ODLAZAK VELIKANA

David Skoko i Ivan Pažanin o tragičnom odlasku Anthonyja Bourdaina: 'Bio je izravan i bez 'fejkanja', veliki je to gubitak'

08.06.2018 u 15:18

Bionic
Reading

Nakon što je svijet potresla vijest o smrti poznatog chefa i TV voditelja Anthonyja Bourdaina, koji je svjetsku slavu stekao kulinarskim emisijama, oglasili su se i ugledni hrvatski chefovi koji su u Bourdainu vidjeli velikog uzora i inspiraciju

Anthony Bourdain, proslavljeni kuhar i TV voditelj, pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Strasbourgu u petak 8. lipnja u jutarnjim satima, gdje je radio na snimanju naredne epizode svoje nagrađivane televizijske emisije na CNN-u 'Anthony Bourdain: Upoznavanje nepoznatog' zbog koje je proputovao svijet i koja je 2013. godine osvojila nagradu Peabody uz objašnjenje da je zaslužna za 'širenje horizonata i nepca gledatelja diljem svijeta'.

Bourdaina je pronašao njegov bliski prijatelj Eric Ripert, također kuhar i čest gost njegovih emisija, a CNN je potvrdio smrt, rekavši kako se radi o samoubojstvu. Šok zbog vijesti koja je pogodila svjetsku gastro scenu nisu mogli sakriti ni domaći chefovi koji su Bourdaina okarakterizirali kao veselu i osebujnu osobu.

'Ne mogu vjerovati da je preminuo. Bio je profesionalac na samom vrhu u svojoj domeni i ličnost koja se rijetko viđa. Njegov životni stil koji je vodio, njegove emisije, nezamjenjiva osobnost i na kraju krajeva bogata karijera koju je izgradio su doista impresivni. To je čovjek koji je od nule uspio stvoriti svjetsku slavu. Njegove su kulinarske emisije uistinu nešto posebno i siguran sam da će zauvijek ostaviti neizbrisiv trag u svjetskoj gastronomiji. Stvarno mi je žao što se ovo dogodilo', rekao za tportal Ivan Pažanin.

  • +23
Anthony Bourdain Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Istarski chef David Skoko osobno je upoznao Bourdaina u kojem je vidio veliki uzor. Sa slavnim chefom susreo se licem u lice 2011. godine, kada je Bourdain u Hrvatskoj snimao emisiju 'Croatian Coast' (Hrvatska obala) koja je emitirana na Travel Channelu.

'Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste je… idiot! Ja sam idiot!', rekao je Bourdain, kojeg su oduševili naša hrana, ali i hrvatska vina, za koja je rekao kako su jedna od najboljih na svijetu. Tijekom Bourdainova boravka u Hrvatskoj vodič mu je bio popularni kuhar Mate Janković, a od svih delicija koje je isprobao slavnom chefu se najviše svidio rižoto u Skradinu.

Anthony Bourdain 'No Reservations Croatia' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

'Pogodila me vijest o smrti Anthonyja Bourdaina. Prije nego što je došao kod nas bio je jedan od mojih idola zbog svojih stavova. Imao sam priliku ga upoznati i on je na mene zbilja ostavio snažan dojam. Ostao mi je u lijepom sjećanju. Bio je osoba s vrlo čvrstim stavovima i britkim jezikom. Izravan i bez 'fejkanja', što mi paše. Sviđa mi se i njegov pristup gastronomiji, rekao bih da je ljudskiji…Imao je tu jednu širinu. Jako mi se svidjelo i to što je imao socijalni pogled na gastronomiju. Oduševio me je njegov način razmišljanja - povezivanja socijalne i političke situacije s lokalnom gastronomijom, kako je prehrana nekog naroda nastala na određeni način. Veliki je to gubitak', prokomentirao je vidno rastužen David Skoko.

Anthony Bourdain završio je 1978. godine čuveni Američki kulinarski institut u New Yorku, nakon čega je vodio kuhinje brojnih poznatih njujorških restorana poput Suppera Cluba i Sullivan'sa te je objavio i brojne knjige. Nakon kulinarske emisije 'A Cook's Tour' na Food Networku, Bourdain je svjetsku slavu stekao vodeći emisiju 'Anthony Bourdain: No Reservations' koja se na Travel Channelu prikazivala sedam godina.

Od omiljenog chefa oprostile su se i slavne zvijezde, a njegov jednako popularni mlađi kolega Jamie Oliver pozdravio se od Bourdaina na Instagramu, gdje je objavio njegovu fotografiju s posvetom.

'Moram reći da sam u totalnom šoku zbog vijesti o smrti Anthonyja Bourdaina. On je bio taj koji je razbio kalup, gurao naprijed kulinarske dijaloge te je bio izvanredan pisac. Ostavlja iza sebe chefove i obožavatelje diljem svijeta s ogromnom kulinarskom rupom koja naprosto ne može biti zamijenjena. Počivaj u miru, chefe. U mislima sam s tvojom obitelji i prijateljima', napisao je u svojoj objavi Jamie Oliver.