reporterka cnn-a

Hrabro izvještava iz Afganistana, intervjuira talibane i ne da se zastrašiti: Nevjerojatna priča o Clarissi Ward

25.08.2021 u 06:45

Bionic
Reading

Trenutak kada joj je jedan od pripadnika talibana naredio da 'stane sa strane' zato što je žena nije spriječilo novinarku Clarissu Ward da riskira svoj život kako bi uživo izvijestila o događanjima u Afganistanu. Nakon tog trenutka svi su se pitali tko je Clarissa Ward, novinarka koju ni talibani i opsadno stanje u državi nisu zastrašili i spriječili da svijetu prenese poruku

Nakon preuzimanja zemlje od strane militantne terorističke organizacije, gledatelji CNN-a bili su zapanjeni nevjerojatnom hrabrošću koju je pokazala ova odvažna dopisnica i majka dvoje djece dok je intervjuirala pripadnike talibana, uključujući i jednog zapovjednika, o pravima žena, i to sve na dvjestotinjak metara od ulaza u kabulsku zračnu luku, uz uperene puške.

Sama Clarissa Ward izvještavanje s ulica Kabula nakon talibanskog preuzimanja nazvala je 'jednim od najneobičnijih iskustava' u svojoj karijeri. 41-godišnjakinja je na svom Instagram profilu 17. kolovoza napisala: 'Previše sam neispavana da bih mogla to opisati riječima, no reći su samo da kao novinar samo ponekad dobijete mjesto u prvom redu nastajanja povijesti. U svojoj knjizi 'On All Fronts', pisala sam o iskustvu koje sam stekla provodeći vrijeme s talibanima na sjeveru zemlje prije nekoliko godina. Tada nisam mogao ni zamisliti da će u tek nekoliko sati uspjeti zauzeti glavni grad s jedva ispaljenim metkom.'

Izvještavajući iz Afganistana, uključujući i s ulica Kabula pod talibanskom vlašću, Clarissa Ward je nesumjivo postala jedna od najneustrašivijih današnjih novinarki.

Tko je Clarissa Ward?

Clarissa Ward radi kao glavna međunarodna dopisnica CNN -a. Prije CNN -a, novinarka - koja je rođena u Londonu i tečno govori francuski i talijanski, a istovremeno govori i ruski, arapski, španjolski te poznaje osnove mandarinskog, radila je za CBS, ABC News i FOX News Channel. Clarissa je odlučila da je novinarstvo njezin poziv nakon napada 11. rujna.

Početak i razvoj karijere

'Za mene se sve vrtjelo oko 11. rujna. Bila sam apsolventica koja je studirala komparativnu književnsot na Yaleu. Bavila sam se glumom, snimala filmove i izdavala časopise. I odjednom me, poput čekića, pogodio 11. rujan. Postala sam ovisna o vijestima', ispričala je Clarissa u intervjuu 2020 na NPR. 'Onda mi je sinulo da ono što osjećam je poziv – da želim doprinijeti i djelovati, gotovo poput prevoditelja, između dva različita svijeta. Naravno, znate, imala sam 22 godine, pa je bilo tu i puno oholosti u igri i stvarno nisam imala pojma što bi to zapravo podrazumijevalo. Ali to je ono što me zaista pokrenulo da postanem novinarka.'

Clarissa Ward Izvor: Profimedia / Autor: Noam Galai / Getty images / Profimedia

Tijekom svoje karijere Ward je osvojila više nagrada Emmy, Peabody i Edward R. Murrow. Pomoćnica vođe Hamasa nazvala je Ward 'lovcem', što je ona shvatila kao 'kompliment'. 'Oduvijek sam znala sam znala da želim izvještavati uživo, putovati svijetom i ispričati priče drugih ljudi. Htjela sam prenijeti nešto iz drugih kultura u SAD i obrnuto,' rekla je za Forbes 2013.

Nagrađivana novinarka pridružila se CNN-u 2015. godine nakon što je radila kao strana dopisnica za CBS News. Rad za CNN nesumnjivo je bilo svojevrsno zaokruživanje njezine karijere koja je započela pripravništvom u moskovskom uredu CNN-a.

Obiteljski život

Dobitnica nagrade Emmy u braku je s Philippom von Bernstorffom. Jedan vrlo zabavan detalj obilježio je trenutak kad su se upoznali na večeri u Moskvi 2007. godine. Philipp von Bernstorff, koji je njemački grof, Clarissi Ward rekao je kako smatra da su ratni dopisnici, ni više ni manje, nego egomanijaci.

Nakon gotovo desetljeća provedenog zajedno, par je izmijenio zavjete na ceremoniji 2016. u londonskoj vijećnici Chelsea Old Town. 'Možda vam izvještavanje daje malo drugačiju perspektivu. Od velikog broja stvari zbog kojih vrijedi šiziti i živcirati se, vjenčanje nije jedno od njih', rekla je u intervjuu za Town & Country magazin povodom svog vjenčanja.

Ward je postala majka 2018. godine kada je rođen dječak Ezra Albrecht Nikolas Nour von Bernstorff. Njihov drugi sin, Caspar Hugo Augustus Idris von Bernstorff, rodio se dvije godine kasnije. 'U ponedjeljak, 29. lipnja 2020. u 9:29 sati, rođen je Caspar Hugo Augustus Idris von Bernstorff, a troje je postalo četvero. Najljepši osjećaj blaženstva,' napisala je Clarissa tad na svom Instagram profilu.

Novinarka se na svoju prvu trudnoću osvrnula za Elle 2020. u prilogu naslova 'Trudnice na prvim linijama'. Tada je Ward rekla kako je na postajanje majkom gledala oduvijek gledala kao na 'najmanje izvanrednu stvar koju žena može učiniti' zbog čega je bila odlučna da bude drugačija, da se s trudnoćom i porodom nosi mirno. Novinarka se prisjetila kada je bila na zadatku na smrznutom Grenlandu i nije mogla spavati. 'Moj um je divljao. Nisam željela da trudnoća promijeni način na kojim radim ili živim, a ipak je već bila jasno da se u mom tijelu događaju velike promjene,' rekla je.

Za vrijeme trudnoće s prvim djetetom, Ward je otputovala i na Karibe kako bi izvještavala o posljedicama uragana Irma, a bila je i na granici između Bangladeša i Mjanmara, te u Jemenu. Kada je suprugu rekla da želi otići u Jemen, gdje je tada trajao rat, on ju je podsjetio riječima: 'Sada se više ne radi samo o tebi.'

Tijekom putovanja, Ward osjećala kako 'beba nije aktivna kao inače' što je kod buduće majke izazvalo napade straha i tjeskobe. 'Gdje si, ljubavi moja?' prošaptala je liježući u vreću za spavanje. 'Hajde udari me da znam da si dobro,' molila je. 'Nakon nekog vremena osjetila sam trzaje, a zatim i nježan udarac. Plakala sam od olakšanja i bolne ljubavi prema tom biću koje još nisam ni upoznala. Odjednom sam u potpunosti shvatila što je Phillip mislio. Nije se više radilo o meni. Ja sa bila samo sredstvo, poput plovila. I to je bila privilegija.'

Dopisnica CNN -a prošle godine je rekla da, ako bi se mogla vratiti, ne bi ponovno otišla na putovanje u Jemen. 'Sada na to gledam drugačije – pravi rizik je bio taj, da je slučajno došlo do komplikacije s trudnoćom, jednostavno ne bih mogla dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć.'

'No rekla bih da su dječaci na moj posao u najvećoj mjeri utjecali na način da sada postoji ta čvrsta, neraskidiva emocionalna veza koju ne mogu samo tako isključiti. Uvijek je jako uznemirujuće vidjeti dijete koje pati u bilo kojoj vrsti sukoba. Sada mi je to granično nepodnošljivo. Sada zbog toga plačem. Nadam se da moja izvještavanja sada imaju više suosjećanja. I koliko god ludo zvučalo, voljela bih vidjeti više majki koje izvještavaju s ratnih područja, jer, vjerovali ili ne, i koliko god to ludo zvučalo, mislim da bi stvari ipak izgledale malo drugačije da ih ima više,' poručuje.