u 67. godini

Preminula je Haydn Gwynne: Glumila je Camillu u seriji koju je obožavala kraljevska obitelj

20.10.2023 u 17:47

Bionic
Reading

Glumica Haydn Gwynne preminula je u dobi od 66 godina, nakon što joj je nedavno dijagnosticiran karcinom, potvrdili su njezini predstavnici za medije

Bila je najpoznatija po ulozi u humorističnoj seriji Drop The Dead Donkey i ulozi Camille u kraljevskom satiričnom sitcomu The Windsors.

'S velikom tugom dijelimo s vama da je, nakon nedavne dijagnoze raka, zvijezda pozornice i filma, Haydn Gwynne, umrla u bolnici u petak 20. listopada, okružena svojim voljenim sinovima, užom obitelji i prijateljima. Željeli bismo zahvaliti osoblju i timovima u bolnicama Royal Marsden i Brompton na njihovoj izvrsnoj njezi tijekom posljednjih nekoliko tjedana,' navedeno je u izjavi njezinog agenta.

Gwynne je dugo željela biti glumica, ali je svoje rane godine provela u Rimu podučavajući engleski. Iako je bila zabrinuta kako bi njezini roditelji mogli reagirati, s 25 godina vratila se kući kako bi ostvarila svoj san. Prvi put se proslavila 1990. kada je glumila ledenu Alex Pates u komediji 'Drop The Dead Donkey', koja joj je također donijela nominaciju za nagradu Bafta 1992. Njezina uloga dr. Joanne Graham u 'Peak Practice' također ju je dovela do slave.

  • +2
Haydn Gwynne Izvor: Profimedia / Autor: Ian West / PA Images / Profimedia

Također je imala uspješnu karijeru i na pozornici te je osvojila dvije nagrade Olivier za svoju izvedbu u West End produkcijama City of Angels i Billy Elliot The Musical. A još dvije nominacije osigurala je ulogama u 'The Threepenny Opera' i 'Women On The Verge Of A Nervous Breakdown'.

Nastupila je i u brojnim kraljevskim serijama, uključujući ulogu Camille u Windsorsima iz 2016. i kasnije glumeći bivšu kraljevsku pomoćnicu Lady Susan Hussey, koja je dala ostavku u kraljevskom kućanstvu nakon rasističke svađe, u petoj sezoni serije 'The Crown'.

Izvori uz britanske kraljevske palače otkrivaju da je serije 'Windsors' bila kultni hit među članovima kraljevske obitelji.