RUSSIAN DOLL

Svi su oduševljeni novom Netflixovom serijom koja ima odličnu priču i obilje crnohumorne zabave

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 05.02.2019 06:39
  • Objavljeno 05.02.2019 u 06:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Što očekivati od serije u kojoj glavni lik umre u prvoj epizodi, a pred nama ih je još sedam? Ako je vjerovati američkim i britanskim medijima, koji su se naveliko i u superlativima raspisali o novoj Netflixovoj seriji 'Russian Doll' - odličnu priču i obilje crnohumorne zabave

Sa smrću koja Nadiju Vulvokov (Natasha Lyonne) snađe vrlo brzo, već u početku prve polusatne epizode, ne kreće potraga za razlozima te velike i konačne promjene u njezinom životu, jer promjena nije konačna, a iako prva, smrt pod kotačima taksija nije joj i posljednja.

Tvorci serije, Leslye Headland, Amy Poehler i sama Natasha Lyonne, Nadiju oživljavaju i vraćaju kako bi ponovno mogla umirati, svaki put pod različitim okolnostima. Jedino je isto mjesto na kojemu Nadia svaki put kreće ispočetka, pred ogledalom u kupaonici stana u kojemu se održava tulum povodom njezina 36. rođendana.

Serija od osam epizoda započinje kao najcrnja komedija i parodija na njujorški način života u Lower East Sideu. Kako ide prema svome kraju, 'Russian Doll' postaje sve slojevitija, s produbljivanjem priče koja oko sredine donosi potpuni preokret.

Sam naziv serije 'Russian Doll' ili, po naški 'Babuška', sjajna je metafora za osjećaj razočaranja koji pogađa mnoge u srednjim tridesetim godinama kad shvate da je, bez obzira koliko se trudili, iz kolotečine života u koju su upali teško izaći.

Iako je na tulumu okružena svojim najboljim prijateljima, naša se junakinja vrlo brzo pokazuje kao osamljenik nezainteresiran za izgradnju dugoročnih odnosa. Vrlo brzo i umire, neoprezno prelazeći cestu u naletu taksija.

Amy Poehler i Natasha Lyonne

Amy Poehler i Natasha Lyonne

Izvor: Profimedia / Autor: NN

No njezina trenutna smrt je prolazna, a Nadia se nekim čudom s asfalta ispred taksija opet nađe pred ogledalom kupaonice na svom rođendanskom tulumu. Prije nego otkrije je li ovo neobično iskustvo san ili posljedica nekoliko dimova koje je povukla na tulumu, Nadia opet gine. I opet kreće ispočetka pred ogledalom kupaonice.

Svjesna situacija koje su je prethodno odvele u smrt, Nadia pokušava mijenjati neke odluke. Bez obzira koliko se trudila i što činila, smrt joj ne gine.

Krvožednija varijanta 'Beskrajnog dana', kako su seriju doživjeli neki mediji, prema NBC-ju ne drži vodu i skloniji su prikloniti se mišljenju same Natashe Lyonne koja ju je usporedila s filmom Davida Finchera 'Igra', u kojem glumi Michael Douglas.

Nadia Vulvokov je programer igre, vrlo zahtjevne slagalice - svog života. Smrt nije kraj igre, već reset koji igrača vraća na zadnju sigurnu točku. Likovi i završetak ostaju isti, a jedino što se mijenja su okolnosti. Dok noć traje, Nadia će biti vraćana u kupaonicu, a sve što može učiniti je pokušati shvatiti koji će joj slijed događaja omogućiti da se sutra probudi živa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Gejmerska metafora provlači se kroz svih osam epizoda, a iako vrlo zabavna, 'Russian Doll' nije serija uz koju ćete se samo smijati. Provlače se tu i neke vrlo ozbiljne teme, poput poteškoća s mijenjanjem starih loših navika. Na svoje će doći i ljubitelji zagonetnih televizijskih slagalica kroz Nadijinu potragu za 'indicijama', a osobito kad se sredinom sezone dogodi veliki preokret.

Za neke od najzanimljivijih scena serije pak zaslužni su sporedni likovi. Razvoj likova i utjecaj onih sporednih na taj razvoj su nevjerojatni, pa tako čak niti stereotipna djevojka ili stereotipna majčinska figura nisu tu samo kako bi upotpunile radnju glavnih likova, nego i same pokušavaju naći izlaze iz svojih životnih petlji.

Problemi s mijenjanjem sebe i svojih navika svojstveni su svim likovima, čak i kada odbijanje promjene znači ponavljanje iste greške više puta. Nadia se bori kako bi pronašla izlaz, ali sve navike koje je stekla u New Yorku i osoba uz koju je odrasla vuku je stalno natrag.

Na koncu, 'Russian Doll' neće vas ni uvjeravati da se morate iz korijena izmijeniti da biste opstali u ovom svijetu, ali nudi zanimljivu ideju kako ovaj ludi planet koji srlja u propast možemo učiniti mjestom na kojem svi možemo živjeti, a ne svi umrijeti.

TV POSLASTICE

Što gledati: Najkraći mjesec u godini bit će još kraći uz ove zanimljive serije

Pogledaj galeriju
14

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!