ŽUDIMO ZA FINALeM

Prisjetili smo se naših najvećih uspjeha na Eurosongu, ali i teških razočarenja koja bi i sami izvođači htjeli zaboraviti

16.05.2021 u 08:05

Bionic
Reading

Iako je natjecanje za Pjesmu Eurovizije 1990. godine održano u Zagrebu, zahvaljujući pobjedi zadarske grupe Riva, tada smo još bili u sastavu Jugoslavije, a prvi put od osamostaljenja Hrvatska se natjecala na Eurosongu 1993. godine. Sljedećih su desetak godina naši izvođači bilježili najveće uspjehe, a otkako je 2000-ih promijenjen format natjecanja, mnogim je našim predstavnicima ulazak u finale ostao nedosanjan san. Izdvojili smo najuspješnije predstavnike, ali i neka od naših najvećih razočarenja

Maja Blagdan: 'Sveta ljubav', 1996.

Dosad najbolji plasman za Hrvatsku na Eurosongu je ostvarila Maja Blagdan 1996. godine s pjesmom 'Sveta ljubav'. Bio je to naš četvrti nastup od osamostaljenja, a Majin je uspjeh ponovila još jedna pjevačica nekoliko godina kasnije. Iako joj je pobjedničko postolje izmaknulo za dlaku, Maja se upisala u povijest ovog glazbenog natjecanja. Po nekima nepotrebno, njezino vrištanje na pozornici najviši je otpjevan ton u povijesti Eurosonga.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Doris Dragović: 'Marija Magdalena', 1999.

Majin uspjeh, osvajanje četvrtog mjesta, ponovila je tri godine kasnije Doris Dragović predstavljajući Hrvatsku u Jeruzalemu s pjesmom 'Marija Magdalena'. Uspjeh Hrvatske, koja je slovila za jednog od favorita natjecanja, možda bi bio i veći da norveška delegacija nije primijetila muški zbor na matrici naše pjesme. Prijetila nam je i diskvalifikacija, ali na kraju smo kažnjeni oduzimanjem bodova. Muški zbor je doista bio na matrici, ali s obzirom na to da nisu izgovarali tekst, nego pjevali 'aaa', bili su u funkciji instrumenta. Za 'mamu Dore' Kseniju Urličić jedini razlog za ovu odluku bilo je nastojanje EBU-a da 'milenijski Eurosong 2000.' ne organizira mala Hrvatska.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Danijela Martinović: 'Neka mi ne svane', 1998.

Najbliža uspjehu Maje Blagdan i Doris Dragović bila je Danijela Martinović s pjesmom 'Neka mi ne svane' 1998. godine. Danijela je u Birminghamu nastupila prva i, poput Maje Blagdan, uspjela se upisati u povijest Eurosonga kao prva koja se presvukla tijekom nastupa. Svojom zamjenom crne haljine u bijelu pokrenula je novi trend na pozornici Eurosonga i uspjela osvojiti peto mjesto. No i uz ovu je pjesmu vezana kontroverza te je među našim predstavnicima na Eurosongu pokrenut trend optužbi za plagiranje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Magazin & Lidija Horvat Dunjko: 'Nostalgija', 1995.

Naš prvi istaknutiji plasman ostvaren je već na trećem nastupu samostalne Hrvatske, a za njega također možemo zahvaliti Danijeli Martinović. Kao pjevačica grupe Magazin, Danijela je sa sopranisticom Lidijom Horvat Dunjko pjevala 'Nostalgiju' i na natjecanju u Dublinu osvojila šesto mjesto.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Goran Karan: 'Kad zaspu anđeli', 2000.

Među naše predstavnike na Eurosongu, pred čijim je imenom redni broj plasmana ispisan samo jednom znamenkom, ugurao se još samo Goran Karan. Na natjecanju 2000. godine u Stockholmu, Karan je s pjesmom 'Kad zaspu anđeli' zauzeo deveto mjesto. Njegov je nastup za Hrvatsku bio zadnji za koji je na čelu hrvatske delegacije bila Čelična lady i 'mama Dore' Ksenija Urličić.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U godinama koje su uslijedile Hrvatska nije zabilježila značajniji uspjeh na natjecanju, a dvije godine nismo ni slali svoje predstavnike na Eurosong.

Najneslavniji nastupi naših predstavnika na Eurosongu

Kako se na ovakva natjecanja ne šalju natjecatelji od kojih nitko ništa ne očekuje, pa time ne mogu ni ugodno iznenaditi, naše najuspješnije izvođače lako je izdvojiti po ostvarenom plasmanu.

Međutim izdvojiti one najneuspješnije nije zahvalan zadatak. Prije svega, mijenjao se format natjecanja, a dosta se eksperimentiralo i s načinima na koje biramo svoje predstavnike. Sam plasman ne mora igrati presudnu ulogu, a važan čimbenik su očekivanja od izvođača.

ENI: 'Probudi me', 1997.

Iako se po plasmanu nalazi tek jedno mjesto iza Tonyja Cetinskog koji nas je 1994. predstavljao s pjesmom 'Nek' ti bude ljubav sva' i dva mjesta iza grupe Put, koja je premijerno predstavljala Hrvatsku 1993. s 'Don't Ever Cry', pjesma 'Probudi me', koju je grupa ENI izvela u Dublinu, možda je naše prvo veće razočaranje. S visokom šestom, pa onda i četvrtom pozicijom u godinama koje su prethodile, 1997. nas je bacila na 17. mjesto i ubila vjeru da su Hrvati konačno uhvatili ritam s bilom europske publike.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dragonfly feat. Dado Topić: 'Vjerujem u ljubav', 2007.

Prodefiliralo je pozornicama Eurosonga svega i svačega, pa čak i završavalo na pobjedničkim postoljima. Nakon što smo se 2006. okušali s izvedbom Severine uz guslarsku pratnju, što je u domovini izazvalo dosta nevjerice, u Helsinkiju smo sljedeće godine odlučili pokazati da rock nije mrtav i na natjecanje poslali veterana žanra Dadu Topića s mladim nadama Dragonfly. Vjera naše publike u uspjeh pjesme nije bila ni približno snažna kao njihova 'vjera u ljubav', ali svejedno je nevjericu izazvala činjenica da hrvatski predstavnici nisu izborili ni plasman u finale. Dogodilo se to prvi put, doduše u prvih nekoliko godina od uvođenja novog formata natjecanja, a našim rokerima 16. mjesto nije bilo dovoljno za prolaz.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nina Badrić: 'Nebo', 2012.

Eksperimentiranja nije nedostajalo ni na Dori, našem prednatjecanju za Eurosong, pa smo tako 2011. godine u Düsseldorf poslali anonimnu Dariju Kinzer, koja je vrlo tijesno pobijedila iskusnog Jacquesa Houdeka. Dosta je žuči proliveno zbog toga, a kako anonimna Darija nije uspjela ući u finale Eurosonga, na HRT-u su odlučili umiroviti Doru i na sljedeće natjecanje poslati nekog iskusnog, po vlastitom izboru. S Ninom Badrić teško je promašiti, ali nije lako pogoditi s pravom pjesmom, što je dokazala svojom skladbom 'Nebo'. Upozorenja da to jednostavno nije eurovizijska pjesma pokazala su se točnima nakon što nije uspjela izboriti ni finale. Završila je na 13. mjestu polufinala zahvaljujući svojoj popularnosti u regiji, iz koje su joj većinom i stigli bodovi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Feminnem: 'Lako je sve', 2010.

Nisu Hrvati s Ninom Badrić prvi put polagali nade u iskustvo. Nakon dosad najuspješnijih 1990-ih i Gorana Karana 2000. godine naši su se predstavnici među deset najboljih uspjeli ugurati još samo 2001. godine. Poslije Vanne i pjesme 'Strings of my heart' to je i dalje mnogima nedosanjan san. Nadu da će stvari nakon lošeg prvog desetljeća 2000-ih konačno krenuti na bolje, 2010. smo polagali u grupu Feminnem i pjesmu 'Lako je sve'. Djevojkama je godinu ranije izmaknula pobjeda na Dori, ali imale su iskustvo nastupa na Eurosongu, predstavljajući 2005. godine naše susjede iz Bosne i Hercegovine. Što su veća očekivanja, to je veće i razočaranje, a djevojke se u Oslu nisu uspjele izboriti za finale, zauzevši našim predstavnicima najpopularnije 13. mjesto u polufinalu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Franka: 'Crazy', 2018.

Neslavan najlošiji plasman od svih naših dosadašnjih predstavnika u Lisabonu 2018. godine zabilježila je Franka, zadnja hrvatska predstavnica koja je birana bez natjecanja na Dori. Otišla je s velikim očekivanjima, unatoč publici koja pjesmi 'Crazy' nije davala velike šanse, a vratila se kući s osvojenim 17. mjestom u polufinalu. Od sljedeće godine HRT je našeg predstavnika za Eurosong ponovno krenuo tražiti preko Dore. Na posljednjem Eurosongu 2019. nastupio je Roko, kojem ni predimenzionirana krila nisu pomogla da odleti u finale. Bio je to još jedan u nizu neuspjeha naših predstavnika. Ove godine sve su oči uprte u mlađahnu Splićanku Albinu, od koje se očekuje ulazak u finalnu večer, što bi bio uspjeh sam po sebi s obzirom na to da nekoliko godina naše predstavnike nismo gledali u elitnom subotnjem terminu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube