'CATHOUSE'

Reality show s pravim prostitutkama

21.04.2009 u 09:00

Bionic
Reading

HBO vas vodi u svijet slavnog kupleraja Bunny Ranch – biti kurva nikada nije bilo zabavnije i ljepše zanimanje!

Konzervativci i liberali nikako da se dogovore – je li prostitucija, zanat koji volimo zvati najstarijim iako za to baš i nema nikakvih dokaza osim poštapalice za beskrajno prežvakavanje, surova eksploatacija žena ili dostojanstveni posao koji istodobno ponižava i nagrađuje baš kao i svaki drugi posao na svijetu?

Ako je vjerovati serijalu 'Cathouse', velikom hitu u reality ponudi HBO-a (neki ga zovu i 'dokumentarcem za odrasle', ali ovo je zapravo pravi skriptirani reality serijal), istina je u potonjem – čak i vedrija od toga, jer kao što su nas stalno uvjerava osoblje čuvene javne kuće Bunny Ranch, prodavanje tijela za novac ne samo da je dostojanstveno zanimanje, već pravi tulum i jedan od najboljih poslova na tržištu.

Hoćete li im vjerovati ili ne – to je na vama.

Bunny Ranch, prvi i najpoznatiji legalni kupleraj u Nevadi, otvoren je još 1955. godine, a nakon brojnih uspona i padova kroz desetljeća rada i zatvaranja, u novom mileniju postao je iznimno popularna popkulturna tema, nakon što se pretvorio u mjesto za razonodu slavnih osoba (svi od Jesseja Venture do Vincea Neila isprobali su njegovu ponudu) i temom raznih dokumentaraca (od Broomfielda do Therouxa), uključujući i dva u produkciji HBO-a, 'Cathouse' (2002) i 'Cathouse 2: Back in the Saddle' (2003), koji su poslužili kao lansirna rampa za kreiranje cijele serije.

Razgovor s jednom od 'zečica'

Serijal 'Cathouse' premijerno je prikazan 2005. godine, kada je emitirano 11 epizoda, a potom je dvije godine kasnije uslijedilo još šest epizoda druge sezone.

Pogledajmo samo što se sve događa u prvoj epizodi prve sezone, u kojoj su prostitutke zapravo učiteljice seksa, djevojke koje organiziraju seminar za muškarce koje su vlastite supruge poslale u kupleraj naučiti – pogađate – kako se dobro ševiti. Gomilica sredovječnih geekova i seksu ne pretjerano vičnih muškaraca (uključuje i jednog 'sretnika' kojem je supruga poklonila menage a trois s kurvom kao vjenčani poklon!) tako prvo uče teoriju kroz razgovor s djevojkama, a potom odlaze testirati praksu. U tom trenutku 'Cathouse' skreće u pravcu čistokrvnog soft pornića, budući da se praksa snima skrivenom kamerom.

I sve to već u prvoj epizodi, što savršeno postavlja temelje tema i njihovih razrada za sljedeću gomilu nastavaka, u obje sezone.

Sezone su bile toliko uspješne da je lani HBO gledateljima isporučio još tri spin off projekta, zapravo jedan best of ('Best Of Cathouse') i 'Cathouse: Come To The Party', zasebne epizode koje su eksploatirale iste sadržaje, baš kao i 'glazbena verzija' 'Cathouse The Musical', koja je na jesen prošle godine izdana i na četverostrukom DVD-u (zajedno s obje sezone serijala), za one koji je nisu uhvatili u izvornom emitiranju ili kojima se ne da čekati reprize.

Ako se slažete s Lukasom Moodyssonom i tezom iznesenom u njegovom filmu 'A Hole In My Heart', po kojoj je jedina razlika između sudionika 'običnog' reality showa i prostituiranja ta što reality TV ima daleko manje obzira i poštovanja prema ljudima koje eksploatira, ulazak prostitucije u sferu vesele TV zabave neće vas nimalo šokirati.


Ako pak smatrate da prostitucija treba ostati zabranjena, a žene koje se njome bave i dalje biti tretirane kao komadi mesa u mračnim uličicama i parkovima umjesto kao filmske zvijezde i komadi mesa u uspješnom poduzetništvu kapitalističkog sustava, 'Cathouse' bi vas mogao koliko šokirati, toliko (možda) i promijeniti ili barem ublažiti vaš stav.

Nitko normalan neće vjerovati da je ševa sa sredovječnim strancima na Bunny Ranchu ostvarenje snova svake vlasnice radne knjižice, no cure iz 'Cathousea' stvarno ne izgledaju nesretno. Osim ako nisu toliko dobre glumice – u tom slučaju zaslužuju Oscara, a ne samo termin na HBO-u.