ZAJEDNO U VJEČNOSTI

Otkrivena posljednja želja kraljice Elizabete II: 'Željela je učiniti svog oca ponosnim'

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 11:17
  • Objavljeno 22.09.2022 u 11:17
Kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta II.

Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Matthews / AFP / Profimedia

Kako je za magazin People otkrio povjesničar Robert Hardman, kraljica Elizabeta II nije željela da na njezinom grobu stoji njezin kip niti je željela imati zasebnu grobnicu unutar kapele St. Georgea

Nakon povijesnog državnog sprovoda, kojeg su putem malih ekrana pratili milijuni diljem svijeta, kraljica Elizabeta II pokopana je na sasvim jednostavnoj ceremoniji, baš kao što je i željela. Za mladu ženu, koja nikada nije ni trebala biti kraljica, smrt je donijela njezin tihi povratak kući.

Unatoč svim ukrasima, dijamantnim krunama, žezlima i slično, koji su krasili njezin lijes tijekom državnog sprovoda, uz stotine i stotine pripadnika britanskih oružanih snaga koji precizno marširaju ulicama London, na stotine okupljenih svjetskih vođa, kraljica Elizabeta pokopana je na privatnoj ceremoniji 19. rujna, dok su uz njezin lijes stajali njezini najmiliji.

Grob kralja Georgea VI i kraljice Elizabete

Grob kralja Georgea VI i kraljice Elizabete

Izvor: Profimedia / Autor: TIM OCKENDEN / AFP / Profimedia

Njezina posljednja želja bila je da je se pokopa u memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI, u dvorcu Windsor, odmah pored roditelja, kralja Georgea VI i kraljice majke, sestre, princeze Margaret i voljenog supruga, princa Philipa.

'Nije željela vidjeti svoj kip niti imati zasebnu grobnicu unutar kapele St. Georgea. Kao što mi je njezina rođakinja Margaret Rhodes jednom rekla - Željela je učiniti svog oca ponosnim', otkrio je povjesničar Robert Hardman.

Grob kralja Georgea VI i kraljice Elizabete u memorijalnoj kapelici napravljenoj po njegovoj želji

Grob kralja Georgea VI i kraljice Elizabete u memorijalnoj kapelici napravljenoj po njegovoj želji

Izvor: Profimedia / Autor: TIM OCKENDEN / AFP / Profimedia

Još od svoje krunidbe, 1953. godine, kraljica Elizabeta nedvojbeno je provela cijeli život pripremajući se da jednoga dana njezina obitelj i njezin narod nastave bez nje. Dobro je poznato da su detalji njezinog sprovoda bili utanačeni desetljećima unaprijed, kao i da je lijes, u kojem je pokopana, napravljen 30 godina ranije.

  • +23
  • +20

Kraljica Elizabeta

Izvor: Profimedia / Autor: Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

A ono čemu se nadala i o čemu je posljednjih mjeseci zasigurno maštala je da se njezina obitelj, odnosno pojedini članovi iste, ponovno ujedine i da nastale pukotine u odnosima zacijele. 'Znala je da su sukobi dio života i nije nikome zbog toga zamjerala. Najviše od svega željela je vidjeti svoju obitelj sretnom', otkrio je dobro upućeni izvor.

  • +52
  • +49

Kraljica Elizabeta II.

Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!