ISKRENO O VELIKANU

Mate Janković progovorio o druženju, opijanju i intimnim razgovorima s Anthonyjem Bourdainom

09.06.2018 u 10:58

Bionic
Reading

Kada je u petak stigla vijest da je preminuo jedan od najvećih chefova i voditelja kulinarskih emisija današnjice, Anthony Bourdain, koji je 2011. godine snimao i u Hrvatskoj zajedno s Matom Jankovićem, hrvatski chef nije se javljao na telefon, a sada se oglasio na Facebooku uz obrazloženje, objavivši podužu emotivnu poruku

Hrvatski chefovi Ivan Pažanin i David Skoko progovorili su o tragičnoj smrti slavnog chefa i TV voditelja Anthonyja Bourdaina, ali ne i Mate Janković koji se do daljneg nije javljao na telefon. Janković je, kao i Skoko, imao čast upoznati slavnog chefa tijekom njegova boravka u Hrvatskoj 2011., gdje je snimao emisiju 'Croatian Coast' (Hrvatska obala) koja je emitirana na Travel Channelu.

Janković je tada prihvatio ulogu vodiča i Bourdaina proveo po hrvatskoj obali gdje su jeli najukusnije hrvatske delicije i najbolja hrvatska vina, za koja je slavni chef rekao da su najbolja na svijetu. Stoga je bilo logično upravo njega pitati za pokoju riječ o slavnom chefu. Iako jučer nije bio raspoložen za razgovor, Janković se od chefa pozdravio u subotu ujutro na društvenim mrežama.

'Jučer telefon nije prestajao zvoniti, a u inbox su stizale poruke o smrti Anthony Bourdaina. Ostao sam šokiran i trebalo mi je vremena da prožvačem tu informaciju. Šok je bio još veći kada sam saznao da je riječ o samoubojstvu. Zapravo, priča Bourdaina i mene počinje početkom 2000-ih kada sam prvi puta pročitao Kitchen Confidential. Njegov stil izražavanja bio mi je vrlo blizak, a bitter sweet opis kulinarskog svijeta nešto što smo svi u barem jednom obliku prošli. Zapravo, to je priča o kaosu, o demonima jednog covjeka koji je odlučio postati kuhar. Prica zapravo ima happy end, ili sam to do danas mislio', započeo je Mate Janković svoju podužu objavu na svom Facebook profilu, uz koju je objavio fotografiju s Bourdainom na kojoj se nalaze i chefovi Tomislav Gretić te David Skoko.

'Bourdaina sam prvi puta upoznao na Bermudama gdje je kao gost kuhar bio domaćin večere u restoranu u kojem sam radio. Njegov 'No Reservation' je već bio show o kojem se pričalo, ali je to daleko bilo od popularnosti koja je došla u sljedećim sezonama. Visok, tanak, nasmješen, elokventan i šarmantno vulgaran. Na prezentaciji večere u sali u kojoj su sjedili uvaženi gosti izašao je prvi puta 'jedan od nas' i bez ustručavanja počeo pričati klasičnim kuharskim vokabularom, ne libeći se koristiti psovke. Zapravo, bio sam sretan jer prisustvujem trenutku u kojem netko ruši sva pravila restoranske komunikacije. Nikada mi u zivotu psovke nisu zvučale tako dobro i ispravno. U sali su sa odobravanjem prihvatili taj ležerni pristup te ga nagradili velikim pljeskom. Čovjek je kao gost sjeo za stol, ali već nakon trećeg slijeda ustao se, uzeo svoju cugu i otišao u kuhinju, više se u salu nije vraćao. Večer je završila sa težim pijanstvom u komori frižideru u kojoj je 10 kuhara pilo pive do zore. On je otišao, a ja sam pozornije počeo pratiti njegov show i ne jednom si rekao kako bi ga bilo super voditi po Hrvatskoj', nastavlja Janković koji tada nije ni slutio da će mu se želja ostvariti.

  • +23
Anthony Bourdain Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Prošlo je sedam godina i život je odradio svoje. Ne znam kako, ne znam zašto, ni kojim čudnim silama došli su do mene i zamolili me da surađujem sa njima. Mislim da mi je to bio jedan od najsretnijih dana u životu. Kontaktirao sam kolege za koje sam znao da će odraditi fenomenalan posao promocije. Negova produkcija mi je zadala radijus kretnja, a ja sam unutar njega odabrao što smatram najboljim. Devet dana smo putovali i snimali. Ali to zapravo nije bio posao, ja sam proveo to vrijeme kao u snu. Atmosfera je bila savršena. On opušten, duhovit i spreman na avanturu na koju smo ga vodili. Pilo se puno, možda previše i zapravo niti jedna sekvenca nije odrađena u posve normalnom stanju. Razgovori koje smo znali voditi nekada su bili duboko intimni. Priča o ovisnosti, o obitelji, o razorenom pa opet složenom životu. Jednu večer smo sjedili na terasi Boškinca gdje mi je ispričao u kojem trenutku je odlučio da će se skinuti sa heroina. Ta će mi priča biti zauvijek urezana u mozak. Pored mene je sjedio čovjek koji je pobjedio ovisnost, složio si život, napravio korak i napisao knjigu o lijepim, ali i ružnim trenucima svog života. Ispijajući Cabernet Merot Boškinca u toploj jesenskoj noći slusajući tu priču, ja sam sjedio pored čovjeka koji je pobijedio svoje demone. Sa zanosom mi je pričao o ulozi oca djeteta koje je tek dobio i muža jednoj predivnoj ženi. Ali danas sam shvatio da ti jebeni demoni nikad ne odu, uvijek su s tobom i čekaju samo trenutak slabosti da ti otmu sve. Kroz tu priču svatko može naći sebe, i ja tu vidim dio sebe', napisao je ganuti Janković.

'Žao mi je što ga nikad više nisam vidio, potajno sam se nadao da ćemo još jednom sjediti na nekoj terasi i pričati o životu. Otišao je velik čovjek, jer samo se velik čovjek može vratiti iz pakla i napraviti ovo što je on napravio. Ne znam što se desilo s njime. ali nešto se prelomilo i život je stao tako kako je stao. Chef, gdje god da jesi, pojedi jednu kamenicu i za mene', završio je svoju misao Janković.

  • +23
Mate Janković Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL