period glumim punom parom, tako da gluma i dalje drži prvo mjesto i nezamislivo mi je da padne u drugi plan.

Počelo je snimanje showa - kakvi su dojmovi nakon prvih dana?

Dojmovi su odlični i jako sam sretna što se na HRT vraća kulinarski show, a radi se o BBC-jevoj licenci koja mi se od starta jako svidjela. Sretna sam zato što su me pozvali da budem dio toga. Uživam u voditeljskoj ulozi. Uzbudljivo je i inspirativno. Imam osjećaj da nakon svakog snimanja odlazim doma bogatija te vozeći auto smišljam što bih mogla skuhati - jednostavno mi se otvorio neki novi kanal razmišljanja o kulinarstvu.

Kako se slažete s ekipom iz showa, tko vas se najviše dojmio?

Ekipa je odlična! Tom, David, Kiki, Mate, Anita, Ivana, Ivan - imam za njih samo riječi hvale jer su profesionalni chefovi i chefice i ne samo vrhunski u onome što rade, nego su i super ljudi koji stvaraju odličnu atmosferu u studiju. Najviše vremena za vrijeme snimanja provodim s Tomom Gretićem, koji je sudac u showu, i jako dobro se zabavljamo, komentiramo kuhanje, zezamo se, a uspijem od njega izvući i koji kulinarski trik.

Koji su vam omiljeni hrvatski specijaliteti i što sebi najradije kuhate?

Omiljeni hrvatski specijalitet mi je hobotnica ispod peke. Budući da doma nemamo peć, ne spremam je. (smijeh) Volim kuhati svašta, a ovisi to o inspiraciji tog dana. Jako volim ribu i dosta jela vrti mi se oko nje, a jedan od mojih specijaliteta je rižoto od sipe.

Iznenađuje li vas to što toliko ljudi gleda kulinarske showove? Gledate li ih i vi?

Ne iznenađuje me jer je hrana stvarno dio svakodnevnice svih nas i super je imati neke kanale, kao što su i televizijski showovi, pomoću kojih se možemo inspirirati te učiniti kuhanje zanimljivijim i kreativnijim. Mislim da su vrhunski kuhari umjetnici. Kuhanje mi nije nužno zlo, već oblik izražavanja.

Nedavno ste sa suprugom boravili u Japanu. Kako vam se svidjela tamošnja kuhinja?

Zaljubili smo se u japansku kuhinju! Dosta sam putovala kroz život i na sreću imala priliku upoznati različite kuhinje, ali japanska me definitivno oduševila. Ivan i ja smo u jednom trenutku na putovanju počeli organizirati dane po hrani koju još želimo isprobati. Uživali smo u Japanu, a hrana je nešto što smo u obliku inspiracije i recepata definitivno donijeli i u naš zagrebački dom.

Vratimo se vašoj najvećoj ljubavi. Što trenutno radite i pripremate, jesu li na pomolu kakvi novi glumački angažmani?

Ovih dana počele su mi probe za novu predstavu u matičnom kazalištu Trešnja, a krajem rujna na repertoar HNK vraća se predstava 'Praznine', u kojoj glumim - sezona se zahuktava i nadam se da će biti uzbudljiva. Postoje neki zanimljivi planovi za iduću godinu, ali još je rano govoriti o tome.

Je li televizija najjednostavniji put za razvoj karijere glumca?

Mislim da nema pravila, svaka glumica i svaki glumac imaju svoj put i osobni razvoj. Mislim da treba raditi u svim formatima jer svaki posao donosi nova iskustva i znanje. Ne vjerujem u instant uspjeh, karijera se gradi godinama i bitna je kvaliteta da bi opstao u onome što radiš, a uvijek se moraš dodatno usavršavati. Televizijom se, naravno, dopire do najvećeg broja publike.

Kako reagirate kada vidite sebe na ekranu? Razmišljate li o tome kako izgledate i jeste li mogli nešto drugačije napraviti?

Nisam od onih ljudi koji imaju problem vidjeti se na ekranu. Samokritična sam i mogu uočiti ono što sam možda mogla drugačije ili bolje te mi koristi vidjeti finalne materijale baš zato da imam neku sliku o onome što radim. Volim vidjeti projekte koje sam radila i s odmakom jer obično vežem uz njih lijepa iskustva, pa me to veseli.

Pod kojim uvjetom biste prihvatili to da iz korijena promijenite svoj imidž i na kakvu ste vrstu transformacije spremni radi posla?

Ovisi o projektu i ulozi. Glumačke transformacije su normalna stvar i ne bježim od toga ako procijenim da je bitno za neki lik koji stvaram. U jednoj seriji morala sam obrijati dio kose, na koju sam jako osjetljiva, nije mi bilo lako, ali pristala sam na kraju jer je to dio posla.

Koliko ste u privatnom životu skloni promjenama imidža?

Privatno nisam toliko sklona fizičkim promjenama. Imam dugu i valovitu smeđu kosu otkada znam za sebe te se nikada nisam farbala ni eksperimentirala. Volim prirodan izgled. Volim se zaigrati odjevnim kombinacijama, detaljima, i to je nešto što me zabavlja.