filmske preporuke

Ne gledajte ih gladni: Uz ove filmske poslastice htjet ćete nešto grickati

26.07.2023 u 07:43

Bionic
Reading

Dobar film i kvalitetna hrana sjajan su način za opuštanje i hranjenje uma nečim za što u užurbanim danima često nemamo vremena. Neki filmovi naprosto nas navode da u ladicama potražimo nešto za grickanje, a ovi filmovi pogotovo - ali kako im odoljeti?

Ma tko ne voli grickati uz dobar film? Bilo da ste vjerni ljubitelj slanih grickalica ili pak radije birate zdrave verzije, poput hrskavog čipsa od cvjetače, uz ove filmove teško je ne imati nešto slasno uz sebe. Feel good filmovi, ukusna hrana i čašica pića ponekad su sve što nam treba za dobar završetak dana.

Ovaj popis sadržava neke dobro poznate filmove, koje ste možda već gledali, ali imanje popularne naslove vrijedne vaše pozornosti.

Jedi, moli, voli

Tko od nas nije imao taj trenutak života u kojem, baš kao glavna junakinja ovog filma, nije htio odustati od svega i krenuti na putovanje života? U 'Jedi, moli, voli' Julia Roberts glumi Elizabeth Gilbert, autoricu istoimenog romana iz 2006. godine.

Nalazeći se u životnoj krizi, Gilbert odluči pronaći svoje 'ja' koje je izgubila tijekom braka i karijernog uspona, a potragu svodi na upoznavanje tri kulture posjećujući Italiju, Indiju i Bali.

UVIJEK PRELIJEPA

Sve je stalo kad se pojavila Julia Roberts u senzacionalnoj crnoj haljini

Pogledaj galeriju

Životna priča Elizabeth Gilbert nadahnula je mnoge da donesu odluku o putovanju koje će im promijeniti život, a vas, za početak, može navesti da, baš kao i ona, uživate u čarima talijanske kuhinje, u kojoj toliko uživa tijekom boravka u toj zemlji. Ako ste raspoloženi za nešto drugačije talijansko iskustvo, isprobajte recept za pizza focacciu, koju ćete obožavati!

Savršeni stranci

Ovaj talijanski film oduševio je sve gledatelje zanimljivom pričom o povjerenju. Sedam dugogodišnjih prijatelja sastaje se na večeri na kojoj se serviraju razni talijanski specijaliteti, a harmoniju idilične večere narušava igra u kojoj su prijatelji odlučili podijeliti svoje tekstualne poruke, e-poštu i telefonske pozive.

I dok tajne bivaju otkrivane, na blagovaonskom stolu redaju se razna jela koja će vas natjerati da nakratko pauzirate i na brzinu pripremite savršenu tjesteninu uz koju će film dobiti posve novu dimenziju.

Uzbudljiva priča o tajnama koje skriva svatko od nas i ukusno jelo inspirirano Italijom uljepšat će vašu mirnu večer uz film.

Hunger

Ovaj film preispitat će vaše stavove i odnos prema hrani. Tajland je poznat kao destinacija s dva lica: ekstremno luksuzno lice pred vas će staviti specijalitete koje ćete platiti kao suho zlato, a na ulicama ćete vidjeti siromaštvo i moći probati uistinu jeftin street food, često boljeg okusa od onoga što nude ekstravagantne lokacije.

Priča prati Aoy, dvadesetogodišnju voditeljicu obiteljskog restorana u staroj četvrti Bangkoka koja počinje kuhati za tim 'Hunger', na čelu kojeg je genijalni kuhar Paul, a za njegove spektakle od hrane bogataši plaćaju pravo bogatstvo.

Iako u središtu zbivanja nisu ukusni azijski specijaliteti, već odnos koji tržište stvara prema hrani, svoje iskustvo gledanja ovog filma možete obogatiti vokom s piletinom.

Julie & Julia

Često nazivan jednim od najboljih filmova o kuhanju, ovaj film s Meryl Streep i Amy Adams u glavnim ulogama u gledateljima će izazvati želju da isprobaju neki od recepata slavne kuharice. Priča se temelji na poznatoj kuharici Juliji Child i autorici Julie Powell te prati dvije vremenske crte: jedna od njih usredotočuje se na prve godine Julije Child u njezinoj kulinarskoj karijeri, a druga se fokusira na pokušaj Julie Powell da skuha sve recepte Julije Child u razdoblju od godinu dana.

U filmu se prikazuju brojni recepti kuharice koja je predstavila francusku kuhinju američkoj javnosti, a jednostavne bruskete, kakve Julia priprema u njemu, možete napraviti i u svojoj kuhinji.

Pariz može čekati

'Hrana je dobra za dušu', izjavljuje Jacques, markantni Francuz, kojeg utjelovljuje Arnaud Viard, pokazujući čari Azurne obale zanosnoj Diane Lane.

Anne se spletom okolnosti nađe na putovanju sa suprugovim kolegom, a vožnja se pretvori u dvodnevnu avanturu koja u njoj probudi želju za životom. Zavodeći lijepu Amerikanku, Jacques je vodi na najljepša mjesta u Francuskoj te je obara s nogu humorom te upoznaje s trenutcima uživanja u jednostavnim francuskim specijalitetima, poput kombinacije pršuta i dinje te romantičnih piknika s grožđem, sirom i vinom.

Iako će vas film natjerati da krenete u planiranje romantičnog putovanja na jug Francuske, za početak uživajte u francuskom kruhu - prvim grizom transportirat će vas na set ovog romantičnog filma.

Čokolada

Priča o šarmantnoj Francuskinji koja u malom francuskom selu otvara i vodi trgovinu čokolade svojim će kadrovima omiljenog slatkiša probuditi želju za nečim slatkim. U središtu filma je priča o čokoladi, ali i ljubavna priča, u kojoj glavnu ulogu ima Johnny Depp.

Priča o Vianne, koju glumi Juliette Binoche, zanimljiva je, osim zbog čokoladne priče, zbog lika hrabre glavne junakinje koja ne pripada vremenu u kojem živi. U seoskoj sredini 60-ih godina ona nosi provokativnu odjeću, ne ide u crkvu i ima izvanbračno dijete, čime se ne uklapa u sredinu u kojoj je odlučila otvoriti svoju malu radnju. Vrijeme je korizme, a prodavaonica čokolade preko puta crkve mami vjernike da kušaju čokoladne slastice i prekrše crkvene zapovijedi, čime se zamjera gradonačelniku.

Ako tijekom gledanja filma poželite pojesti nešto slatko, ovi veganski kolačići brownie zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje čokolade.

ZELENA OAZA

Ovako izgleda prvi dom Bradleyja Coopera, a sada za njega traži novog vlasnika

Pogledaj galeriju