'DERRY GIRLS'

Ova nam je serija zamalo prošla ispod radara, a to bi zaista bila šteta jer nas je nasmijala do suza

03.01.2019 u 14:25

Bionic
Reading

Krajem prošle godine Netflix je lansirao zabavnu seriju 'Derry Girls', koja se u pozadini tipičnih tinejdžerskih problema bavi i najvećim problemom u novijoj povijesti Irske

Serija prati skupinu učenica pete godine koledža Naše bezgrješne Gospe koji je geografski, akcentom i smislom za humor smješten na krajnjem sjeveru Sjeverne Irske.

U središtu radnje su bliske prijateljice Erin (Saoirse-Monica Jackson), Clare (Nicola Coughlan) i Michelle (Jamie-Lee O'Donnell) te Orla (Louisa Harland), djevojka sanjivog i pomalo sablasnog pogleda koja je u njihovom društvu samo zahvaljujući rodbinskom odnosu s Erin.

U društvu je i James (Dylan Llewellyn), pridošlica rođen u Engleskoj i Michellin rođak koji koledž Naše bezgrješne Gospe počinje pohađati zbog obitelji koja sumnja u dobrobit pohađanja škole za dječake.

Glavne četiri djevojke su zaljubljene, prepiru se s ostalim učenicama i okrivljene su za smrt 98-godišnje redovnice.

Osim što se radnja odvija u osjetljivim tinejdžerskim godinama, osjetljive su to godine za irski narod. Sredina 1990-ih sredina je i posljednje dekade tridesetogodišnjih sukoba, nasilja i netrpeljivosti između katolika i protestanata i težnje za odcjepljenjem Sjeverne Irske od Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

Republika Irska svoju je neovisnost stekla 1922. godine, no unatoč višegodišnjoj borbi i nasilnim pokušajima, Sjeverna Irska do danas je ostala u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Grad Derry, mjesto radnje serije, bio je primjer netrpeljivosti između katolika (koji su težili odcjepljenju) i protestanata (koji su težili ostanku u UK-u), a tamo se između ostalog dogodio i jedan od najnasilnijih događaja tijekom irskih 'Nevolja'. Riječ je o 'Krvavoj nedjelji' (Bloody Sunday), događaju iz 1972. kada su britanski vojnici zapucali na nenaoružane civile u mirnom prosvjedu protiv prakse zatvaranja bez suđenja, prilikom čega je 14 ljudi smrtno stradalo.

Do 90-ih, nasilje u Derryju uglavnom je splasnulo, a 1998. godine ratificiran je i mirovni sporazum nazvan 'Sporazum o Velikom petku' koji označava kraj takozvanih 'Nevolja'.

U pozadini radnje serije vidljive su te napetosti, a svi središnji likovi su katolici, barem što se tiče katoličke škole koju pohađaju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako je Netflix 'Derry Girls' označio kao svoj originalni proizvod, serija je premijerno prikazana u siječnju prošle godine na britanskom Channel 4.

Autorica Lisa McGee, koja je odrasla u Derryju, sumnjala je da njezina serija može postići značajniju gledanost, no 'Derry Girls' navodno su najgledanija komedija na Chanel 4 u posljednjih 14 godina, a serija je u lipnju osvojila i nagradu za najbolju komediju Irske filmske i televizijske akademije (IFTA).

U studenom je objavljeno da je Netflix otkupio prava za međunarodnu distribuciju, a snimanje druge sezona započelo je u listopadu prošle godine.

Za cijelu prvu sezonu, koja je od 21. prosinca dostupna na Netflixu, dovoljna su vam tri sata, jer ima samo šest epizoda trajanja do pola sata, ali tri sata ispunjena smijehom i užitkom.

DUGE ZIMSKE NOĆI

Serije iz 2018. koje svakako vrijedi pogledati: Ako još niste, krajnje je vrijeme za to

Pogledaj galeriju