BOLJE NE MOŽE

Najbolje ocijenjene: Ovih top 10 serija momentalno stvara ovisnost

26.06.2023 u 10:36

Bionic
Reading

HBO je odavno postao sinonim za ponajbolje serije današnjice, a u nastavku donosimo deset najbolje ocijenjenih naslova koje nikako ne želite propustiti

Danas, kada nam je u sekundi na raspolaganju gotovo svaki film i serija koje možemo poželjeti, HBO je i dalje sinonim za izvrsnost, isporučujući nam nezaboravne uratke koji u trenu prerastaju u TV klasike.

Jedan takav megahit nedavno je imao svoju zadnju epizodu. Riječ je, naravno, o seriji 'Nasljeđe', a koja je nakon četiri iznimno uspješne sezone spektakularnom završnicom označila kraj putovanja za likove uz koje smo proživjeli duboke emocije, šokantne obrate i dramu dostojnu stjecanja kultnog statusa.

U nastavku donosimo pregled 10 najbolje ocijenjenih serija prema portalu IMDb koje možete gledati na streaming platformi HBO Max. O koliko je dobroj ponudi riječ, ponajbolje govori podatak da se 'Nasljeđe' našlo tek na osmom mjestu!

10. Rim (Rome)

Ocjena: 8,7

Autori: John Milius, William J. MacDonald, Bruno Heller

Glumci: Kevin McKidd, Ray Stevenson, Ciarán Hinds, Kenneth Cranham, Lindsay Duncan, Tobias Menzies, Polly Walker

Serija 'Rim' u prvom planu prati dva rimska vojnika u uzbudljivo povijesno doba obilježeno vladavinom Gaja Julija Cezara te egipatske kraljice Kleopatre. Osim intriga s rimskog dvora te pregršt scena ratne i ljubavne akcije, prometnula se u veliki hit i zbog spektakularne scenografije i kostimografije jer ostavljaju bez daha.

Od svakodnevnih intriga 'običnih' ljudi do veleizdaja i zapleta između svjetskih vladara, ova serija od prve epizode imala je baš sve potrebno da danas nosi kultni status.

Rim Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

9. Dva metra pod zemljom (Dva metra pod zemljom)

Ocjena: 8,7

Autor: Alan Ball

Glume: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose

Još jedna serija s originalnom radnjom je 'Dva metra pod zemljom', a koja prati odnose i zaplete unutar obitelji s vlasništvom nad pogrebnim poduzećem u svom domu.

Serija se bavi pitanjima nošenja sa smrću voljene osobe, dokazivanja u obiteljskom poslu, suočavanja s 'izlaskom iz ormara' u konzervativnoj sredini te podjednako zamršenim, koliko i očaravajuće toplim odnosima unutar ove kompleksne obitelji.

Dva metra pod zemljom Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

8. Nasljeđe (Succession)

Ocjena: 8,8

Autori: Jesse Armstrong

Glume: Brian Cox, Kieran Culkin, Jeremy Strong, Matthew Macfadyen, Alan Ruck, Sarah Snook

Završetkom četvrte sezone, proteklih dana ne prestaju se nizati hvalospjevi na račun 'Nasljeđa', serije u kojoj smo jednakim intenzitetom prezirali i suosjećali s bahatim, narcisoidnim, suludo bogatim i beskrajno povrijeđenim glavnim likovima koji su od prve do zadnje scene plijenili pozornost baš svake sekunde.

Autor Jesse Armstrong priznao je da su likovi nastali po uzoru na djecu iz bogataških obitelji Murdoch, Maxwell i Redstone, a psihijatri su se nadovezali upozorenjem da su uveli sindrom 'Nasljeđa' zbog učestalosti problema s ovisnostima i narcisoidnim poremećajima ličnosti u bogataškim obiteljima nalik fiktivnoj dinastiji Roy.

Nasljeđe - 4. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

7. Pravi detektiv (True Detective)

Ocjena: 8,9

Autor: Nic Pizzolatto

Glume: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Mahershala Ali, Carmen Ejogo, Stephen Dorff

Ako vam je itko preporučio seriju 'Pravi detektiv', vjerojatno je uz preporuku stiglo upozorenje da se radi o tri posve drugačije sezone koje se teško mogu mjeriti po kvaliteti.

Ono što u svakom slučaju ne želite propustiti jest prva sezona u kojoj u glavnim ulogama pozornost plijene Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Colin Farrell i Rachel McAdams. Glumačka izvedba u spoju s napetom radnjom koja stvara ovisnost od prve sekunde garancija je užitka pred malim ekranima.

Naredne dvije sezone dolaze s posve drugačijom glumačkom postavom i jedinstvenom radnjom te je za njihovu gledanost ponajviše zaslužna 'stara slava'. No usprkos svojim manama, imaju originalne zaplete i zanimljive likove koji zavređuju sate gledanja.

Pravi detektiv Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

6. Sopranosi (Sopranos)

Ocjena: 9,2

Autor: David Chase

Glume: James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Steven Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler

Dugih osam godina uživali smo u maestralnoj izvedbi Jamesa Gandolfinija u kompleksnoj ulozi Tonyja Soprana - brižnog oca, dobronamjernog prijatelja, majstora sarkazma, zahtjevnog psihijatrijskog pacijenta, serijskog preljubnika, mafijaškog bossa i hladnokrvnog ubojice.

Postao je jedan od najkontroverznijih likova u povijesti televizije, pokazavši da ubojice nisu jednodimenzionalni zločinci, već da imaju kompleksan unutarnji svijet prožet dubokim emocijama, aspiracijama, moralnim dilemama i ljubavi prema bližnjima.

'Sopranosi' na briljantan način istražuju ove kontradikcije i plijene pozornost od prvih epizoda, a održavaju kvalitetu i napetost sve do posljednjih scena osme sezone. Ako niste gledali - budite spremni na sate binganja, jer pred vama je nezaboravno putovanje koje se ne propušta!

Sopranosi Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

5. Igra prijestolja (Game of Thrones)

Ocjena: 9,2

Autori: David Benioff, D. B. Weiss

Glume: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Maisie Williams, Lena Headey, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Aidan Gillen

Usprkos mnoštvu kritika koje je zavrijedila finalna sezona, 'Igra prijestolja' apsolutno je remek-djelo. Spoj ZF elemenata, fantastično prikazanih zmajeva i scena bitaka, pregršt obrata i šokantnih smrti glavnih likova, preobrazbe voljenih heroja u omražene zločince i posve nepredvidljivi raspleti dobitna su kombinacija koja je gledatelje držala prikovanima uz ekran tijekom osam sezona.

Igra prijestolja Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Nastala prema serijalu knjiga 'Pjesma leda i vatre' autora Georgea R. R. Martina, uspjela je prikazati tek dio ovog modernog ZF epa, no autori D. B. Weiss i David Benioff bili su posve uspješni u oživljavanju obožavanih likova i njihovom kompleksnom prikazu.

4. 'The Last of Us'

Ocjena: 9,3

Autori: Craig Mazin, Neil Druckmann

Glume: Pedro Pascal, Bella Ramsey

Serija 'The Last of Us' s emitiranjem je počela početkom godine i momentalno se prometnula u veliki hit. Radnja se odvija nakon što je globalna pandemija 'zombi' gljivica uništila civilizaciju, a mali broj preživjelih ne bira načine da ostane na životu.

U prvom planu je 50-godišnji Joel (Pedro Pascal), koji preuzima brigu o 14-godišnjoj Ellie, koju je vrhunski odglumila Bella Ramsey, glumica proslavljena u ulozi kneginje Lyanne Mormont u 'Igri prijestolja'.

Kompleksni karakteri kombinirani s vrhunskom glumom, scene nabijene emocijama i napeta akcija držat će vas prikovanima za ekranom do dugo u noć.

'The Last of Us' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

3. Žica (The Wire)

Ocjena: 9,3

Autor: David Simon

Glume: Dominic West, Lance Reddick, Sonja Sohn, Idris Elba, Domenick Lombardozzi, Ellis Carver, Andre Royo, Wendell Pierce, Rhonda Pearlman

'Žica' je kultna krimi drama radnje smještene u najopasnijem dijelu Baltimorea, u kojem lokalni policijski detektivi svim sredstvima pokušavaju izaći na kraj s fascinantno organiziranim dilerima, prikazanim podjednako duboko poput glavnih junaka. Posebno se istaknuo Idris Elba u ulozi Stringera Bella, prometnuvši ga u jednog od najdojmljivijih antijunaka u modernoj povijesti.

Tempo serije je podosta spor, no promatranje vjerodostojno prikazanih istraga iz sezone u sezonu pruža jedinstven užitak zbog kojeg se strpljenje u nekoliko prvih epizoda definitivno isplati!

HBO Izvor: Društvene mreže / Autor: Žica

2. Černobil (Chernobyl)

Ocjena: 9,4

Autor: Craig Mazin

Glume: Jared Harris, Stellan Skarsgard, Jessie Buckley, Emily Watson

'Černobil' je za HBO bio velika prekretnica jer je s prikazivanjem započeo vikend nakon zadnje epizode 'Igre prijestolja', serije koja je godinama držala platformu na samom vrhu. Na 'Černobilu' je bio nezahvalan zadatak da svijetu pokaže da kvaliteta serija niti u budućnosti neće pasti, a u tome je bio u potpunosti uspješan!

Naime nedugo nakon početka emitiranja zauzeo je sam vrh najbolje ocijenjenih serija u povijesti prema cijenjenom portalu IMDb, osvojivši svijet fascinantnim likovima koji su se redom žrtvovali u spašavanju preostalog života nakon gotovo apokaliptične nesreće u černobilskoj nuklearnoj elektrani.

Foršpan za 'Černobil' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

1. Združena braća (Band of Brothers)

Ocjena: 9,4

Autori: Tom Hanks, Steven Spielberg

Glume: Damian Lewis, Ron Livingston, Scott Grimes, Donnie Wahlberg, Kirk Acevedo, Eion Bailey, Michael Cudlitz

Usprkos brojnim uspješnicama u proteklih 30 godina, na samom vrhu HBO-ovih najbolje ocijenjenih serija i dalje su 'Združena braća'. Prvotno emitirana 1992. godine, ova serija postala je sinonim za kvalitetnu europsku produkciju i vjerojatno najvjerodostojniji prikaz zbivanja tijekom Drugog svjetskog rata.

Svjedočanstva stvarnih junaka na kojima se temelje živopisni likovi prate svaku epizodu i tjeraju vas na duboko poistovjećivanje sa serijom koju dugo nećete moći zaboraviti.

Združena braća Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO