NA RUBU UKUSA

Najkontroverzniji reality showovi

25.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Televizija nas svojim sadržajima više ne može iznenaditi. Realni prikazi nasilja i seksa toliko su prisutni u svakodnevnom programu da ne samo da nas ne šokiraju, nego čak i očekujemo povremeno probijanje granica dopuštenog, na što nas je navikla neprestana borba za gledanost. Sad kad smo to s takvom sigurnošću ustvrdili, pripremite se na iznenađenja!

Reality, reality, reality! Uglavnom slušamo o ovoj popularnoj televizijskoj formi kojom nas obasipaju sa svih strana ne mareći za ponuđenu kvalitetu, što ponajbolje pokazuje najava skorašnje najezde neukusa i primitivnosti zaokružena nazivom Gotovčevi. Ne treba nam Vidoviti Milan da nam iz svojih tarot karata pročita da će serijal o ovom paru, za koji nitko zapravo ne zna kako je postao toliko popularan, biti među najgledanijim emisijama godine. Iako će se većina nas sablažnjavati na sam spomen Gotovčevih, nećemo se moći othrvati mazohističnom porivu da bar malo škicnemo u intimu popularno-zloglasnog dueta kako bismo se ponovno naježili od gluposti ispaljenih iz Simoničinih usta ili se još jednom uvjerili da je njezin poduzetni suprug najviše naučio kroz nasilnu životnu školu dubrovačkih birtija.

Kad se zbroje svi Big Brotheri s toliko iščekivanim prvim reality seksom u Hrvata, sve Farme s fizičkim obračunima farmera i predstojeći Gotovčevi s potencijalnom jurnjavom 200 na sat s pištoljem bez dozvole i trogodišnjom kćerkicom u autu, možemo zaključiti da su hrvatski reality showovi male bebe spram onog što zabavlja strano gledateljstvo.

Reality showovi s pravim prostitutkama, emisije koje bi trebale prestraviti svoje sudionike ili pak one kojima je cilj pronaći idealnog partnera nekom od kvazi-zvjezdica izazvali su ponešto zgražanja svojim pojavljivanjem, no uskoro su prihvaćeni kao kul fenomeni televizije prilagođeni MTV generaciji. Ipak, odlazeći korak predaleko, brkajući pritom šok faktor s najobičnijim neukusom, nekoliko emisija izazvalo je burno negodovanje javnosti, dok su se natjecatelji oglasili čak i tužbama.

Svi su ludi za Miriam
Jedan od primjera je There's Something About Miriam, britanski show u kojem je šestero zgodnih frajera provelo nekoliko tjedana u kući gdje im je zadatak bio snubiti prekrasnu meksičku manekenku Miriam. Producenti su obećali natjecateljima avanturu života, a kao nagradu najboljem zavodniku 10.000 funti te putovanje sa zanosnom Miriam. Doduše, spomenuli su da će biti i iznenađenja...

Miriam je u posljednjoj emisiji izabrala najzgodnijeg i u zavođenju najvještijeg natjecatelja, a nakon što mu je priznala da se izvrsno ljubi te da ona jako voli muškarce, morala je biti u potpunosti iskrena pa je priznala i još jednu sitnicu – ona je rođena kao muškarac!

Blijedi pokušaji obrane producenata tvrdnjama da Miriam nikad nisu ni prezentirali kao ženu natjecatelje nije odvratilo od tužbe. Naposljetku se cijela strka zataškala pozamašnim iznosima na računima natjecatelja prije nego što je serija emitirana.

Gay je okej
Amerikanci su se na sličan način poigrali s ratom spolova. U showu kolokvijaliziranog naziva Seriously, Dude, I'm Gay (Fakat, frajeru, ja sam gay) zadatak dvojice heteroseksualnih muškaraca bio je uvjeriti svoju obitelj i prijatelje da zapravo vole dečke. Kako bi cijela priča bila sočnija, natjecanje se odvijalo u kući koju su dijelili s homoseksualnim cimerima, a producenti su ih slali u noćne klubove rezervirane za muškarce koji traže druge muškarce.

Žiri bi naposljetku trebao odlučiti koji je od dvojice natjecatelja bio uvjerljiviji kao homoseksualac, no show nije nikad doživio premijerno prikazivanje zbog pritiska raznih gay i lezbijskih organizacija koje su tvrdile da je cijeli koncept ponižavajući te da stvara negativno ozračje spram homoseksualaca u javnosti.

Čiji si ti, mali?
Propustivši poruku iz gore spomenutog primjera, producenti američke kuće 10 by 10 Entertainment ponovno su zagazili na klimavo tlo obiteljskog realityja. Njihov show naziva Who's Your Daddy? doživio je samo jednu epizodu prije nego što je ukinut pod pritiskom javnosti. Ideja, koju su producenti opisali kao moćnu i korisnu, glasi ovako – odrasla osoba, koja je u ranoj mladosti posvojena, suočena je sa 25 nepoznatih muškaraca. Ukoliko uspješno otkrije tko joj je biološki otac, osvojit će ne samo novu obitelj, nego i 100.000 dolara. Nakon emitiranja prve epizode, javnost se složila s kritikom Američkog nacionalnog vijeća za posvojenja u stavu da takav intiman i potresan trenutak nije moralno komercijalizirati, zbog čega je show otkazan.

Zvijezde ekstra
Desetoro Britanaca osvojilo je pravo na nevjerojatnu čast da budu prvi turisti u svemiru u uzbudljivom reality showu 'Space Cadets'. Nakon nekoliko tjedana priprema i treniranja za kozmonaute u ruskom centru za obuku nazvanom STAR (Space Tourist Agency of Russia), dvojica natjecatelja i jedna natjecateljica izabrani su za pravi let u svemir.

Nakon emitiranja serije, producenti su se pohvalili kako su podvalili javnosti najbolje smišljenu praktičnu šalu u povijesti televizije. Naime, natjecatelji nikad nisu vidjeli Rusiju, nego je ruski centar za obuku odglumila stara baza britanskog ratnog zrakoplovstva. Svemirsko putovanje je također bilo lažno, iako vrlo uvjerljivo obzirom na pet milijuna funti uloženih kako bi se svemirska odiseja činila stvarnom.

Dakako, natjecatelji, koji nisu pojma imali da je cijela priča lažna, ovu najbolje smišljenu praktičnu šalu u povijesti televizije doživjeli su kao vrlo neslanu. Treba li uopće nabrajati tužbe koje su uslijedile?

Veliko finale
Britanci i Amerikanci pokazali su da su si izvrsna konkurencija u smišljanju najkontroverznjih TV sadržaja, no apsolutni pobjednici ipak su Nizozemci. The Big Donor Show bio je svojevrsna morbidna inačica Big Brothera u kojoj su kuću dijelili pacijenti kojima je potrebna transplantacija bubrega sa ženom koja umire od zloćudne bolesti. Gledatelji su svojim glasovima trebali odlučiti kome će od natjecatelja pripasti bubreg nesretne žene nakon što umre.

Producenti su izjavili da je cilj serijala ukazati na oskudicu dobrovoljnih davatelja organa, no unatoč njihovom pokušaju prikazivanja serije kao plemenite, gledatelji su jednostavno pobješnjeli. Bombardirani pisanim drvljem i kamenjem neprestanih kritika novinara i udruga za ljudska prava, producenti su bili prisiljeni priznati da je cijela priča zapravo izmišljotina. Iako fiktivan, show nije nikad emitiran.

Na kraju nam ostaje ustvrditi samo jedno. Iako volimo proživjeti povremene šokove pred svojim malim ekranima, televizija nas još uvijek nije lišila urođenog moralnog kompasa, ma koliko on ponekad hrđav bio. Nećemo pristati na prikaze stvarnog gaženja dostojanstva, nanošenja fizičke i emotivne boli ili izvrgavanja ruglu običnog čovjeka u ime zabave. Jer, iako je na televiziji, taj običan čovjek je odraz nas samih, a koliko god se trudila, televizija nas još nije pretvorila u zombije koji ne mogu suosjećati u dovoljnoj mjeri da pravovremeno kažu – dosta!

Zanimat će vas: