HOĆE LI TO NAPRAVITI?

Ovaj potez princa Harryja mogao bi biti kap koja će preliti čašu

17.02.2024 u 08:24

Bionic
Reading

Tijekom intervjua kojeg je dao za ABC-jev 'Good Morning America', princ Harry otkrio je kako mu se život u Americi jako sviđa, kao i da je razmišljao o tome da postane američki državljanin, no to, za sada, nije na vrhu liste prioriteta

'Nevjerojatno je, volim svaki dan koji provedem ovdje', izjava je princa Harryja na upit novinara emisije 'Good Morning America', Willa Reevea o tome kako mu se sviđa život u Americi.

Harry je otkrio i kako 'obožava' svoj novi život u Americi i to do te mjere da će možda zatražiti američko državljanstvo, čak i ako to znači da će se morati odreći svoje kraljevske titule.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Na pitanje što bi ga eventualno spriječilo da postane američki državljanin, dodao je:: 'Stvarno ne znam. Ideja o američkom državljanstvu mota mi se po glavi, no nije mi visoko na listi prioriteta.'

Ta izjava itekako je šokirala britansku javnost, koja se sada ne može odlučiti dodvorava li se Harry time Amerikancima, ili uistinu razmišlja o tome, jer ako razmišlja, to bi moglo itekako uzdrmati kraljevsku obitelj.

  • +5
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

No, proces dobivanja američkog državljanstva za Harryja bi se itekako razlikovao od procedure koju prolaze 'ostali', budući da bi on podlijegao odredbama o svojim kraljevskim naslovima.

Prema američkoj imigracijskoj politici, svaki kandidat koji ima bilo kakvu nasljednu titulu ili plemićki položaj u bilo kojoj stranoj državi mora se odreći titule ili položaja. Politika također nalaže da se Harry mora 'izričito odreći titule na javnoj ceremoniji, a USCIS mora zabilježiti odricanje kao dio postupka.'

Poznato je da je princ Harry već bio pod nadzorom zbog svoje američke vize i to nakon što je u svojim memoarima priznao da je koristio drogu. Naknadno je utvrđeno kako je govorio istinu kada je aplicirao za vizu, priznavši na njoj sve.