tijara od burmanskog rubina

Kraljica Camilla ponovno ukrašena tijarom pokojne kraljice

22.11.2023 u 13:54

Bionic
Reading

Britanska kraljica još jedanput je zablistala, a ovaj put povodom svečanog banketa priređenog u čast južnokorejskom predsjedniku Yoon Suk Yeolu. Kraljica je i ovom prilikom izvukla vrijedan nakit iz kolekcije svoje svekrve, a prvi put nosila je i njezinu krunu iz 1973.

Kraljica Camilla s princem Charlesom ovih dana ugošćuje južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeolu, a u njegovu je čast priređen i državni banket u Buckinghamskoj palači. Svečanosti su se pridružili i princ i princeza od Walesa, dok je Kate blistala u elegantnoj svijetloj haljini, Camilla je ukrala svu pozornost odabravši crvenu boju.

Kraljica je servirala eleganciju u crvenoj baršunastoj večernjoj haljini svoje omiljene dizajnerice Fione Claire, no zvijezda večeri bila je njezina tijara.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Ovo je Camillin prvi put da nosi ovu tijaru koju se naziva i tijara od burmanskog rubina. Tijara je nekoć pripadala kraljici Elizabeti II, a bila je jedna od najnovijih tijara u osobnoj kolekciji pokojne kraljice.

Izrađena je 1973. od dragog kamenja s tijare Nizam iz Hyderabada i rubina koje je dobila na dar od naroda Burme.

Rubini su bili poklon princezi Elizabeti nakon njezine udaje za princa Philipa 1947, a, naravno, skrivaju i simboliku: '96 rubina je simbolična gesta jer rubini u burmanskoj kulturi štite od bolesti i zla. U ovom slučaju štite onoga tko ih nosi od 96 bolesti koje mogu pogoditi ljude', otkrio je draguljar za britanske medije.

Kraljica Elizabeta nosila je ovu tijaru na brojnim državnim banketima, uključujući posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa u lipnju 2019. i predsjednika Južne Koreje Roh Moo-Hyun 2004. godine.

  • +4
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: STEPHEN LOCK/WPA POOL / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Iste večeri Kate Middleton je zasjala u elegantnoj haljini s potpisom njezine omiljene dizajnerice Jenny Packham, čije kreacije vrlo često odabire za posebno važne i svečane događaje. Na glavi je nosila tijaru Strathmore Rose koja je pripadala kraljici majci i koju su joj roditelji poklonili 1923, a počast kraljici Elizabeti II. odala je njezinim naušnicama.