SUZE ZA GLAZBENIKA

[FOTO/VIDEO] Dostojan ispraćaj velikana: Posljednje zbogom za Rajka Dujmića

17.08.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Obitelj i brojni prijatelji, ali i oni koji su voljeli njegov opus došli su se u ponedjeljak ujutro na zagrebačkom Krematoriju oprostiti od jednog od najboljih hrvatskih skladatelja

Nema tog kolege, suradnika, prijatelja i štovatelja Rajka Dujmića koji danas ne dijeli najdublju tugu s njegovom obitelji. Posljednji ispraćaj bio je otvoren za javnost, a ne u krugu obitelji, kako je ranije spominjano.

  • +59
Posljednji ispraćaj Rajka Dujmića na Krematoriju Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Unatoč koroni i teškoj epidemiološkoj situaciji, mnogi su glazbenoj legendi poželjeli odnijeti ružu i pokloniti mu se pred odrom. Počasnu stražu držale su kolege i prijatelji: Jasna Zlokić, odvjetnica Sandra Hančić, Ana Rucner, Jasenko Houra, Jacques Houdek, Vladimir Pavelić, Nataša Mirković, Zoran Škugor, Mario Rucner, Ante Gelo, Vlado Kalember... Prisutni uglavnom nose maske na licu i pridržavaju se epidemioloških mjera.

Ceremonija je započela uz pjesme 'Caruso (Ti voglio bene assai)' i 'I will always love you' Whitney Houston.Skladatelj i tekstopisac Nenad Ninčević, bliski prijatelj Rajka Dujmića, održao je vrlo dirljiv govor. 'Ne znam hoću li ja ovo moći', kazao je na početku govora, a onda se prisjetio brojnih anegdota s Rajkom.

'Želim riješiti Rajkovu enigmu. Njemu je najvažnije bilo da ga se voli, onako kako on voli druge. Uvijek je tražio milimetar više ljubavi. I stalno se pitao, vole li me? Evo, Rajko, vidiš da te vole. Svi su tu. Grdović, Nikša Bratoš, mnogi tvoji suradnici i prijatelji. Svi su tu, Rajko. A sada kad znaš da te vole, putuj! Žurilo ti se na ovaj put. Najviše si volio majku. Znao si mi reći, radost je dok imaš majku memoriranu u telefonu, kad ju možeš nazvati, a dočeka te njezin glas. Sada ćeš i nju vidjeti, Rajko. A mi te nećemo zaboraviti. Ako i netko pokuša, neće moći', poručio je emotivni Ninčević.

U ime Hrvatskog društva skladatelja oprostio se glavni tajnik Antun Tomislav Šaban. Nakon ispraćaja slijedi i misa zadušnica koja će se za Rajka služiti u 13 sati u crkvi Sv. Jeronima u Zagrebu.

Legendarni glazbenik i skladatelj, vođa grupe Novi fosili te dobitnik Porina za životno djelo Rajko Dujmić preminuo je 4. kolovoza u 66. godini od posljedica teške prometne nesreće u Ravnoj Gori. Bit će pokopan u Aleji velikana, a zemljište za grob među zaslužnim građanima obitelji je ustupio Grad Zagreb. Rajko će tako počivati pokraj Ede Murtića, Dražena Petrovića, Ene Begović i drugih istaknutih velikana. Nakon današnjeg posljednjeg ispraćaja otvorenog za javnost, pretpostavlja se da će se polaganje urne odviti narednih dana u krugu obitelji.