SAMO DOBAR PR ILI...

Sportaši, glumci... Svi bi danas dokumentarac, ali koliko je u njima istine?

02.12.2023 u 18:44

Bionic
Reading

Režiseri dokumentaraca o slavnima ističu da imaju velike izazove u radu jer njihove zvijezde nerijetko sufinanciraju te projekte i cenzuriraju sve što smatraju nepodobnim

Kada je Michael Jordan pristao na snimanje filma o svim izazovima koji su pratili njegovu izuzetnu košarkašku karijeru, vjerojatno nije mogao ni naslutiti da će pokrenuti opću pomamu slavnih za produkcijom biografskih dokumentarnih filmova.

Godine 2020. Netflix je krenuo s emitiranjem deset epizoda o ovoj ikoni sporta, a s obzirom na pandemijsko razdoblje i tadašnje praćenje svega na platformama, u kombinaciji s njegovom slavom - 'The Last Dance' je postao momentalni hit.

Brojni sportaši, glazbenici i glumci poželjeli su na isti način ovjekovječiti svoj život, a brojne TV kuće s velikim su zanosom udovoljile njihovim zahtjevima.

'The Last Dance' pokrenuo je lavinu

Ipak, u svemu tome primjetan je velik utjecaj producentskih kuća, nerijetko u vlasništvu ili pod velikim utjecajem samih zvijezda, pa se postavlja pitanje - koliko je istine u prikazu njihova života i je li sve to samo pokušaj stvaranja dobrog PR-a?

Zadnji u nizu hit biografskih dokumentaraca onaj je o obitelji Beckham, a četverodijelni uradak prikazuje karijeru i svakodnevicu proslavljenog nogometaša Davida, njegove možda i slavnije supruge Victorije te njihove obitelji.

No za neke od privatnih trenutaka, o kakvima je i trebalo biti riječi, režiser Fisher Stevens morao je uložiti velik napor da bi ih uvrstio u završnu verziju. Naime film je sniman pod nezanemarivom kontrolom producentske kuće Studio 99, a osnovali su je upravo Beckham i njegovi partneri David Gardner i Nicola Howson.

David Beckham odbijao je neke scene

Drugim riječima, iako bi dokumentarac trebao pružiti objektivan i izbalansiran uvid u život protagonista, ništa što Beckham nije odobrio nije se moglo naći u završnoj verziji.

'Ušao sam u kuhinju i primijetio da David pere suđe. Uzeo sam kameru sa željom da prikažem multimilijunaša kako sam radi kućanske poslove, no čim je uočio da sam ga snimio, zabranio mi je da to uvrstim u film. Trebala mi je dobra godina dana da ga uvjerim da je bitno staviti i ovakve detalje', pojasnio je Stevens te je ovu scenu na kraju uspio uvrstiti u jednu od epizoda 'Beckhama'.

Stevens ističe da je jedan od najvećih problema prilikom snimanja biografskih dokumentarnih filmova važnost prikaza zvijezde što više 'ljudskom', jer upravo to su dijelovi koje bi slavni najradije izbacili i ostavili samo ono što laska njihovom imidžu.

'Činjenica jest da su Beckhamovi željeli biti maksimalno iskreni i ispričati priču onakva kakva jest, a ne nešto što bi sličilo priči o brendu. Zato smo se i dogovorili da, iako je Beckham imao pravo glasa, završne odluke donosim ja kako bismo prikazali i neke manje ugodne detalje', kaže režiser Stevens.

Usprkos njegovim tvrdnjama, činjenica jest da se u seriji može pronaći iznimno malo 'manje ugodnih detalja' o kojima Stevens govori, počevši od toga da je David prihvatio biti ambasador Svjetskog prvenstva u Katru 2022. godine, zbog čega je naišao na brojne kritike.

  • +5
'Beckham' Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Stoga ne čudi to što je sve više onih koji su skeptični spram ovakvih uradaka, posebno kada vide da je u produkcijskom timu sama zvijezda o kojoj je sniman dokumentarac. Koliko u svemu tome može biti istine, a koliko cenzure?

Jesu li ovakvi dokumentarci namješteni?

'Mnogima se čini da će zvijezda voditi glavnu riječ, no to je rijetko slučaj', kaže Thom Zimny, iskusni režiser koji je radio na novom dokumentarcu o Sylvesteru Stalloneu naziva 'Sly', a također se upravo prikazuje na Netflixu.

Za razliku od 'Beckhama', koji je načelno dobio pozitivne ocjene, 'Sly' je naišao na podosta negativnih komentara prema kojima je pretjerano blagonaklon prema glumcu, osobito zato što izbjegava spomenuti neke od filmova zbog kojih je dobio iznimno loše kritike.

U dokumentarcu je Stallone prikazan kako je pomno promišljao o svojim likovima i stalno mijenjao scenarije, pisao drugačije završetke i improvizirao dijalog tijekom snimanja, zbog čega su sumnje u 'namještenost' ovakvih dokumentaraca samo produbljene.

Izazov crno-bijelog prikaza

O konkretnim izazovima rada na ovakvim filmskim djelima govorio je i Pete Nicks, režiser dokumentarca o razigravaču Golden State Warriorsa Stephenu Curryju.

'Slava je samo površina. Režiser pronalazi umjetnost u razbijanju te površine. Moramo raditi s menadžerima i predstavnicima zvijezda, ali i u takvim uvjetima pronaći autentičnost', rekao je Nicks.

I u ovom slučaju produkcijska kuća zvijezde dokumentarca 'Stephen Curry: Underrated' bila je među sponzorima, ali Nicks tvrdi da je igrač imao malo utjecaja na snimanje. No bilo je nesuglasica oko smjera filma jer su igračevi agenti željeli uključiti intervjue s Barackom Obamom i Drakeom, čemu se Nicks protivio.

Film je na kraju izazvao podijeljena mišljenja fanova jer nisu mogli propustiti primijetiti činjenicu da je Curry prikazan kao apsolutni pobjednik koji je svladao sve izazove, nadvladao sumnje i postao veliki igrač unatoč brojnim preprekama.

Jedan od rijetkih nedavno prikazanih dokumentaraca o zvijezdama, a koji nije producirao sam protagonist, Netflixova je trodijelna serija 'Arnold' o bodybuilderu, glumcu i bivšem guverneru Kalifornije Arnoldu Schwarzeneggeru.

'Svaki dokumentarist ima drugačiji osjećaj oko toga i ne bih nametala svoje stavove drugima, ali mislim da bi ovi dokumentarci morali imati objektivnost kako bi zaista mogli prikazati slojevitost neke osobe', rekla je redateljica Lesley Chilcott i dodala:

'Želite mogućnost reći, kao što sam rekla i Arnoldu, da nijedna tema ne može biti isključena, a to uključuje sve ono o čemu se čitalo u medijima i što nećemo izbjegavati.'

'Neuspjesi su ključan dio uspjeha'

'Arnold' se suočava sa svojim mnogim greškama i kontroverzama, uključujući aferu koju je imao s kućnom pomoćnicom 1996. godine i optužbe za seksualno zlostavljanje koje su se pojavile prije nekoliko godina.

To nisu teme koje bi se obradile u nekom od pretjerano uređivanih dokumentaraca, onima koji nerijetko izbjegavaju teška pitanja koja mogu narušiti sliku o brendu slavne osobe.

Chilcott je rekla da je sloboda da se dotaknu tih pitanja bila dio dogovora kad su odlučili snimiti film. Također, ističe da Schwarzenegger nije imao kontrolu nad kreativnim procesom.

'Je li želio razgovarati o tim problemima? Ne. Ali Arnold je dovoljno pametan da shvati da se o tome mora razgovarati. Znao je da se mora dotaknuti tih tema i imao je mudrosti shvatiti da sve to ne može biti samo crno-bijelo i samo o njegovim uspjesima.'

Jačaju sumnje gledatelja u autentičnost

Ono što je presudno utjecalo na uspjeh ovog dokumentarca bila je, ističe režiserka, upravo autentičnost Schwarzeneggerove životne priče.

'Rekla sam mu: 'Morat ćemo razgovarati o vašim neuspjesima.' Kad imate takav uspjeh, vaši neuspjesi su ključan dio vašeg uspjeha.'

Ipak, u čitavoj toj poplavi dokumentaraca o zvijezdama snimljenih nakon pandemije premalo je autentičnih priča, a daleko previše hvalospjeva na račun glavnog lika koji iz epizode u epizodu nastoji oduševiti gledatelje svojom kombinacijom skromnosti, snage i životnog uspjeha, gotovo nedodirnutog ijednom dramom, greškom ili neuspjehom.

Dokumentarni filmovi kao zadatak imaju što objektivniji prikaz istine i šarolikosti ljudskog života, a dok zvijezde to ne shvate, na ovakve mini serije sve će se više gledati kao na samopromidžbu koja postepeno gubi nužnu vjerodostojnost.