SLASNI fougasse

Recept za francuski kruh koji će vas prvim grizom transportirati u Provansu

24.02.2023 u 08:49

Bionic
Reading

U potrazi za nečim drugačijim, pronašli smo recept za francuski kruh čiji recept datira još iz antičkih vremena. Dakako, priprema se s vremenom modernizirala zahvaljujućim tehnološkom napretku, ali okus je ostao isti. Kruh koji osvaja efektnim izgledom, osvojit će vam i hrskavom koricom i zavodljivim mirisom aromatičnog kruha

Kada bismo maštali o savršenom bijegu od stvarnosti nerijetko bismo pobjegli na jug Francuske, u neko provansalsko selo gdje se miješa miris lavande i ružmarina, gdje se pije fina kava i jede ukusna hrana. U bajkovitoj Provansi sigurno biste pronašli i tanki kruh zavodljivog mirisa, ali i izgleda.

Postoje različite verzije ovog tankog kruha, a razvijale su se s obzirom na dio svijeta u kojem se pripremaju. Zajedničko im je da proizlaze još iz antičkog vremena, točnije iz antičkog rimskog kruha nazvanog panis focacius, odnosno tanki kruh pečen u pepelu. U Francuskoj možete pronaći mnoge verzije ovog kruha s dodatkom maslina ili provansalskim začinskim biljem, ružmarinom ili majčinom dušicom.

Zara Home posvetila je jednu kolekciju izradi kruha, a podijelila je i recept za ovaj zavodljivi francuski kruh koji je zvijezda svakog stola, posebice ako se radi o brunchu.

Sastojci

  • 500 g brašna za kruh
  • 350 g vode
  • 120 g kvasa (večer prije izmiješati 100 g brašna, 60 g vode, 3 g svježeg kvasca i ostaviti da odleži u hladnjaku).
  • 1 g svježeg kvasca
  • 10 g soli

Postupak

Ulijte 350 grama hladne vode u posudu miksera, nakon toga dodajte kvas, kvasac, brašno i sol.

Mijesite 18 minuta. Prvih pet minuta na sporoj brzini. Dobit ćete ljepljivo tijesto. Povećajte brzinu još trinaest minuta. Vidjet ćete kako se formira tijesto i kako posuda postaje čišća. Tijesto je spremno kada postane elastično, svilenkasto i jednolično.

Pomozite si lopaticom da tijesto izvadite iz posude. Bez dodavanja brašna, tijesto oblikujte tako da ga nekoliko puta presavijete uz malo pritiskanja. Obrada tijesta bit će lakša ukoliko namočite ruke.

Dodajte malo brašna i pustite da tijesto odmara u posudi pokrivenoj krpom, otprilike dva i pol i tri sata ili dok se ne udvostruči. Nastojte da posuda bude na toplom mjestu. Ugašena pećnica je vrlo dobro mjesto.

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.

Nakon tri sata, istresite tijesto na papir za pečenje koji ste posuli brašnom. Tijesto pospite brašnom i oblikujte ga u oblik lista. Lopaticom zasijecite tijesto oblikujući izdužene rezove kako biste dobili žilice na listu.

Pecite deset minuta na 230 ºC s gornjim grijačem i parom na donjem dijelu. Paru u pećnici postić ćete ukoliko na dno pećnice stavite metalni pladanj, a kada pećnica dostigne željenu temperaturu polijte taj pladanj vodom koja će se pretvoriti u paru i pomoć kruhu da razvije hrskavu i zlatnu koricu.

Nakon deset minuta smanjite na 210 ºC, bez pare i pecite još dvadeset do dvadeset i pet minuta.

Dodataka koji se slažu s ovim kruhom ima onoliko koliko vaša mašta može smisliti. Od različitih sireva i suhomesnatih narezaka i džemova do sušenog i svježeg voća, a možda osmislite još neku deliciju koja će se savršeno uklopiti u vaš stol inspiriran Provansom.

  • +4
Zara Home kolekcija posvećena kruhu Izvor: Promo fotografije / Autor: Zara Home