ZMAJEVI U DUBROVNIKU

'Igra prijestolja' – najveći koprodukcijski projekt u Hrvatskoj

29.08.2011 u 07:32

Bionic
Reading

Popularna TV serija 'Igra prijestolja' dolazi u Hrvatsku, ali ne samo na male ekrane – sa sobom u Dubrovnik donosi milijune dolara i hrpu posla za naše filmske djelatnike postavši najveći koprodukcijski projekt 2011. godine

Možda ćemo jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, konačno moći prestati živjeti u vječnim prežvakavanjima sjećanja na dane kada je hrvatska filmska produkcija solidno živjela od pomaganja holivudskim i azijskim filmskim ikonama da snime velike stvari za malo novca – bilo da govorimo o paradiranjima Liz Taylor i Orsona Wellesa po Titovim mirisnim vrtovima Brijuna, Jackie Chanovom natjeravanju po Dolcu i lomljavi vrata u okolici Zagreba ili danas ne pretjerano razvikanom, ali svakako povijesnom produciranju 'gay pornografije' na jadranskoj obali, u vikendicama visokopozicioniranih oficira JNA i s potpisom Jadran Filma i Branka Lustiga Metzgerov 'The Score', 1973).

Jer kao da se počelo opet kotrljati, polako, ali svakako ohrabrujuće – ne zato što smo odjednom postali jako jeftini, tj. krenuli nuditi iznimno povoljan omjer cijena i usluga za sve koji su to do sada dobivali u Rumunjskoj, Bugarskoj pa čak i Srbiji, a sigurno ne zato što smo u dvije godine uspjeli ugostiti čak četiri nova filma Uwe Bolla. Ali svakako zato što se ove godine kod nas snimaju dva 'pristojna' projekta, jedan koji baš i nije naciljan u samo srce mainstreama ('Goltzius and the Pelican Company' Petera Greenawaya), ali ima svoj odjek na arthouse sceni te drugi koji ima opseg, značaj i domet u rangu svega onoga u što su se studiji bivše Jugoslavije upuštali prije nekoliko desetljeća.

U novoj sezoni 'Igre prijestolja', hvaljenom televizijskom epskom spektaklu HBO-a snimljenom prema knjigama Georgea R. R. Martina, gledat ćemo hrvatsku obalu, i to ne zato što je riječ o B-produkciji koja traži zgodne lokacije za oskudni budžet, već zato što američkim biznismenima sada možemo ponuditi isto ono što i američkim turistima – Dubrovnik, jedinstveni grad koji i u 21. stoljeću izgleda kao da je izišao iz fantasy romana.

Takvim ga je prepoznala i Gemma Jackson, jedna od ključnih osoba novog koprodukcijskog dogovora, set-dizajnerica koja je u dubrovačkim kulama vidjela bolji King's Landings od Malte, gdje je sniman dio prve sezone, uz mnoge probleme s lokalnim vlastima zbog oštećenja zaštićenog ekosustava, tj. tamanjenja morske flore i faune neodgovornim pripremama scena na obali. Ostaje se nadati da će dubrovačke plaže nakon invazije ljudi, kablova i bagera ostati tek 'posoljene' opušcima i konzervama, kao jedinom 'kolateralnom žrtvom' ovako velikog projekta.

Jackson je, nakon prvog pregleda lokacija, u Dubrovnik pozvala i proslavljenog producenta Davida Benioffa, kao i dio autorskog i produkcijskog tima serije, koji su se nakon kupanja i upijanja sunca uvjerili da je, u konkurenciji ostatka Dalmacije, kao i Crne Gore, Malte, Turske, Španjolske i Maroka, Dubrovnik ipak najbolji izbor za sve.

Snimanje počinje 18. rujna, kad glumci dolaze u Hrvatsku i pridružuju se timu od više od 100 hrvatskih filmskih djelatnika. Otprilike isto toliko članova ekipe dolazi iz SAD-a, a cijelu logistiku organizira dubrovačka produkcijska tvrtka Ambasada film, koja će se pobrinuti za angažman nešto više od 1.500 statista. Tijekom mjesec i pol dana proizvodnje, za suradnike iz inozemstva rezervirano je 130 hotelskih soba, a kada sve to zbrojimo, dolazimo do direktne potrošnje (u prijevodu: ulaganja u hrvatski biznis i poreznu upravu) od više milijuna dolara tijekom četiri tjedna snimanja.

'Igra prijestolja'

Ambasada film d.o.o. (Embassy films) je, dakle, jedina domaća produkcijska firma zadužena za proizvodnju serije na teritoriju Hrvatske, ali u ekipi su angažirane tvrtke za najam tehničke opreme (rasvjeta) te ostale usluge u proizvodnji, smještaj ekipe, itd. U samom vrhu autorskog tima angažiran je scenograf međunarodne reputacije, Ivo Hušnjak, kao i njegov hrvatski scenografski tim.

Naravno, postoje i posebni zahtjevi američkog dijela produkcije, a onaj glavni možete pretpostaviti: nije dopušteno fotografiranje samog snimanja, scenografije, glumaca..., te prijenos fotografija na internet i sl. Nismo sigurni kojim će se sve sredstvima boriti protiv nove tehnologije i personalizirane paparazzo kulture 21. stoljeća, ali kako tvrde da do sada nisu imali problema u Irskoj, Malti pa čak ni Velikoj Britaniji, očito je da postoji recept za držanje znatiželjnih objektiva podalje od lokacija.

Osim toga, ako ste pripremili DVD izdanje 'Gospodara prstenova' i čekate priliku za upecati autogram Seana Beana dok se šeće Stradunom, samo podsjetnik na to da je njegov lik u prvoj sezoni spektakularno dekapitiran, a kako nam za sada potvrđuju iz HBO-a, neće uskrsnuti u drugoj sezoni. Ali uvijek se možete nadati da će se kad-tad pojaviti kako bi snimio pokoji flashback. Ako ne sada, onda možda nagodinu – naime, saznajemo da postoji velik interes za nastavkom ovog partnerskog odnosa, čak i prije negoli je okušan u praksi. Drugim riječima, ako hrvatska strana ispuni očekivanja pa odradi svoj posao na traženoj razini, postoje realne mogućnosti za nastavkom snimanja novih sezona na istim lokacijama i to već u proljeće 2012. godine.