vodeći beauty edukator u regiji

Martina Krajinović Gülsün: 'Prodajem isključivo ono što bi i sama koristila, a zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, znam prepoznati što vrijedi, a što ne'

19.07.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Nije tajna da je Martina Krajinović Gülsün već zavidno vrijeme vodeći beauty edukator u regiji. Otkrila nam je koja je tajna njezinog uspjeha te kakav je osjećaj biti dobitnicom brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Kallos Lash Studio & Academy, njezino je svakodnevno 'igralište' na kojem stvara svojevrsnu čaroliju i mjesto s kojeg klijentice uvijek izlaze sretnije

1. Kako uspijevate balansirati privatan i poslovni život?

Kada si vlasnik svog businessa , teško je podijeliti privatno i poslovno. Nema tu radnog vremena jer to je tvoje i u interesu ti je da sve uvijek funkcionira. Ako mi usred nedjelje zvoni telefon i da nešto nije u redu, rješava se odmah. Ja stvarno živim ono što radim. Slobodno mogu reći da sam s godinama naučila odmarati. Naučila sam koristiti godišnje odmore i ne osjećati se loše zbog toga. A što se tiče balansiranja između majčinstva i posla - to ćemo tek vidjeti jesam li uspjela ili ne. Kao mama klinaca od 9 i 11 godina, nekada mislim wow, stvarno su samostalni, pametni, super klinci. A nekada, što je dosta često u ovim godinama, pomislim: Ovo me netko gore kažnjava jer sam radila umjesto da sam bila doma s njima. Šta će ovo biti!? Kako koji dan i situacija. Nema tu pravila.

2. Budući da se beauty svijet razvija poprilično brzo, kako se snalazite s konstantnim inovacijama?

Edukacije, rad i opet edukacije. Potrebno je stalno imati otvorene oči i pratiti sve što se događa. Svaki novi trend, nova ideja, sve to donosi neku promjenu u beauty industriji i ako želiš biti konkurentan moraš pratiti trendove i odmah reagirati. Naravno, treba nekada i preskočiti neki tzv. trend i neku novost jer danas ljudima svašta pada na pamet i nekada se nešto nakon par mjeseci pokaže kao totalni promašaj. U tim situacijama se vidi tko samo slijepo prati trendove, a tko ih kreira i prilagođava tržištu.

3. Zbog posla ste često putovali svijetom. Koja Vam je najdraža destinacija koju ste posjetili i zašto?

Bez razmišljanja - Latinska Amerika! Čile, Peru, Costarica i Mexico. Tamo imam kolege, suradnike, prijatelje koji su me prihvatili kao vlastitu sestru. Taj mentalitet i opuštenost, rijetko se viđa. Ovo je najveće bogatstvo koje sam stekla kroz karijeru - činjenicu da u skoro svakoj zemlji svijeta imam 'nekoga' koga mogu nazvati za pomoć. Latino Amerikanci su posebni, redovito me zovu na kongrese i danas to više nije samo pitanje posla, već odlazim tamo jer stvarno uživam u njihovim zemljama. To su zemlje boja, sve je žuto, zeleno, tirkizno. Nema šanse da se tamo osjećaš loše. A muzika i tequilla - to naravno pomaže.

4. Koji je najbolji beauty savjet koji ste dobili u svojoj bogatoj karijeri?

Jedan dobar savjet - Manje je više. Uvijek. I u skin care-u i u obrvama i u trepavicama, ne pretjerujte. Pogotovo danas kada smo okruženi botoksom i hijaluronom, svi izgledaju isto te se pretjeruje u svemu - manje je definitivno više. Ali najbolji savjet - radi na samopouzdanju jer ćeš trebati manje 'vanjskih' intervencija. Mlade djevojke danas i dalje ne shvaćaju da je ljepota uistinu prolazna i da filteri nisu stvarni život. Super je biti lijep i dobivati komplimente na račun fizičkog izgleda, ali još je ljepše imati samopouzdanje i osjećati se dobro u svojoj koži sa svim svojim nesavršenostima.

5. Da ne radite u beauty svijetu, što biste radili?

Teško si to mogu zamisliti. Da ne radim u beauty svijetu, definitivno bih radila nešto što ne zahtijeva sjedenje u uredu i rad od 8-16 jer jednostavno nisam taj tip osobe. Mogu raditi i 12 sati dnevno, samo da nisam na jednom mjestu i s istim zadatkom. Volim modu, fotografiju, dizajn, arhitekturu, … ali jednako tako volim i matematiku i brojeve. Ne znam. Stvarno je povlastica raditi posao koji imam pa nikada ni ne razmišljam o onome 'što bi bilo kad bi bilo'.

6. Kada ste otkrili da je educiranje Vaš 'životni poziv'?

Zapravo, još uvijek ne vjerujem da je educiranje jedna od stvari kojima se bavim. Nešto što mi je čudno u cijeloj 'mojoj' priči je to da se zapravo ne osjećam ugodno s nepoznatim ljudima. Nisam jedan od onih tipova koji samo ulete u društvo i odmah klikne sa svima. Društveni sam tip, ali sa 'svojim' ljudima na svom terenu. Činjenica da svaki dan provodim s novim studentima, koje prvi puta upoznajem i da se osjećam ugodno u tome, zvuči čudno. Jako sam flegmatična i imam konjske živce, strpljenje mi je stvarno visoko pa mi podučavanje stvarno nije problem. Pogotovo jer radim s odraslim ljudima. Mala djeca? To je totalno druga priča jer mislim da me nitko ne želi čuti kada pišem zadaću sa svojim klincima - pretvaram se u manijaka.

7. Po čemu se Vaša linija trepavica i ekstenzija razlikuje od konkurencije?

Kallos trepavice i općenito sav naš materijal su vrlo kvalitetni, a to je osnovna razlika. I tvornice sa kojima surađujemo inzistiraju na kvaliteti, što znači da ako se desi pogreška cjelokupna linija proizvoda ide u smeće, bez obzira na količinu, te se radi ponovno. Vlakna koja koristimo su skupa i durabilna i ne izgledaju plastično i jeftino. Same tekućine pokušavamo što više proizvesti u EU jer to daje još veću sigurnost i kvalitetu. Svaki proizvod koji prodajemo, koristimo u tretmanima koje mi nudimo i to je najbolji pokazatelj - prodajem isključivo ono što bih i sama koristila. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, mogu prepoznati što vrijedi, a što ne.

8. Kakav je osjećaj biti dobitnicom međunarodnih nagrada i priznanja?

Vrlo često kažem da nagrade nisu bitne, a činjenica da u prostoru nemam izložen niti jedan pehar niti jednu diplomu, to i potvrđuje. Zapravo, voljela bi ih negdje izložiti, ali ih je trenutno malo previše i narušila bih estetiku prostora akademije koja je sva uređena minimalistički. Bez lažne skromnosti, svaka nagrada ti daje neko samopouzdanje, bila ona regionalna ili međunarodna. Netko je upravo tebe odabrao i to je uistinu velika čast. No, ne patim na titule. Možda nekad prije jesam, ali kako sam postala zrelija i iskusnija, važnije mi je da sam istinski sretna i zadovoljna svojim poslom. Da na kraju dana pogledam statistiku i brojeve i pomislim 'Top! Dostigli smo cilj!' Ostvarila sam se na dosta područja - kao artist, predavač, edukator i sudac - u poslovnom smislu. Sve sam prošla i bila među najboljima. Sada je bitno držati kvalitetu, raditi na projektima i davati podršku novim generacijama. Prije mi je bilo bitno da ono što radim bude za mene i moj uspjeh, ali danas kada sam direktor beauty institucije, bitno je da radim ono što će biti potrebno za uspjeh drugih i za podizanje kvalitete cijelog beauty sektora.

9. Koja je Vaša tajna uspjeha u poslovnom i privatnom svijetu?

Nije nikakva tajna jer sam iskrena. Iskrenost je i prednost i mana, a zbog iskrenosti vas ljudi ne vole. Isto tako zbog te osobine ćete steći životne prijatelje. Nemam potrebu glumiti. Sve što sam pomislila i poželjela, potrudila sam se i ostvarila sama. Ne preko leđa drugih. I upravo zato mogu mirno spavati. Eto, možda je to tajna - mirno spavam, a to je stvarno jako bitno!

10. Koji su Vam planovi za budućnost? Spremate li nešto novo?

Uvijek spremam nešto novo i to radim u nekoj tišini, ali kada to izađe van, napravimo boom. Novi proizvod, novi projekt, sve je u pripremi. Ali ništa ne otkrivam jer je ljeto i sada je vrijeme za obnovu! Plaža, more, sunce i isključenje iz svega je jako bitno da bi se stvorile nove ideje. Krajem ljeta slavim 40-ti rođendan i jako mu se veselim. Imam osjećaj kao da ulazim u neki klub ozbiljnih poslovnih žena. 2023. je već prepuna planova i trebat će mi energije da se sve to ostvari.