izgubljeni Mediteran

Mimika Orchestra imaju novi singl i sjajan spot za pjesmu 'Fondo'

08.06.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Mimika Orchestra, osamnaesetročlani avangardni jazz orkestar, predvođen svestranim glazbenikom Makom Murtićem, objavio je za Menart/Rika Muzika novi singl i spot 'Fondo'

Spot za skladbu „Fondo“ režirali su flautistica orkestra Nika Bauman i snimatelj/montažer Dinko Čvorić - Doringo prema tekstovima Marte Kolege te konceptu i glazbi Maka Murtića, a prikazuje jedan pomalo satirični presjek odnosa mitskog i realnog, turistificiranog na Mediteranu:

„Spot se odvija na gozbi, ali karakteri mijenjaju identitete, od mitskih svećenica do turističkih glazbenika i realnih ribara' ističe Mak Murtić.

Pjesma će u listopadu biti objavljena na novom konceptualnom albumu pod nazivom „Altur Mur“ (Menart/Rika Muzika). Bit će to njihov 4. album, a autor glazbe, Mak Murtić, kaže da je album vizija nepostojećeg Mediterana, mjesta na kojem beskonačno traje gozba civilizacijske i osobne reinvencije.

Mimimika orkestra - Fondo Izvor: Društvene mreže / Autor: Menart.hr

Murtić je počeo istraživati ritmove i Mediteranske jezike još prije tri godine. Tekstove je pisala Marta Kolega u sklopu kreativne suradnje s Makom, od začetaka istraživanja raznih stilova Mediterana i njegove kulturne isprepletenosti, do poezije ljubavi, smrti i egzistencije:

“Kreiranje tekstova za “Altur Mur” je bilo putovanje jadranskim otocima, atmosfera, način ponašanja, jezik, životni stil, pogledi na svijet. Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk, neobičnu sliku, neobičnu ljepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava pronaći svoj put u ovome svijetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osjećaj da ne znaš točno kamo ideš“, otkriva Marta.

„Album završava mitskim labirintom iz kojeg slušatelj može izaći i onda u bonus skladbi dolazi do dubokog morskog sna“, pojašnjava glazbenik.