VOJVODA OD EDINBURGHA

Princ Philip bio je jedan od najomiljenijih članova kraljevske obitelji: Ni njegove veze s nacistima nisu pokolebale Elizabetu da se uda za njega, a pamtit će ga se i po brojnim ispadima

09.04.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Nakon svih zdravstvenih komplikacija i zahvata na srcu te 28 dana provedenih u bolnicama, 99-godišnji princ Philip sredinom ožujka napokon je bio dovoljno stabilan da ga otpuste na kućnu njegu. Ovo je za supruga britanske kraljice ujedno i najdulji boravak u bolnici, no danas su stigle tužne vijesti. Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, preminuo je u jutarnjim satima 9. travnja, nekoliko mjeseci prije 100. rođendana

Na službenoj stranici kraljevske obitelji stoji da je princ Philip preminuo jutros u dvorcu Windsor uoči svog 100. rođendana. Vijest je to koja je snažno odjeknula britanskom, ali i svjetskom javnosti.

'Sa dubokom tugom Njezino Visočanstvo, kraljica, potvrdila je smrt svog voljenog supruga, Njegovog kraljevskog visočanstva, princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Njegovo kraljevsko visočanstvo preminulo je jutros u dvorcu Windsor. Cijela kraljevska obitelj pridružuje se ljudima iz cijelog svijeta u tugovanju', objavljeno je na službenim stranicama britanske kraljevske obitelji, uz fotografiju princa Philipa.

Princ Philip se tijekom godina borio s više bolesti. Među ostalim je 2011. godine ugradio stent zbog začepljenja koronarne arterije. Poznat po svom vatrenom temperamentu i jetkom humoru koji je u braku s Elizabetom 73 godine, rijetko se pojavlljivao u javnosti otkako se povukao s kraljevskih dužnosti 2017. godine. Krajem siječnja 2019. je u blizini imanja Sandringham sudjelovao u sudaru u kojem je jedna osoba ozlijeđena kada je odlučio da će dragovoljno predati svoju vozačku dozvolu.

  • +47
Princ Philip Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

U nasljednom nizu za britansko prijestolje

Rodio se 10. lipnja 1921. na otoku Krfu kao peto dijete. Njegova majka, princeza Alice od Battenberga, na svijet ga je donijela na kuhinjskom stolu dok je njegov otac, princ Andrew od Grčke, bio u vojsci. Bio je peto i posljednje dijete para, kao i jedini sin. Kako je s majčine strane potomak kraljice Viktorije, Philip je i sam u nasljednom nizu za britansko prijestolje te je zapravo u trećem koljenu i rođak svoje žene. Nakon što je njegov stric Konstantin I. abdicirao s grčkog prijestolja, Philip je s obitelji stigao u Britaniju.

Školovao se u Parizu i pokrajini Surrey, a nakon što je završio srednju školu, pridružio se britanskoj kraljevskoj mornarici. To razdoblje je opisivao kao najbolje u životu.

Odnos s majkom

Nakon što je krajem 1920-ih doživjela je neku vrstu psihičkog sloma (govorila je ljudima kako razgovara s Isusom, tvrdeći da s njim čak i 'koketira') i bila poslana u sanatorije u Berlinu i u Švicarsku te je njen slučaj dospio u ruke slavnog dr. Sigmunda Freuda, Philip je svoju majku ponovo vidio 1937. na sprovodu sestre Cecilie, koja je umrla u avionskoj nesreći. Philip, tada 16-godišnjak, fotografiran je kako maršira u pogrebnoj povorci s muškarcima u nacističkim uniformama. S majkom je imao kompleksan odnos, a iako ga je od milja zvala 'Bubbikins', on joj je zamjerao što nije bila prisutna kad ju je najviše trebao, predbacujući joj. Njegov otac princ Andrew s njom se nikad nije razveo, a ostavio ju je zbog mlađe ljubavnice i nije se imao želje brinuti o Phillipu. Majka je na samoj krunidbi izazvala šok pojavivši se u odori časne sestre, no brzo nakon proslave vratila se u Grčku gdje su je dočekale nove nevolje, odnosno vojni puč. U Buckinghamskoj palači, na nagovor kraljice s njima je provela svoje posljednje dane života.

Ljubav koja je započela u ranoj mladosti

Elizabethu je upoznao dok su još bili djeca 1934. godine na vjenčanju Philipove rođakinje, princeze Marine od Grčke, kada je Elizabethi bilo samo osam godina. Pet godina poslije ponovno su se sreli na sveučilištu Royal Naval College gdje je Philip bio brucoš, a Elizabetha je bila u posjetu sa svojim roditeljima i sestrom Margaret. 13-godišnju Elizabethu je 18-godišnji Philip tada navodno očarao svojim igranjem tenisa. Do ljeta 1946. godine već su postali par i htjeli su se vjenčati pa je Phillip zamolio Elizabethinog oca, kralja Georgea, za njezinu ruku. Da će se vjenčati, objavili su u lipnju 1947.

Zbog braka se morao odreći vjere

Kako su se vjenčali nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, osim prinčeve majke, nitko od članova njegove porodice njemačkog podrijetla nije smio doći na kraljevski pir. Zbog još uvijek jake odbojnosti prema Nijemcima, nekoliko rođaka princa Philipa, koji potječe iz dansko-njemačke kraljevske loze Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, uključujući i njegove tri sestre, nije bilo pozvano na vjenčanje. Brak su neki smatrali kontroverznim i jer su Philipove sestre bile udane za pripadnike nacističke elite. Ono je održano 20. studenog iste godine, a Filip se prije njega morao odreći pravoslavlja te prava na grčko prijestolje, koje u stvarnosti više nije ni imao. Usvojio je i majčino anglizirano prezime, Mountbatten.

Izvor: Društvene mreže

Kraljica Majka je prije vjenčanja pitala budućeg zeta hoće li voljeti njezinu kći. Voljeti? Mislim da ta riječ ne opisuje dovoljno ono što osjećam', odgovorio je. Na vjenčanju je bilo 2000 uzvanika, a događaj se emitirao na radijima diljem svijeta. Vjenčanicu Elizabete je kreirao je kraljevski dizajner Norman Hartnell, a imala je šlep s uzorkom zvjezdica dugačak čak četiri metra, koji je simbolizirao preporod i rast Velike Britanije nakon Drugog svjetskog rata.

Djeca i navodni preljubi

Slavni supružnici u braku su odbili četvero djece, 71-godišnjeg princa Charlesa, 70-godišnju princezu Anne, 60-godišnjeg princa Andrewa te 56-godišnjeg princa Edwarda. Dvojac je tijekom godina stabilno stajao jedno drugome uz rame, a unatoč tome što su se u javnosti u više navrata pojavljivale glasine o prinčevoj nevjeri, isti ih je redovno demantirao. Jedna od najkontroverznijih prinčevih prevara o kojima se svojedobno pisalo bila je ona sa 30 godina mlađom Penny Romsey. Navono je priznao aferu jer je želio s ovog svijeta otići s čistom savješću i oprostom voljene supruge.

Kraljevsko osoblje ga je obožavalo

Bio je najomiljeniji član kraljevske obitelji prema osoblju, kako je ranije otkrio glumac Matt Smith koji ga je utjelovio u seriji The Crown'. Glumac je ispričao kako je i kraljevski protokol prema njemu malo labaviji nego prema ostalim članovima kraljevske obitelji i dodao kako misli da je princ Philip vrlo bio simpatičan i otvoren prema cijelom osoblju da su ga zbog toga voljeli.

Nazivali su ga 'kraljem gafova'

Njegovu nevjerojatnu energiju i jak osjećaj dužnosti ponekad su znali zasjeniti nepromišljeni ispadi. Bio je poznat i po povremenim grubim i politički nekorektnim komentarima na događajima kojima je nazočio. Izjava o 'uskim očima' tijekom posjeta Kini osamdesetih godina prošlog stoljeća postala je simbolična za njegove osorne i često neoprezne istupe. Predsjedniku Nigerije koji je nosio tradicionalnu haljinu je rekao: 'Izgledate kao da ste spremni za krevet', a 'Bacate li još uvijek koplja jedan na drugoga?', pitao je aboridžinskog vođu Williama Brina.

Kada je 1963. posjetio Paragvaj, diktatoru Alfredu Stroessneru rekao je kako je užitak biti u zemlji kojom ne vladaju njezini građani. Kada je zbog recesije 1981. veliki broj ljudi ostao bez posla, a Princ Filip je izjavio: 'Svi su govorili da se moramo više odmarati, a sad se žale da su nezaposleni'. a svojim šalama nije štedio niti najranjivije skupine. Susanu Edwards, ženu u invalidskim kolicima i s psom vodičem, 2002. je pitao zna li da se danas jedu i psi. Nakon masakra u Dunblaneu 1996. izjavio je: 'Ako igrač kriketa ode u školu i nasmrt izmlati hrpu ljudi, biste li zakonom zabranili palice za kriket?'. 'Prokleto glupo pitanje!', poručio je novinarki BBC-ja, Caroline Wyatt, na svečanom prijemu u Elizejskoj palači nakon što je pitala kraljicu Elizabetu II. da li joj se sviđa u Parizu 2006.