ODBJEGLI KRALJEVIĆ

Izgubio spor oko policijske zaštite: Novi problemi za princa Harryja

23.05.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Princ Harry koji sa suprugom Meghan Markle i njihovo dvoje djece, Archiejem i Lilibet živi u Kaliforniji, izgubio je pravni spor vezano uz vlastitu ponudu da mu se dopusti privatno plaćanje policijske zaštite

Kako su objavili britanski mediji, princ Harry izgubio je spor oko plaćanje policijske zaštite u Velikoj Britaniji, a sud je odlučio kako to vojvoda od Sussexa ne može sam platiti.

Naime, njegovi odvjetnici željeli su sudsku reviziju nakon odbijanja ponude princa Harryja za plaćanjem zaštite u Velikoj Britaniji, nakon što su se njegovi sigurnosni aranžmani promijenili kada se 2020. odrekao kraljevskih dužnosti te prestao biti tzv. 'radni član' engleske kraljevske obitelji.

Odvjetnici britanskog ministarstva unutarnjih poslova usprotivili su se ideji da se bogatim ljudima omogući 'kupnja' sigurnost od policije. Ova presuda uslijedila je nakon jednodnevnog sudskog ročišta u Londonu prošlog tjedna.

Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princ Harry i njegova supruga Meghan su prošlog tjedna objavili da su ih paparazzi jurili po ulicama New Yorkom te da je sve skoro završilo katastrofalno, no tvrdnje Sussexa su brzo demantirali i policija i gradonačelnik. Kako se ranije pisalo, mlađi sin kralja Charlesa III i njegova obitelj izgubili su osiguranje britanske policije tri tjedna nakon što su samovoljno napustili kraljevske dužnosti. Princ Harry je potom pokušao dobiti zaštitu policije koju bi sam platio, a kada su ga odbili, tužio ih je.

Princ je inzistirao na zaštiti policije prilikom boravka u Velikoj Britaniji i ponudio je rješenje koje, kako je mislio, ništa neće koštati porezne obveznike. No, takvo što je izgleda nemoguće.

NIKAD NE GRIJEŠI

Skupocjeni look: Elegantnom poslovnom izdanju Meghan Markle teško je naći manu

Pogledaj galeriju

Princ Harry plaća privatno osiguranje u SAD-u gdje živi sa suprugom Meghan Markle. Inače, kada je princ Harry 2020. odstupio od statusa radnog člana kraljevske obitelji, to je značilo da više nije imao pristup prethodnoj razini sigurnosti.

No princ Harry osporio je ovu odluku koju je donio Izvršni odbor za zaštitu autorskih prava i javnih osoba - poznat kao Ravec - koji pokriva sigurnost za osobe visokog profila, uključujući starije članove kraljevske obitelji.

'Ravec je prekoračio svoje ovlasti, svoju moć, jer uopće nema ovlasti donijeti ovu odluku', rekli su tada sudu odvjetnici princa Harryja. No odvjetnici Ministarstva unutarnjih poslova rekli su da vrsta zaštite o kojoj se raspravlja, a koja bi mogla značiti 'specijalizirane časnike kao tjelohranitelje', nije isto što i financiranje dodatne policije za nogometne utakmice.

Pravni tim Ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je Ravecov odbor jednoglasno odbio ponudu privatnog plaćanja i da je stvar politike suprotstaviti se ideji da se 'bogatima treba dopustiti 'kupnja' takve zaštite.

Prošlog srpnja, princ Harry uspio je dobiti zeleno svjetlo za pravne preglede procesa donošenja odluka o njegovoj sigurnosti.

Ali sada je izgubio u svom izazovu zbog želje da privatno plati sigurnosne troškove, za koje je ranije rekao da se 'ne nameću poreznim obveznicima'.