holivudski velikan

Preminuo legendarni redatelj i scenarist Peter Bogdanovich

06.01.2022 u 20:43

Bionic
Reading

Peter Bogdanovich, američki redatelj i scenarist, preminuo je u svom domu u Los Angelesu u dobi od 82. godine

Redatelj, najpoznatiji po klasicima 'Posljednja kino predstava', 'Što te tata pušta samu', 'Mjesec od papira' i 'Maska' umro prirodnom smrću, a tu vijest obznanila je njegova kćer Antonia, piše Guardian.

Bogdanovich je bio židovsko-srpskog porijekla. Naime, njegova majka bila je Herma Robinson, židovskog porijekla, a otac Borislav Bogdanović srpskog porijekla.

Peter Bogdanovich karijeru je započeo i kao filmski programer i kao kritičar, pišući članke za Esquire. Nakon preseljenja u Los Angeles i sklapanja prijateljstva s redateljem Rogerom Cormanom, osigurao si je prve režijske nastupe, snimivši znanstveno-fantastičnu film 'Putovanje na planet pretpovijesnih žena' s kojeg je odlučio ukloniti svoje ime, a 1968. godine snima 'Targets', svoj prvi kriminalistički triler. U to vrijeme postao je i blizak prijatelj s Orsonom Wellesom.

Njegov sljedeći film bio je ‘Posljednja kino predstava' iz 1971., s Jeffom Bridgesom, Cybill Shepherd i Cloris Leachman u glavnim ulogama. Odlično prihvaćena drama zaradila je osam nominacija za Oscara te u konačnici osvojila dva zlatna kipića. No, bio je to i komercijalni hit iznenađenja te je film snimljen s budžetom od 1,3 milijuna dolara zaradio vrtoglavih 29 milijuna dolara. Na 50. godišnjici Guardiana Scott Tobias nazvao ga je 'elegijskim remek-djelom'.

'Dirnule su me kritike. Čini se kako je slika uspjela iz kritičara izvući melankoličnu poeziju, zbog čega se osjećam prilično polaskano. Sve recenzije su bile neobično osobne. Pretpostavljam da je većina kritičara odrastala u vrijeme koje je prikazano u filmu,' rekao je Peter za New York Times 1971. godine.

  • +4
Peter Bogdanovich Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Njegov sljedeći film bila je šašava komedija ‘Što te tata pušta samu' s Barbrom Streisand i Ryanom O’Nealom u glavnim ulogama, a ovaj filmski hit postao je film s najvećom zaradom 1972. godine. Kasnije je uvršten na popis 100 najvećih komedija svih vremena Američkog filmskog instituta.

Sedamdesetih se udružio s O'Nealom te je nastao 'Mjesec od papira', , komediju u kojoj je glumčeva kćer Tatum O'Neal osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu. Odbio je 'Kuma', 'Egzorcista' i 'Chinatown'. 'Bio sam vrlo tražen,' izjavio je za Vulture 2019.

Njegovi kasniji filmovi bili su 'Maska' s Cher u glavnoj ulozi i ' Najveća holivudska tajna' s Kirsten Dunst. Također je imao ponavljajuću glumačku ulogu u seriji 'Obitelj Soprano' te je imao je malu ulogu u oba Kill Bill filma nakon što je godinu dana živio u pansionu Quentina Tarantina. 2010. godine pridružio se umjetničkoj školi Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, a 2014. snimio je svoj posljednji narativni film, komediju 'Ona je tako zabavna' Jennifer Aniston i Owenom Wilsonom u glavnim ulogama. 2018. objavio je svoj posljednji film, dokumentarac o Buster Keatonu, 'The Great Buster: A Celebration'.

Vijest o njegovoj smrti glasno je odjeknula u filmskom svijetu, a prijatelji i suradnici oprostili su se od velikog redatelja i scenarista. Francis Ford Coppola rekao je kako ga je ta vijest jako rastužila. 'Bio je divan i veliki umjetnik. Nikada neću zaboraviti premijeru filma 'Posljednja kino predstava'. Sjećam se da je na njegovom kraju publika poskočila i nagradila ga pljeskom koji je lako trajao 15 minuta. Nikada neću zaboraviti, iako sam nikada nisam doživio takvu reakciju, da su Peter i njegov film to zaslužili. Neka vječno spava u blaženstvu, zauvijek uživajući u uzbuđenju našeg pljeska.'

Guillermo del Toro također je na Twitteru napisao: 'Bio je drag prijatelj i prvak filma. Rađao je remek-djela kao redatelj i bio je vrlo genijalan čovjek. Sam je intervjuirao i opisao živote i rad više klasičnih filmaša od gotovo bilo koga drugog u njegovoj generaciji.'

Iza Bogdanovicha ostaje dvoje djece, Antonia i Sashy. Redatelj je imao buran ljubavni i privatni život. Bio i braku s Polly Platt, no od nje se razveo kako bi započeo vezu s glumicom Cybill Sheppard, zvijezdom filma 'Posljednja kino predstava'. Za vrijeme veze sa Cybill Bogdanovich je ostvario najveći poslovni uspjeh. Vezu su okončali 1979. godine, a ubrzo nakon toga je počeo ljubavnu vezu sa Playboyevom ljepoticom Dorothy Stratten, koju je angažirao u svojoj romantičnoj komediji 'Svi su se smijali'. No, ta veza je brutalno završila – Dorothy je ubio njezin bivši suprug, a Bogdanovich se od tog šoka nikada nije u potpunosti opravio. Nakon toga sve je krenulo nizbrdo – doživio je bankrot, ali se i vjenčao s Dorothyjevom mlađom sestrom Louise, a tu vezu javnost je snažno osuđivala.