HDS NA NJEGOVOJ STRANI

[ANKETA] Jurica Pađen tvrdi da mu je Paul McCartney pokrao pjesmu. Slažete li se?

16.06.2020 u 11:30

Bionic
Reading

Frontmen i osnivač grupe Aerodrom prije godinu dana preko softvera u Sloveniji ustanovio je da se podudaraju njegova skladba 'Samo me draga ne ostavi' iz 1997. godine i 'Confidante', koju je slavni Beatle McCartney objavio na albumu 'Egypt Station' iz 2018. Hrvatsko društvo skladatelja također smatra da je McCartney kopirao Pađenovu pjesmu, pa vas pitamo - slažete li se s tom ocjenom?

'Šokirao sam se kad sam išao preslušavati njegov album, a u prvi trenutak pomislio sam da me netko zafrkava. Četiri takta su dovoljna da bi stvar bila proglašena plagijatom, a tu ih ima 16 i pjesma ima isti tempo. Još uvijek ne vjerujem da me plagirao, nego da je to stvar sinkroniciteta. Velik mi je kompliment to što isto razmišljam kao najveći živući glazbenik. To mi više znači nego da sam dobio Grammy! Jer su mi Beatlesi broj 1, odgajan sam na njima. To mi je ultimativni kompliment. Postoji mogućnost da su mu to skauti pronašli i donijeli, kako to inače rade za velike izvođače. Naime Bob Dylan je izjavio da je imao skauta koji mu je skupljao nepoznate pjesme po Americi. Pjesmu sam odnio u društvo skladatelja i njihov odbor, komisija stručnjaka je zaključila da su u nekim dijelovima izrazita podudaranja', ispričao nam je Jurica Pađen.

Zagrebački glazbenik nije jedini koji je primijetio sličnost ovih dviju skladbi. Lani je tako jedan internetski softver utvrdio čak 97 posto podudarnosti između pjesama 'Samo me draga ne ostavi' i 'Confidante', a poljska radiopostaja također je prepoznala sličnost te su napisali da o tome nema dvojbe.

Naš glazbenik još nije siguran hoće li poduzeti kakve pravne korake. No ako bi se to dogodilo, pretpostavlja se da bi mogao dobiti oko pet milijuna dolara odštete.

Poslušajte obje pjesme i u anketi nam recite - mislite li da je Pađen u pravu?