INTERPRETACIJA ROMANA

Možda ste gledali 'Ponos i predrasude', ali što s modernom inačicom 'Ponos i predrasude i psi'?

27.09.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Jedan film i jedna serija kao potpuno različite interpretacije popularnog književnog djela Jane Austen

Britanska ikona, spisateljica Jane Austen, zadužila je svjetsku književnost, a njezina su književna djela inspirirala brojne filmove. Predstavljamo dvije potpuno različite interpretacije koje se temelje na istoj knjizi - klasičnom djelu 'Ponos i Predrasude'. Obje interpretacije, BBC-jeva miniserija te moderna verzija klasika koja uključuje pse, mogu se gledati na Pickbox NOW streaming servisu.

BBC-jeva miniserija Ponos i predrasude

BBC-jeva Emmyjem nagrađena mini-serija Ponos i predrasude (Pride and Prejudice) iz 1995. bavi se predrasudama koje su se pojavile između klasa u 19. stoljeću, i ponosa koji je bio toliko jak da je razdvajao ljubavnike.

Radnja se odvija na posjedu Netherfield, gdje dolazi bogati Charles Bingley, i odmah privuče pozornost dama u susjedstvu. Gospođa Bennet, čija je jedina ambicija udati svojih pet kćeri, odmah mu „namijeni'' Jane. Bingleyju se ona svidi, ali ne i njegovim sestrama koje Bennete smatraju ispod svoje društvene razine. Sličnog je mišljenja i Bingleyjev prijatelj Darcy, no Darcyjevo će oko privući Janeina sestra Elizabeth…

Zvjezdanu glumačku postavu čine Colin Firth, Jennifer Ehle i Susannah Harker. Ljepota, duhovitost i živahnost glavne protagonistice Elizabeth savršeno je uhvaćena glumačkom izvedbom Jennifer Ehle. Colin Firth fenomenalan je u ulozi gospodina Darcyja, on je markatnan i rezerviran, no zanimljiv i dubok. Savršen roman, savršena serija! Sve epizode ove BBC-jeve poslastice gledajte na Pickbox NOW.

Ponos i predrasude i psi

Ponos i predrasude i psi (Unleashing Mr. Darcy) moderna je verzija klasika iz 2016. godine, a glumačku postavu čine Cindy Busby, Ryan Paevey i Elizabeth McLaughlin.

U ovoj totalno drugačijoj verziji, dok Elizabeth pokušava pronaći pravac u svom životu, dobije priliku odvesti svog kavalirskog španijela kralja Charlesa na glamuroznu izložbu u New Yorku. Sudac na izložbi pasa Donovan Darcy privuče Elizabethinu pažnju, no ponaša se aritokratski i nepristojno.

Tijekom samog natjecanja dolazi do niza nesporazuma, što još više zakomplicira njih odnos i međusobnu privlačnost. U pravom maniru Jane Austen, Elizabeth i Donovan počinju uviđati svoje pogreške, a gospodin Darcy pokaže da je mnogo ljubazniji i zanimljiviji nego što je Elizabeth ikada mogla zamisliti.

Obje verzije klasičnog romana, BBC-jevu miniseriju Ponos i predrasude, i modernu verziju Ponos i predrasude i psi, gledajte odmah na Pickbox NOW!