ŠTO SMO GLEDALI

Iznenadit će vas koje su serije i filmovi bili najgledaniji na Netflixu ove godine

13.12.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Netflix je objavio svoje najopsežnije izvješće o podacima o gledanosti u prvoj polovici ove godine, a uvjerljivo najgledanija serija bila je 'The Night Agent', a slijedi je film s Jennifer Lopez u glavnoj ulozi 'The Mother'

Izvješće pod nazivom 'Što smo gledali' uključuje podatke o gledanosti za filmove i televizijske emisije objavljene na Netflixu između siječnja i lipnja 2023, a streaming div kaže da je ovo tek početak te da će nova izvješća objavljivati svakih šest mjeseci, a sve kako bi bio transparentniji s medijima, kreatorima i gledateljima.

'Ovo je vjerojatno više informacija nego što vam je potrebno, ali mislim da stvara bolje okruženje za cehove, za nas, producente, kreatore i medije', rekao je izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos.

U izvješću se navodi više od 18.000 naslova, što predstavlja 99 posto svih pregledanih sadržaja na streaming servisu. Netflix navodi da su korisnici pregledali više od 100 milijardi sati u prvih šest mjeseci 2023., pri čemu je sadržaj koji nije na engleskom generirao 30 posto svih pregleda.

The Night Agent | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Originalna Netflixova emisija 'Noćni agent' (The Night Agent) nadmašila je sve ostale sadržaje po gledanosti i to s više od 812 milijuna sati gledanja. 'The Mother', akcijski triler s Jennifer Lopez u glavnoj ulozi, bio je najgledaniji film s 249,9 milijuna sati gledanja.

What We Watched Izvor: Društvene mreže / Autor: netflix

Jedna od najpopularnijih Netflixovih serija 'Wednesday' s Jennom Ortegom u glavnoj ulozi, skupila je 507,7 milijuna sati, dok je 'Kraljica Charlotte: Priča o Bridgertonu' (Queen Charlotte: A Bridgerton Story) imala više od 503 milijuna sati. Prva sezona serije 'Suits', pravne drame iz 2011. s Meghan Markle u jednoj od uloga, koja je prošle godine postala viralna na Netflixu, imala je 129,1 milijun sati tijekom šestomjesečnog razdoblja.

The Mother Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Kad su serije u pitanju, nakon akcijske poslastice 'The Night Agent', prve dvije sezone 'Ginny & Georgia', korejska drama 'The Glory, 'Wednesday', 'Bridgerton' spinoff o kraljici Charlott", četvrta sezona 'You', treća sezona španjolske telenovele La Reina del Sur', treća sezona 'Outer Banks' i 'FUBAR'” Arnolda Schwarzeneggera rangirani su kao deset najgledanijih serija ili filmova na Netflixu od siječnja do lipnja 2023.

U top 100 našli su se i četvrta sezona 'Manifesta', druga sezona 'Firefly Lane', triler Jennifer Lopez 'The Mother', 'You People' Eddieja Murphyja, obje sezone sada otkazane serije 'Sex/Life', ali i reality showovi uključujući 'Perfect Match' i četvrtu sezonu 'Love Is Blind', ali i hvaljene serije 'The Diplomat' i 'Beef' koje su nominirane za Zlatni globus.

Prema podacima Netflixa, 60 posto programa objavljenog između siječnja i lipnja 2023. završilo je na Netflixovoj listi Top 10, što je kratko izvješće o podacima o platformi koju je tvrtka počela dijeliti 2021. Netflix je napomenuo i da je najbolje ne koristiti podatke novog izvješća za usporedbu showova jer je moguće da su neki projekti imali samo dan ili dva podataka o gledanosti prije granične točke. Osim toga, neki su sadržaji dostupni samo na određenim tržištima.

'Uspjeh na Netflixu dolazi u svim oblicima i veličinama i nije određen samo satima gledanja. Imamo iznimno uspješne filmove i TV emisije s manjim i većim brojem sati gledanja. Sve je u tome jesu li film ili TV serija oduševili svoju publiku', tsoji u priopćenju.

Netflix se dugo suočavao s kritikama insajdera iz industrije, kreatora i medija zbog nedostatka transparentnosti podataka o gledanosti. Glumci i pisci također su pokrenuli ovo pitanje tijekom štrajkova u Hollywoodu ove godine, pozivajući sve streaming servise da budu transparentniji u pogledu broja gledatelja kako bi kreatori mogli biti pošteno plaćeni na temelju toga koliko su bili gledani. Postizanje veće transparentnosti bila je jedna od glavnih odredbi koju su holivudski pisci osigurali u svom novom trogodišnjem ugovoru.