intervju

Nika Turković: 'I dalje sam pozitivna i vjerujem da će sve biti u redu, samo da moramo prebroditi određene stvari'

23.08.2020 u 17:45

Bionic
Reading

Nakon što se u rujnu prošle godine poslije 15 godina vratila na glazbenu scenu singlovima koje je do sada predstavila pokazala je da je udovoljava svim europskim i svjetskim kriterijima. Jednostavna i pristupačna mlada nada našeg estradnog neba za tportal je govorila o svojoj dosadašnjoj karijeri i planovima vezanim uz glazbu, budućnosti za mlade i nove izvođače, tome kako je korona utjecala na nju i kako je provela ljeto

Mnogi je pamte kao slatku djevojčicu koja je nastupila kao hrvatska predstavnica na dječjoj Euroviziji, mnogi je prate na Instagramu, a neki su možda s njom surađivali na nekom od projekata agencije za koju radi kao content manager. Svestranoj i sposobnoj Niki Turković od ruke ide baš sve što dotakne. U posljednje vrijeme svojim glazbenim uradcima, ali i odličnim stajlingom osvaja publiku, posebice one mlađu, koja je doživljava kao hrvatsku inačicu Due Lipe. Te usporedbe joj, izjavila je ranije, ne smetaju iako bi više voljela da o njoj govore kako radi promišljeno, pametno i iskreno. Bilo kako bilo, Nika se već sada uspješno i visoko pozicionirala na sceni.

Pjesmom 'Gledaj me' iznenadili ste obožavatelje, vrlo brzo je postala slušana. Kakav je osjećaj na televiziji vidjeti svoju pjesmu, prihvaćati komentare, čitati reakcije publike...?

Izuzetno sam sretna i ponosna na to kako je pjesma uspjela doprijeti do ljudi, poslati poruku i na to kako ljudi reagiraju na nju. Mislim da će osjećaj uvijek biti pomalo magičan jer nikad ne vjerujem da će nešto što stvorim uspjeti napraviti neku ‘veću’ stvar. Za mene je ovo ogroman uspjeh i stvarno sam jako zadovoljna.

Jeste li zadovoljni razvojem karijere?

S obzirom na to da još uvijek radim agencijski posao od 9 do 17 i živim u nadi da će glazba jednog dana postati moj jedini pravi posao, sretna sam što uspijevam balansirati sve to skupa. Ipak, težim tome da imam više vremena za glazbu i da se kompletno prepustim glazbenoj karijeri, stoga mislim da ću tada biti mnogo sigurnija i zadovoljnija njenim razvojem. Sve u svemu, zadovoljna sam time kako se odvija.

Uspjeli ste na estradi bez podrške klanova i poznatih autora. Osjećate li se stoga kao Alisa u zemlji čudesa?

(smijeh) Odlična usporedba! Iskreno, mislim da se danas sve može, samo mora biti dovoljno jako, iskreno i mora sačinjavati kompletnu priču. Time sam se ja vodila kad sam ponovno kretala u sve to, ali rekla bih da mi je dječji uspjeh na Euroviziji dao određeni vjetar u leđa. Ipak, neću reći da se ne ponosim time što su sav moj osobni trud i sva moja osobna ulaganja i odricanja urodili plodom.

Je li naša regija perspektivna za mlade i relativno nove izvođače na glazbenoj sceni, poput vas?

Da ne mislim da nije, ne bih se bacila u to na glavu, stoga se nadam da neću biti u krivu. Smatram da mjesta ima za sve i svakoga, samo je pitanje koliko mjesta i kolika je ta publika koja će podržati upravo takav stil. Danas kod nas ima talentiranih mladih glazbenika više no ikada, koji rastu iz dana u dan, tako da bih rekla da mjesta zasigurno ima. Samo treba biti uporan i svoj.

Nedvojbeno ste talentirani. Mislite li da je talent više urođen ili ga sami razvijamo tijekom života, odnosno može li talent za nešto biti naučen ili samo probuđen u nama?

Za početak, puno hvala. Sigurna sam da je određena doza talenta urođena jer mora postojati neka baza, ali isto tako vjerujem da se taj talent može razvijati i rasti kroz život. Imam brojne prijatelje koji su danas sjajni glazbenici, a nisu pjevali od djetinjstva, niti su u to vrijeme bili previše talentirani upravo za pjevanje. Ja sam, rekla bih, dobila talent od djeda, koji nije bio pjevač, ali je bio izuzetan instrumentalist s apsolutnim sluhom.

Koji vam je najdraži kompliment koji ste dosad dobili, a tiče se glazbe?

Da sam iskrena, svoja i osvježenje na sceni. Volim to čuti jer upravo na taj način želim stvarati.

View this post on Instagram

casual weekend making flower crowns🌿

A post shared by N. (@nikaturkovic) on

Sjećate li se svojeg prvog omiljenog albuma/izvođača/pjesme koje ste najviše voljeli kao dijete?

Kad sam bila vrlo mala, slušala sam samo Olivera, The Beatles i Abbu. Kada sam postala tinejdžerka, prvi album koji sam kupila bio je 'Under My Skin' Avril Lavigne. Čitavu njenu diskografiju još uvijek znam napamet, mislim da mi je ona najviše glazbeno obilježila djetinjstvo i mladost.

Da možete snimiti duet ili surađivati s bilo kim na svijetu, koga biste izabrali?

John Mayera, Matta Corbyja ili BANKS. Apsolutni idoli.

Tko prvi čuje nešto što snimite?

Moja obitelj i moj kolega i prijatelj Ivan Pešut. Oni su mi najstroži sud!

Često kažete 'da nisam glazbenica, bila bih modna dizajnerica'. Godi li vam to što vas svrstavaju na liste najbolje odjevenih?

Jako mi to laska i jako sam počašćena jer obožavam modu i uvijek se volim igrati njome. Mislim da moda sačinjava dio imidža, stoga joj uvijek pridajem određenu važnost.

Kako se pandemija koronavirusa odrazila na vas?

Mislim da me ponajprije osvijestila da živimo previše lagodno i da smo navikli da nam nikad ništa nije sve dok nam se nešto loše ne dogodi. Osim nekog mentalnog preokreta, voljela sam biti kod kuće i raditi od kuće jer sam upravo tada završila posljednji singl te imala mnogo vremena za sve stvari koje volim, kao i za sve svoje bližnje koje volim. I dalje sam pozitivna i vjerujem da će sve biti u redu, samo da moramo prebroditi određene stvari.

Kako provodite ljeto?

Upravo sam se vratila sa svog jedinog pravog godišnjeg, a koji sam provela na Visu. Mislim da mi je to bilo nešto najljepše u cijelom životu, stoga sam izuzetno zahvalna što sam se i u ova neobična vremena uspjela ipak malo odmoriti na tako prekrasnom mjestu.

Izvor: Društvene mreže