NEZAPAMĆEN INTERES

Sve što trebate znati o vjenčanju koje će obilježiti ovu godinu

04.04.2018 u 06:43

Bionic
Reading

Javnost dugo nije pokazala zanimanje kakvo pratimo posljednjih nekoliko mjeseci, otkada su britanski princ Harry i njegova zaručnica Meghan Markle najavili vjenčanje za koje se već predviđa da će biti među top tri događaja 2018.

Kako stvari teku, 19. svibnja, datum za koji je zakazano vjenčanje princa Harryja i njegove odabranice Meghan Markle, u Velikoj Britaniji mogao bi biti proglašen neradnim danom, a tamošnji mediji ističu kako ne pamte ovolik interes javnosti za sve što je vezano uz kraljevski par. I dok se neki od detalja drže u strogoj tajnosti i unutar palače sve do zadnjeg momenta, mnogo je činjenica o vjenčanju godine već objavljeno.

Značajan datum

Peti mjesec vrlo je uobičajen period u kojem se održava većina kraljevskih vjenčanja. Osim što je vrijeme pogodno s obzirom na oceansku vlažnu klimu koja prevladava u Velikoj Britaniji, Harry i Meghan vodili su se još jednim kriterijem pri odabiru svog najvažnijeg datuma. Naime, šogorica Kate Middleton trebala bi roditi u travnju, pa su ostavili dovoljno prostora od rođenja do vjenčanja kako bi se sve vratilo u normalu, a i kako bi mama i beba u miru provele svoje prve tjedne. Stoga je kao konačan datum u dogovoru s ostatkom obitelji odabran 19. svibnja. Ipak vjenčanje će pasti u subotu, što se kosi s dosadašnjom tradicijom jer su članovi kraljevske obitelji obično svoje ceremonije održavali tijekom tjedna, a ne vikendom. Primjerice princ William i Kate Middleton vjenčali su se u petak, a kraljica Elizabeta II i princ Philipp u četvrtak.

  • +25
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Slobodan radni dan Britancima

Nije iznimka to da se britanskom stanovništvu povodom kraljevskih vjenčanja osigurava slobodan radni dan kako bi svi mogli slaviti ovako važan događaj za cijelu zemlju. Palača je to učinila i davne 1973., kada su pred oltar stali princ Phillip i kraljica Elizabeta, potom 1981. godine, povodom vjenčanja princa Charlesa i princeze Diane, a isto je odlučeno i 2011., kada smo svjedočili ulasku Kate Middleton i princa Williama u bračnu zajednicu. No ovogodišnje kraljevsko vjenčanje američke glumice i princa Harryja i u ovome se razlikuje jer, kao što je spomenuto, pada u subotu, koja je za većinu stanovništva ionako neradan dan. Međutim radno vrijeme svih pubova i klubova u zemlji će se produžiti. 'Nadamo se da će to omogućiti svim ljudima da produže svoje zabave i okupljanja koja će označiti ovaj poseban trenutak za Britaniju', istaknuli su glasnogovornici dvora.

Posebno mjesto vjenčanja

Za razliku od starijeg brata Williama, koji se oženio u Westminsterskoj opatiji, nešto skromniji Harry odabrao je dvorac Windsor u široj okolici Londona, koji može primiti ukupno 800 uzvanika. Upravo tamo točno u podne započet će ceremonija vjenčanja britanskog prijestolonasljednika i nekadašnje glumice. U istoj je crkvi princ Harry davne 1984., kao tromjesečna beba, primio sakrament krštenja.

‘Ovo vjenčanje će kao i sva dosadašnja biti ispunjeno radošću i veseljem te želimo da preslika osobnosti mladoženje i mladenke. Par naravno želi i da taj dan bude poseban trenutak u kojem će slaviti s najbližim prijateljima i obitelji, no isto tako žele što više uključiti javnost u sve ovo’, objavio je nedavno privatni tajnik princa Harryja te dodao kako su budući supružnici odlučili pozvati 2640 sugrađana, što uključuje učenike osnovnih škola, humanitarce te sve ostale koji zadovolje kriterije onih što biraju kandidate.

Nakon što izmijene zavjete pred Bogom i narodom mladenci će se provozati u zlatnoj kraljevskoj kočiji i pozdraviti sve okupljene oko posjeda Windsor. Potom slijedi njihov dolazak u svečanu dvoranu samog dvorca, u kojoj će biti organizirana večera za 500-tinjak gostiju. Kao šećer na kraju dolazi zabava za mlade, a šuška se da će nastupiti dva velika glazbena imena - Elton John i Ed Sheeran.

  • +8
Dvorac Windsor Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dizajner vjenčanice

Ovo je jedno od pitanja oko kojeg mediji nagađaju jer dizajner vjenčanice koju će za nešto manje od dva mjeseca odjenuti Meghan Markle još nije potvrđen javnosti. Budući da su svi dosadašnji modni odabiri lijepe crnke pobrali sve pohvale te se brzo probila na listi najbolje odjevenih dama, ne sumnja se da će i odabir vjenčanice postići isti rezultat. Kako navode strani mediji, u užem izboru mogućih dizajnera nalaze se Ralph&Russo, Erdem, Antonio Berardi, Marches te Misha Nonoo, istovremeno vrlo bliska prijateljica Meghan.

Mnogi su uvjereni da će vjenčanicu kreirati Ralph & Russo, a mnoge su kladionice prekinule primanje oklada jer su uvjerene (ili su dobile informaciju) da je Meghan Markle odabrala baš tu modnu kuću. U kladionicama su Ralph & Russo bili favoriti, a na drugom, trećem i četvrtom mjestu našli su se Erdem, Roland Mouret i Victoria Beckham.

Modni kritičari naglašavaju kako će mladenka toga dana itekako pokazati dozu osobnosti i neće dati tradiciji da diktira njezin stil. ‘Čini se kako buduća vojvotkinja ima čvrst stav i ne srami se modom pokazati svoju osobnost, a tako i treba biti. Zato bih je volio vidjeti u nečem hrabrom i smjelom na dan vjenčanja’, prokomentirao je Anders Christian Madsen, modni znalac koji radi za časopis Vogue.

  • +10
Meghan Markle - stajlinzi u kaputima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia