VELIKI GUBITAK

Karizmatični i energični Anthony Bourdain zauvijek je promijenio percepciju gastronomije

08.06.2018 u 15:05

Bionic
Reading

Odlazak omiljenog chefa, karizmatičnog i energičnog Anthonyja Bourdaina, koji je 2011. godine posjetio i Hrvatsku, šokirao je i rastužio ne samo ljubitelje njegove gastronomije

Popularni kuhar rođen je u New Yorku 1956., u kojem je u pauzama između snimanja i živio.

Završio je Američki kulinarski institut te vodio njujorške restorane Supper Club, One Fifth Avenue, Sullivan’s i Brasserie Les Halles, a u svojoj je bogatoj karijeri surađivao s prestižnim novinama i časopisima poput New York Timesa, Facea, Independenta, Food Artsa i dr.

Njegov legendarni tekst 'Nemojte jesti prije nego što ovo pročitate', objavljen 1999. u The New Yorkeru, pobudio je ogromno zanimanje u Americi i Velikoj Britaniji te ga potaknuo na pisanje knjige 'Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly' (u hrvatskom prijevodu 'Dosje kuhinja').

Anthony Bourdain 2001. odlazi na put oko svijeta u potrazi za 'ekstremnom kuhinjom', a knjiga koja je potom nastala, 'Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal' (u hrvatskom prijevodu 'Kuharovo putovanje'), postala je bestseler u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani.

  • +23
Anthony Bourdain Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Manje je poznato da je Bourdain, jedan od najboljih svjetskih chefova, napisao kriminalističke romane 'Bone in the Throat', 'Gone Bamboo' i 'The Bobby Gold Stories', povijesni roman 'Typhoid Mary', kuharicu 'Les Halles Cookbook' te autobiografiju 'Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook'.

Televizijsku je slavu stekao serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima 'Anthony Bourdain: No Reservations' koji se isprva prikazivao na Food Networku, a kasnije se emitirao na Travel Channelu. Uz televizijsku je seriju 2007. objavio istoimenu knjigu.

Bourdain je za emisiju 'Parts Unknown', čija se 11. sezona trenutno emitira na CNN-u, 2013. godine nagrađen nagradom Peabody uz objašnjenje da je zaslužna za 'širenje horizonata i nepca gledatelja diljem svijeta'.

Tijekom 2011. godine posjetio je i Hrvatsku te je proveo tjedan dana istražujući našu kuhinju za serijal 'No Reservations'.

U sklopu treće epizode 'Croatian Coast' iz osme sezone te serije družio se s hrvatskim kuharima Matom Jankovićem i Davidom Skokom, između ostalih, a lovio je tunu i tražio tartufe u Istri.

Omiljeni chef počinio je samoubojstvo u 61. godini, a njegova je smrt sve šokirala.

'S velikom žalošću javljamo kako je preminuo naš divan prijatelj i kolega Anthony Bourdain. Njegova iznimna strast za putovanjima, avanturom, novim prijateljstvima, dobrom hranom i pićima zauvijek će ostati zapamćena u divnim emisijama i knjigama čije je stranice ispisao. Njegov talent doista nas je svakog dana oduševljavao i jako će nam nedostajati', stoji u priopćenju CNN-a.