safiri, biseri i dijamanti

Dianino nasljedstvo: Princ Harry svojoj supruzi poklanja djelić ostavštine voljene majke

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža

Svi članovi britanske kraljevske obitelji poštuju neka uhodana stoljetna pravila koja su se održala i do danas. Zato je prema protokolu i baš onako kako su učinili njegovo preci, princ Harry svojoj novopečenoj supruzi Meghan Markle poklonio nešto od nakita voljene majke, princeze Diane

Prema tradiciji kraljevske obitelji, svaki mladoženja svojoj novopečenoj supruzi daruje nešto od nakita svoje majke. Isto je davne 1947. princ Philip učinio kraljici Elizabeti, kada joj je poklonio nakit svoje majke, grčke princeze Alice. Kako bi se održala tradicija i njihov sin Charles svojoj je prvoj supruzi, princezi Diani poklonio nešto iz kraljičine kolekcije.

Nakon smrti princeze Diane sav njezin nakit ostao je u nasljedstvo njezinim sinovima princu Williamu i Harryju kako bi i oni jednoga dana mogli održati tradiciju i prenijeti je na nove generacije. Tako je primjerice princ William zaprosio Kate Middleton prstenom od safira koji je princeza Diana dobila od kraljevske obitelji Saudijske Arabije, dok je Harry zaručnički prsten za Meghan Markle dizajnirao od nekoliko dijamanata s ogrlice voljene majke, uz dijamantni kamen iz Bocvane (gdje su Meghan i Harry otišli na prvo putovanje).

  • +5
  • +2

Meghan Markle i princ Harry

Izvor: Pixsell / Autor: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

Kako se doznalo, princ Harry svojoj je novopečenoj supruzi poklonio prsten princeze Diane kojeg krasi veliki dragulj akvamarin. Simbolika je vidljiva i u plavoj boji koja se prema tradiciji mora naći u nekom detalju svake mladenke.

No, u godinama koje slijede, Meghan će dobiti još neke vrijedne darove od svog supruga, a većina će naravno biti iz kolekcije nakita njegove majke. 

Evo što još ostaje Harryju na izbor za darivanje novopečene supruge:

1. Set nakita od safira

Vjenčani poklon kraljevske obitelji Saudijske Arabije princezi Diani bio je cijeli set od safira i dijamanata. Dobila je Ogrlicu s velikim safirom, prikladne naušnice od istog plavog kamena kao i narukvicu i prsten. Upravo prsten iz te kolekcije završio je kao zaručnički prsten Kate Middleton. No, Harryju sada ostaje na izbor ogrlica, narukvica ili naušnice, koje je princeza Diana vrlo često nosila, a najčešće kombinirala s ružičastim haljinama.

Princeza Diana

Princeza Diana

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

2. Biserna choker ogrlica

Omiljena princeza u svojoj kolekciji krije mnoge biserne ogrlice, no nikada nije krila da joj je najdraža troslojna biserna choker ogrlica koju je dobila na poklon od svoje obitelji na 18. rođendan. Bila je to svojevrsna tradicija u obitelji Spencer jer su i dvije Dijanine starije sestre dobile vrlo slične ogrlice za proslavu punoljetnosti.

3. Ogrlica u vlastitom dizajnu

Tijekom jedne od ranijih godina braka s princom Charlesom, lady Di je od svekrve kraljice Elizabete dobila na poklon broš od plavog dijamanta, koji je sama Diana kasnije prenamijenila u ogrlicu. U suradnji s kraljevskim zlatarom osmislila je ogrlicu od sedam slojeva bisera koju na sredini spaja upravo upečatljivi broš. Ista ogrlica još uvijek nije viđena na Kate Middleton, pa se pretpostavlja da je ostala na raspolaganje Harryju, odnosno njegovoj supruzi.

Princeza Diana

Princeza Diana

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

4. Choker od sitnih bisera

Ova ogrlica izrađena je od čak 900 minijaturnih bisera, u kombinaciji s dijamantima i rubinima. Ovaj komad nakita najviše je voljela nositi na kazališne ili filmske premijere. Upravo zato možda je baš ta ogrlica pravi poklon za Meghan Markle, bivšu glumicu.

  • +3

Nakit princeze Diane

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

5. Smaragdna ogrlica

Ovaj cijenjeni komad nakita potječe još iz kolekcije kraljice Mary koja ga je dobila na poklon iz Indije davne 1911. Ogrlicu je nakon toga dobila kraljica Elizabeta II koja ju je na dan vjenčanja poklonila snahi, princezi Diani. Kada je princeza Diana poginula 1997. , ta ogrlica vraćena je u kraljevski zbirku i to u vlasništvo kraljice Elizabete. Iako Harry ne može pokloniti tu ogrlicu svojoj novopečenoj supruzi, kraljica možda odabere upravo tu skupocjenu ogrlicu za poklon novoj članici obitelji.

Princeza Diana

Princeza Diana

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

6. Naušnice cvjetnog oblika

Biserne naušnice u kombinaciji s dijamantima često su se mogli vidjeti na Harryjevoj majci , a bile su jedan od 12 tisuća vjenčanih poklon. Naušnice su bile dar katarskog Emira Sheikh Khalifa bin Hamada. Al Thanija.

7. Tiara obitelji Spencer

Na iznenađenje mnogih, princeza Diana na dan svog vjenčanja hrabro je odabrala tijaru koju je dala izraditi od dragulja iz vlastite obitelji. Ista tijara nakon njezine smrti ostala je u vlasništvo obitelji Spencer, stoga je Harry neće moći odabrati kao jedan od darova za Meghan, no Meghan će uvijek moći posuditi taj komad nakita ako zaželi.

8. Omiljene biserne naušnice

Bez sumnje, biseri su bili omiljeni dragulji nekad najdraže britanske princeze. Nosila ih je u dnevnim ali i večernjim varijantama. Jedne od naušnica koje je birala za najspektakularnije događaje bile su upravo upečatljive viseće naušnice s velikim bijelim biserima i dijamantnim kamenčićima u ringu.

Princeza Diana

Princeza Diana

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!