ZVIJEZDA U USPONU

Jeste li primijetili Biancu Nobilo? Prelijepa novinarka CNN-a podrijetlom je Hrvatica

07.01.2022 u 14:46

Bionic
Reading

Rijetka su mjesta na planeti na kojima se neće naći bar poneki Hrvat, a brojni su primjeri onih koji su uspjeli i dosegli slavu 'u tuđini' - izumitelji, glumci, poduzetnici, političari, sportaši, glazbenici s hrvatskim podrijetlom. Bianca Nobilo CNN-ova zvijezda u usponu je jedna od njih. Ona je Novozelanđanka s korčulanskim korijenima

Dopisnica iz Londona i voditeljica emisije 'The Global Brief s Biancom Nobilo', koja se emitira na CNN International televiziji od ponedjeljka do petka u terminu od 17 sati je novinarka rođena na Novom Zelandu, no njezino prezime govori da je podrijetlom iz Hrvatske (ima i poljskih, velških i talijanskih korjena).

Kako piše na njihovim stranicama, Bianca Nobilo se pridružila CNN-u 2013., a među ostalim je izvještavala o odluci Ujedinjenog Kraljevstva da napusti Europsku uniju i o pregovorima o Brexitu. Također je izvještavala o općim izborima 2019. te o hospitalizaciji Borisa Johnsona zbog Covida-19 i pandemiji. Intervjuirala je više članova britanske vlade i redovito izvještava iz Bruxellesa na temu europske politike.

Bianca Nobilo Izvor: Društvene mreže / Autor: Instagram

Nobilo je diplomirala povijest na Sveučilištu Warwick, magistrirala je komparativnu politiku na London School of Economics, gdje je specijalizirala 'sukobe' (u London se s roditeljima doselila kad je imala šest godina). Ima nekoliko stručnih diploma iz komunikacija i bila je najmlađa dobitnica stipendije za komunikacije kada je osmislila i provela istraživanje o utjecaju govora tijela političkih lidera. Prije rada na CNN-u, radila je u oba Doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva u obrambenom i sigurnosnom sektoru te na kampanjama za opće izbore, nacionalnom referendumu, kao i na pisanjima govora za ministre i članove parlamenta u Velikoj Britaniji. Govori talijanski i hrvatski.

Politikom se zarazila kad je imala 15 godina. 'Ne znam zašto, jer nitko od moje obitelji nije bio politički angažiran. Ali shvatila sam koji veliki utjecaj imaju izabrani predstavnici na svoju zemlju i građane. Postala sam pravi politički štreber', izjavila je za Womanmagazin.

Volontirala je i za lokalne političke stranke. 'Sigurno sam pokucala na 10.000 vrata, što nije uvijek bilo zabavno jer nitko ne želi razgovarati o politici u 8 ujutro nedjeljom nakon što ste ga upravo probudili! Ali to je bila dobra vježba za dalje koja se od pokazala korisnom u novinarstvu. Također sam tada puno naučila o politici i načinu funkcioniranja kampanja', rekla je.

Ponosna je na svoje hrvatsko podrijetlo, a u kolovozu 2019. boravila je na Korčuli. Dijete je Franka Nobila, a rođena je 1990. godine, u Aucklandu na Novom Zelandu. Otac joj je bivši profesionalni golfer, koji danas radi kao TV komentator za NBC.

Unatoč bogatom profesionalnom životu, Bianca svoj privatni život uspijeva zadržati pod velom tajne pa nije poznato je li i s kim u vezi. U bliskom je odnosu s članovima svoje obitelji, posebice s ocem.