princeza SRCA

Pet stvari koje zasigurno niste znali o neprežaljenoj Lady Di

30.06.2018 u 08:09

Bionic
Reading

Za svoga života bila je omiljena članica britanske kraljevske obitelji, a mnogi ni dan danas, 21 godinu kasnije, ne mogu prežaliti što je tako rano izgubila svoj život. Svojom pojavom i ponašanjem unijela je mnogobrojne promjene u obitelj kojoj je tradicija oduvijek bila iznad svega, a do kraja svog života svaki njezin korak promatran je kroz povećalo

Iako je, osobito nakon njezine smrti, o princezi Diani napisano knjiga i knjiga, još uvijek postoje neke stvari koje nisu toliko poznate javnosti, a mi vam donosimo i koje.

1. Kada je prvi puta upoznao Dianu, princ Charles bio je u vezi s njezinom starijom sestrom Sarah. Veza je naprasno prekinula kada je u novinama objavljena izjava kako 'nije zaljubljena u princa Charlesa'. S druge strane, Diana je bila opčinjena sa svime vezanim uz kraljevsku obitelj, te je čak imala Charlesovu fotografiju zataknutu iznad svog kreveta u internatu koji je pohađala.

'Voljela bih biti plesačica ili princeza od Walesa', rekla je svojedobno svojim prijateljima u razredu. Kada je upoznala tada 28-godišnjeg Charlesa, Diana je imala tek 16 godina. 'Sjećam se kada ga je upoznala, jer nakon tog vikenda nije mogla prestati pričati o njemu. Rekla mi je: 'Upoznala sam ga! Napokon sam ga upoznala!'', otkrila je njezina bivša učiteljica glazbene kulture

  • +17
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

2. Vjenčanica princeze Diane bila je ukrašena s više od 10 tisuća sićušnih bisera i bisernih šljokica, a uključivala je i gotovo osam metara dugačak veo, koji je ušao u povijest kao najduži ikada. Kako bi poduprla britansku modnu industriju, Diana je odabrala mladi dizajnerski dvojac Davida i Elizabeth Emanuela, koje je upoznala preko urednika Vogue.

'Znali smo da to mora biti nešto što će ući u povijest, ali isto tako da se mora sviđati Diani. Moralo je biti nešto što će popuniti prostor oko oltara, ali i što će biti poprilično dramatično', rekla je Elizabeth Emanuel. Par je vjenčanicu izrađivao pet mjeseci, tijekom kojih ništa nije procurilo u javnost. Mnogi kažu kako je to bila najbolje čuvana tajna u modnoj povijesti, a kako i ne bi kada su prozori njihovog dućana zbog toga zasjenčani te su čak unajmili zaštitare koji su čuvali kreaciju od svile i tafta procijenjenu na više od 700 tisuća kuna.

Na sam dan vjenčanja detalji su zapisani na papir i stavljeni u zapečaćene kuverte, a sve se smjelo otvoriti tek u trenutku kada 20-godišnja mladenka sjedne u staklenu kočiju na putu do katedrale. Naravno, ukoliko bi informacije procurile, postojali su i alternativni planovi, odnosno druga vjenčanica, koju DIana nikada nije niti isprobala.

  • +7
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

3. Za obrazovanje najmlađih članova kraljevske obitelji tradicionalno su angažirani privatni učitelji, guvernante, no, princeza Diana to je promijenila. Naime, ona je inzistirala da se princ William upiše u vrtić u Londonu, te je on na kraju postao prvi član kraljevske obitelji koji je pohađao vrtić izvan zidina palače.

Diana je silom željela da njezina djeca imaju djetinjstvo baš kao i sva druga djeca, i da se ne rade nikakvi ustupci samo zato što su iz kraljevske obitelji. No, nekada je ipak koristila te veze, poput one kada je pozvala Cindy Crawford na večeru u Buckinghamsku palaču, jer je, tada 13-godišnji princ William, gajio simpatije prema njoj.

'Bila je to pomalo čudna situacija. On je bio dječak, stoga sam morala paziti što ću odjenuti - nije smjelo biti preslobodno, ali ne i prebapski', prisjetila se Cindy Crawford.

  • +8
Princeza Diana obožavala je točkasti uzorak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

4. Kada bi organizirala bankete i domjenke, Diana je preferirala da se postave okrugli stolovi, za koje je moglo sjesti po 10 osoba, a tako se najlakše komuniciralo tijekom večere. S druge strane, često je sama znala jesti u kuhinji ili za šankom, a to nikada nije palo niti jednom drugom članu kraljevske obitelji.

Kako je živjela u palači možda najbolje opisuje situacija da kada bi kraljica ušla u prostoriju, zaposlenici bi istog trena stali sa svime što rade, pomaknuli se tri koraka unatrag i naklonili se. Diana je imala puno opušteniji pristup, a to je opisao i njezin osobni kuhar Darren McGrady: 'Rekla bi mi: Darren, ja bi pila kavu. Vidim imaš previše posla pa ću je sama skuhati. Hoćeš li i ti jednu?'

Iako je mnogo vremena provodila u kuhinji Kensingtonske palače, kuhanje nije nešto u što se upuštala. McGrady je kuhao od ponedjeljka do petka, a za vikend bi ostavio prepun frižider jela za podgrijavanje.

  • +5
Princeza Diana sa sinovima Williamom i Harryjem Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

5. Svoj zaručnički prsten s 18-karatnim safirom, princeza je pronašla u katalogu, iako je bio običaj da se za članove obitelji rade po narudžbi. Stoga ne čudi da je zbog toga izbio omanji skandal. Naime, u to vrijeme zlatarnica Garrard takav je prsten putem kataloga prodavala za oko 400 tisuća kuna, te ga je mogao kupiti tko god je htio.

Nakon njezine smrti, prsten je naslijedio princ Harry, no ustupio ga je svojem bratu Williamu za prosidbu Kate Middleton. Postoji priča kako ga je William uzeo iz kraljevskog sefa i u ruksaku nosio tri tjedna, tijekom njihova putovanja po Africi, prije negoli ju je zaprosio.