'OVO JE NAŠ GRAD'

Iza nove serije, koju hvale kritičari, krije se istinita priča o korumpiranoj policijskoj jedinici koju je napokon dostigla ruka pravde

28.04.2022 u 06:45

Bionic
Reading

‘Ovo je naš grad’, odnosno ‘We Own This City’ dugo je očekivana nova drama hit autora Davida Simona, čiju ‘Žicu’ mnogi nazivaju jednom od najboljih serija svih vremena, a koja se bavi mnogima zanimljivom temom - korumpiranom policijom

Za novu uspješnicu HBO Maxa ‘Ovo je naš grad, David Simon pronašao je inspiraciju u istinitoj priči o policijskoj jedinici iz Baltimorea koja je odlučila raditi mimo zakona. Korumpiranost cijele jedinice odvela je njezinog narednika Waynea Jenkinsa iza zatvorskih rešetaka sve do siječnja 2039., a ono što je najzanimljivije to je da je on, do trenutka u kojem je osuđen, uživao divljenje i poštovanje svojih nadređenih, ali i cijele zajednice. Koliko su ga cijenili, govore i podaci da je imao posebne privilegije, a njegovu jedinicu stariji zapovjednici smatrali su bedemom koji će zaštititi grad od kaosa.

Ime Waynea Jenkinsa pojavljuje se na samom početku HBO-ove drame koja prati uspon, a potom i pad policijske jedinice iz Baltimorea koja se bavila praćenjem oružja. U samoj službenoj istrazi njihov je potez opisan kao ‘najšokantniji korupcijski skandal u povijesti baltimorske policije’.

Kako bi se postigla autentičnost, serija je snimana u Baltimoreu, a na ekranu, ali i iza kamere, okupila je i neka dobro znana imena iz popularne ‘Žice’, predvođena Davidom Simonom i Georgeom Pelecanosom. No za razliku od tog hita, ova serija temelji se na istinitoj priči koja je zapisana u istoimenoj knjizi novinara Justina Fentona.

  • +30
Serija Ovo je naš grad (We Own This City) Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U kratkim crtama rečeno, radnja prati promjene u policijskoj strategiji 2007. koja je dovela do stvaranja nove jedinice zbog zabrinutosti da je policija provela previše vremena tražeći drogu, a ne oružje. U knjizi je Fenton napisao da je policijski povjerenik Frederick Bealefield inzistirao na tome da se policija fokusira isključivo na ‘loše momke s oružjem’, a ne na sve zločince Baltimorea.

‘Sve je počelo na način da se na sofisticiraniji način regulira trgovina oružjem. Baltimorska policija prepoznala je da je problem u oružju, a manje u drogi, zbog čega su željeli promijeniti i pronaći pametniji pristup. Nije to bilo ništa veliko, samo šačica policajaca, tek jedna jedinica, koja je svoj posao odrađivala bez prevelike pompe’, ispričao je Fenton za The Guardian i dodao:

’Tijekom godina, kao što sam i opisao u knjizi, fokus je nestao i postala je to samo još jedna policijska jedinica koja je jurila gradom. O njima smo malo znali i slušali, radili su u sjeni, a bili su samo još jedno sredstvo za traženje oružja na ulicama.’

Ovo je naš grad Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Upravo zbog te tajnovitosti uspjeli su izbjeći javni nadzor. Godinama su policajci iz te jedinice radili mimo zakona, u kriminalnim pohodima pljačkali su osobe koje bi zaustavljali na ulici, podmetali drogu i oružje nedužnim ljudima, upadali u obiteljske domove i pljačkali ih, a uz sve to naplaćivali su se od grada izmišljajući prekovremeni rad.

Upravo zbog toga što je bio dobro upoznat s tom pričom, David Simon angažirao je Fentona kao konzultanta u ovoj drami od šest epizoda. ‘Često se pozornost stavljala na policijsku brutalnost, no ovakva ležernost svakodnevnog laganja, krađe, lažnog predstavljanja i plasiranja informacija te u nekim situacijama i podmetanja ljudima, takvo što bilo je teško dokazivo, zbog čega je često ostajalo neriješeno.’

Takvo ponašanje nastavilo se čak i nakon što je 25-godišnji Afroamerikanac Freddie Gray preminuo od ozljeda vrata koje je zadobio u policijskom pritvoru u travnju 2015. godine.

  • +8
David Simon Izvor: Profimedia / Autor: Frederick M. Brown / Getty images / Profimedia

Ipak, njihova vladavina, u kojoj su svih tih godina prošli nekažnjeno, napokon je prekinuta i sve je stiglo na naplatu kada je istraga o drogi u predgrađu otkrila povezanost jednog od policajaca s organizacijom dilera. Zbog toga se upetljao FBI te je započelo prisluškivanje, a u ožujku 2017. osam policajaca iz te jedinice uhićeno je i optuženo za pljačku, iznudu, prijevaru s prekovremenim radom, ali i preprodaju droge zaplijenjene tijekom policijskih operacija. Šest od osam uhićenih priznalo je krivnju, a potom su četvorica pristala na suradnju s ministarstvom pravosuđa svjedočeći protiv preostale dvojice policajca kojima je suđeno pred porotom. Obojica su osuđena u veljači 2018. na zatvorske kazne u trajanju od sedam do 25 godina.

Fenton je bio prisutan i na suđenju, s kojeg je izvještavao. Kako je rekao, bila je riječ o vrlo otvorenom svjedočanstvu. ’U slučaju detektiva Mauricea Warda bila je riječ o ‘nesreći’. Budući da nije odmah predao zaplijenjenu drogu, nakon što ga nitko nije pitao za to, a paralelno je vidio ostale oko sebe kako kradu novac, jednostavno ga je ponijelo. Potom je sve eskaliralo.’

Za sve je bio kriv narednik Wayne Jenkins, a upravo je on glavni protagonist knjige, ali i televizijske serije. Rođen 1980., doživio je sve uspone i padove Baltimorea, a krenuo je očevim stopama pridruživši se prvo marincima. Časno ih je napustio samo mjesec dana prije tragičnog 11. rujna i napada na njujorške Blizance, a 2003. postao je kadet policije. Istodobno se vjenčao i kupio kuću za obitelj.

Fenton je pokušao dobiti i njegovu stranu priče, do sada bezuspješno. Iako je odavao dojam poštenog policajca, tijekom godina nakupili su se slučajevi koji su govorili suprotno. Tako je, primjerice, u travnju 2010. bio uključen u automobilsku potjeru koja je dovela do smrti nedužnog motociklista. Jenkins i članovi njegove jedinice to su ‘smjestili’ dvojici muškaraca koje su progonili podmećući im drogu kao dokaz i poslavši ih u zatvor zbog zločina koje nisu počinili.

Članove svoje jedinice i njihovu spremnost testirao je tražeći od njih da osobnu lojalnost stave iznad zakletve da će se pridržavati zakona, a koju su dali pristupanjem policiji. To je potvrdio i detektiv James Kostopolis, prisjetivši se kako je nedugo nakon što se pridružio jedinici Jenkins tražio da se njih dvojica malo provozaju.

Došli su do sporedne ulice, a Jenkins mu je naredio da izađe iza automobila i u njemu ostavi telefon i svu opremu. Potom ga je upitao bi li istražio jednog dilera drogom, utvrdio gdje on drži svoj novac i zatim ga ukrao, na što mu je Kostopolis rekao kako ‘ne možeš imati policijsku značku i raditi takve stvari'. Nije prošlo dugo, a Kostopolis je prebačen u drugu jedinicu.

Privođenje Jenkinsa i ekipe pred lice pravde nije značilo da su riješeni svi problemi u Baltimoreu. Dapače, u gradu je do kraja ožujka ove godine povećan broj ubojstava, kao i pljački, a najveću je štetu napravila upravo njegova jedinica, zbog čega se ionako problematičan odnos policije i stanovnika, posebice onih druge boje kože, samo pogoršao. Policijska uprava sada je pod saveznim nadzorom, no problemi s korupcijom i dalje traju.

Kako bi riješili probleme, doveden je i vanjski istražitelj Michael Bromwich te je sa svojim timom proveo dvogodišnju istragu koja je uključivala više od 160 intervjua, a pregledali su i stotine tisuća stranica dokumenata. Njegovo izvješće objavljeno je u siječnju ove godine na 515 stranica i u njemu je podrobno objašnjeno kako skandal takvih razmjera može nastati, ali i trajati godinama, a da ga nitko ne otkrije.