Kenneth Mitchell

Nakon borbe s teškom bolešću u 50. godini preminuo glumac iz 'Zvjezdanih staza'

25.02.2024 u 23:16

Bionic
Reading

Kenneth Mitchell, glumac koji se pojavio u Kapetanu Marvelu i seriji Zvjezdane staze, preminuo je sa 49. godina. Bolest ALS, također poznata kao bolest motoričkih neurona dijagnosticirana mu je prije pet i pol godina

Glumčeva obitelj u izjavi na Instagramu rekla je da je Mitchell bio 'inspirativno umjetničko djelo za sva srca koja je dotaknuo'. Kenneth Mitchell se pojavio u raznim TV serijama i filmovima, uključujući Kapetana Marvela, u kojem je glumio oca vodećeg lika, Josepha Danversa.

Rođen u Torontu u Kanadi, Mitchell je bio u braku s glumicom Susan May Pratt i par je imao dvoje djece. Otkrio je da boluje od ALS-a u intervjuu za časopis People 2020. i rekao je da je koristio invalidska kolica na električni pogon.U objavi na Instagramu njegova obitelj odala mu je počast kao 'tražitelju nade, sanjaru, vjerniku u snove, nogometašu, šetaču po plaži, grlitelju medvjeda... i više od svega, ponosnom ocu'.

'Poput goleme zvijezde koja eksplodira od dobrote, čistoće i posebne vrste gluposti, povučen si ravno u njegovu orbitu. Jednom kada vas zarobi, Kenny bi vas mogao okupati pozitivnošću, suosjećanjem, promišljenošću i veseljem i učiniti da se osjećate toliko voljeno,' napisala je glumčeva obitelj.

Kenneth Mitchell Izvor: Profimedia / Autor: Camilla Zenz / Zuma Press / Profimedia

Mitchellova obitelj također je govorila o tome kako se on pet i pol godina suočavao s 'nizom groznih izazova' uzrokovanih ALS-om, izdižući se iznad svakog s milošću i predanošću da živi punim životom.

Inače, ALS, kao najčešći oblik bolesti motoričkih neurona, je progresivna neurodegenerativna bolest koja uzrokuje prestanak pravilnog rada živčanih stanica u mozgu i leđnoj moždini. Ova bolest živčanog sustava utječe na motoričke neurone u mozgu koji su zaduženi za kontrolu mišića. Bolest napada te neurone i polako ih uništava, a oboljela osoba gubi kontrolu nad mišićima. Oboljeli mogu imati poteškoća s hodanjem, govorom, gutanjem i disanjem.

Također je poznata kao Lou Gehrigova bolest, nazvana po slavnom igraču bejzbola New York Yankeesa koji je bio prisiljen otići u mirovinu nakon što je obolio od ALS-a 1939. godine.