EMOTIVAN GOVOR

S Oscarom u rukama i suzama u očima Joaquin Phoenix zahvalio na pruženoj drugoj prilici: 'Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan'

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 10.02.2020 10:34
  • Objavljeno 10.02.2020 u 06:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mark Ralston / AFP / PROFIMEDIA

Nakon četiri dosadašnje nominacije Joaquin Phoenix napokon je osvojio zlatni kipić i to za svoju ulogu u filmu 'Joker'. Tijekom podužeg govora zahvale, koji nije mogao proći bez političkog tona, Phoenix se sa suzama u očima sjetio i svog pokojnog brata Rivera Phoenixa i pred milijunima gledatelja odao mu počast

Ostavivši iza sebe Adama Drivera, Jonathana Prycea, Leonarda DiCaprija i Antonija Banderasa, nakon četiri dosadašnje nominacije Joaquin Phoenix kući je napokon ponio dugo očekivanog Oscara i to u jednoj od najvažnijih kategorija, onoj za najbolju glavnu mušku ulogu.

Nagradu mu je predala prošlogodišnja dobitnica u kategoriji najbolje ženske glumice, Britanka Olivia Colman, a potom se Phoenix primio mikrofona i s pomalo čudnim tokom misli krenuo držati govor.

'Prepun sam zahvalnosti i ne osjećam da sam iznad bilo kojeg svojeg nominiranog kolege ili bilo koga drugog u ovoj prostoriji jer svi dijelimo istu ljubav - onu prema filmu. Ovaj oblik izražavanja dao mi je najneobičniji život i ne znam gdje bih bio bez njega', započeo je Joaquin Phoenix i nastavio:

Joaquin Phoenix - govor na dodjeli Oscara 2020.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Ali mislim da je najveći dar koji mi je dao, ali i mnogim ljudima u industriji, mogućnost da koristimo svoj glas za one koji ga nemaju. Razmišljao sam o nekim teškim problemima s kojima se kolektivno susrećemo. Nije važno govorimo li o rodnoj nejednakosti ili rasizmu, LGBT pravima ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde.

Govorimo o borbi protiv uvjerenja da jedan narod, jedan čovjek, jedna rasa, jedan spol, jedna vrsta ima pravo dominirati, ali i kontrolirati druge. Mislim da smo postali jako nepovezani s prirodnim svijetom, a mnogi od nas krivi su zbog egocentričnog pogleda na svijet i vjerovanja da su centar svijeta. Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa. Osjećamo pravo da možemo umjetnim putem osjemenjivati kravu i krasti joj bebu, a onda joj uzeti mlijeko, koje je namijenjeno njezinom tijelu, i stavljati ga u kavu, u žitarice.

Bojimo se ideje osobne promjene jer mislimo da trebamo žrtvovati nešto, odreći se nečega. No ljudska su bića tako kreativna i inventivna pa možemo stvarati, razvijati i provoditi sustave promjena koji su korisni svim živim bićima i okolišu.

Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan. Ponekad sam bio okrutan, osoba s kojom je teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji dali drugu priliku. Mislim da je to najbolje od nas - to što podupiremo jedni druge. Ne kada zbog pogrešaka i prošlosti odbacujemo jedni druge, već kada pomažemo jedni drugima da rastemo', priveo je kraju svoj govor i potom se sjetio svog pokojnog brata, glumca Rivera Phoenixa, riječima:

'Kada je imao 17 godina, moj brat napisao je ove riječi. Rekao je: 'Trči i spasi se ljubavlju i mir će uslijediti.''

  • +4
  • +1

Joaquin Phoenix

Izvor: Profimedia / Autor: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!