DR IAN LIPKIN

Izdao ga suhi kašalj: Ono što je doživio kao liječnik radeći na filmu 'Zaraza' sada mu se ostvarilo u pravom životu

26.03.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Dr. Ian Lipkin, medicinski savjetnik za hvaljeni pandemijski film 'Zaraza' ('Contagion') iz 2011. godine redatelja Stevena Sodebergha koji pokazuje jezivu sličnost s aktualnom pandemijom Covid-19, ravnatelj Centra za zarazu i imunitet na Sveučilištu Columbia, otkrio je da je pozitivan na virus COVID-19

Ian Lipkin, koji je bio zdravstveni savjetnik Soderberghu prilikom snimanja ovog filma koji kao da je predvidio trenutačnu situaciju (glavna junakinja se zarazi u Aziji nepoznatim virusom koji je prešao sa životinja na ljude, a bolest ima slične simptome kao gripa) otkrio je gostujući putem video prijenosa u emisiji 'Lou Dobbs Tonight' na Foxu da se zarazio.

Nakon što je njegovo izlaganje prekinuo suhi kašalj, Lipkin je objavio da se zarazio koronavirusom.

'Želio bih ovo reći večeras, sve je ovo i za mene postalo osobno. Budući da sam se zarazio koronavirusom. Ako je mene pogodilo, može stvarno bilo koga. To je poruka koju želim prenijeti', dodao je.

Lipkin je odbio precizirati kako ili od koga je možda dobio bolest.

'To sad nije važno. Ovaj se virus proširio SAD-om', rekao je.

Upozorio je i kako nije siguran da zna kako bi se širenje zaraze moglo kontrolirati te je pozvao na usklađivanje ograničenja u cijeloj zemlji.

'Imamo porozne granice između država i gradova, i ako ne budemo dosljedni, nećemo to moći zaustaviti', rekao je dodajući kako je najbolje oružje izolacija i karantena.

Kako je poručio, bitno je čim prije odmah provesti nacionalne propise o zaklonima kako bi se izravnala krivulja i umanjio daljnji prijenos, bolesti, smrt i ekonomski poremećaji...

Neke scene iz filma 'Zaraza', objasnio je Lipkin u jednom ranijem intervjuu, su njegov osobni doživljaj u Pekingu, kada je pomagao Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i kineskom ministarstvu zdravstva tijekom epidemije SARS-a 2003. Na kraju se razbolio i morao otići u karantenu nakon povratka u SAD. Dr Lipkin je to svoje iskustvo izoliranja od voljenih osoba podijelio s glumcem Mattom Damonom. Osim Damona u filmu glume i Kate Winslet, Jude Law i Marion Cotillard.