HIT SERIJA STIŽE I U HRVATSKU

Fenomen zvan 'Yellowstone': Serija s Kevinom Costnerom jedna je od najvećih TV uspješnica posljednjih godina, no o njoj se vrlo malo govori

18.06.2022 u 19:46

Bionic
Reading

Otkako je 2018. prikazana prva epizoda, a do sada su emitirane četiri sezone, ‘Yellowstone’ je oduševio milijune ljubitelja televizijskih serija. Ne tako uobičajena ovih dana, vestern drama prati životnu priču vlasnika najvećeg ranča u Americi, obitelji Dutton. Uskoro stiže i peta sezona, ali i film s Helen Mirren i Harrisonom Fordom. Iako se o ovoj seriji pretjerano ne govori i ne piše, ona je zbog gledanosti postala pravi fenomen

Od ponedjeljka 20. lipnja i hrvatski će gledatelji napokon moći vidjeti odakle tolika zaluđenost vestern dramom ‘Yellowstone’ s Kevinom Costnerom u glavnoj ulozi. I dok se Amerika i svijet pripremaju za petu sezonu, mi tek krećemo od samog početka, no ne treba se žaliti. Kako bi se reklo, bolje ikad nego nikad.

Iako to možda ne biste pomislili, ‘Yellowstone’ je zamišljen kao limitirana serija od 10 epizoda, a sve su nade polagane u njezinu zvijezdu - jednog i jedinog Costnera. Upravo je o njemu i njegovoj odluci namjerava li nastaviti glumiti Johna Duttona ili ne ovisila sudbina tog projekta. Na sreću, Costner se toliko uživio u ulogu da je pristao na drugu sezonu, potom na treću, pa četvrtu, a uskoro i petu.

'Morao sam donijeti pravu odluku. Zbog toga više neće biti samo deset epizoda. Mnogo je toga promijenjeno zbog mene i našeg dogovora da ću učiniti ono što sam rekao', priznao je Costner nakon prve sezone. Kako tvrdi slavni glumac, razlog zbog kojeg je 'Yellowstone' postigao takav uspjeh je to što u konačnici najbolje predstavlja ono što moderni Zapad danas jest, a što je u većini slučajeva ili zaboravljeno ili potpuno ignorirano.

'Stvarnost je takva da na Zapadu ljudi uistinu po cijele dane rade na poljima jašući konje, goneći stoku i premještajući ih s polja na polje. Tako kauboji i danas žive, no nema ih više toliko puno na području Sjedinjenih Država.'

Autor serije je 51-godišnji Taylor Sheridan, glumac koji je postao scenarist i redatelj te koji se i sam pojavljuje u ulozi Travisa Wheatleyja. U stvarnosti je Sheridan profesionalni jahač konja koji je odrastao upravo na ranču u Teksasu i koji se natjecao u vestern jahanju. No nije on jedini imao dvostruki angažman u seriji. Tako je Costner sa svojim bendom The Modern West snimio većinu glazbe koja se čuje u seriji, a čak je objavio i album ‘Tales From The Yellowstone’.

  • +17
Serija Yellowstone Izvor: Profimedia / Autor: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Prve sezone ove iznimno popularne serije snimane su u Utahu, a onda se sve preselilo u Montanu. Idilični prizori razlog su što sve više bogataša upravo tamo kupuje zemlju. Sve to uzrokovalo je rast cijena u proteklim godinama i događa se upravo ono što nitko od tamošnjih stanovnika nije želio - Montana postaje sve gušće naseljena, a i promet je porastao.

Kada je prva sezona ove serije debitirala na Paramount Networku, u ljeto 2018. godine, najveća briga tima bila je hoće li dobiti publiku kakvu su željeli. Problem je bio taj što se Paramount Network nikada nije postavio kao ozbiljan rival streaming servisima poput HBO-a, a nije pomagalo ni to što su angažirali zvijezdu poput Costnera da ispriča priču megabogatog vlasnika ranča u Montani.

Četiri godine kasnije brojke govore same za sebe, baš kao i podatak da su odlučili snimiti još četiri sezone. Više od 10 milijuna gledatelja po epizodi otkriva da su autori ipak donijeli prave odluke, iako se niti jedne godine ne nađu u konkurenciji za najbolju seriju, glumca i slično. U čemu je onda caka i zašto je ‘Yellowstone’ postao takav televizijski fenomen?

Yellowstone - foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Costner glumi Johna Duttona, šestu generaciju vlasnika najvećeg ranča u Americi, a koji se nalazi odmah pored slavnog, istoimenog nacionalnog parka. Udovac je koji je zahvaljujući svom bogatstvu, ali i moći, doslovce upravljao državom Montanom iz sjene, no isto tako spreman je, kako bi zaštitio obitelj, pokazati i svoju nasilničku stranu.

I dok se možda njegov ranč bori s novčanim poteškoćama, u seriji je scenarij sasvim drugačiji. Nakon što su ‘zajahali’ na valu uspjeha, autori su odlučili izvući maksimum pruživši gledateljima, za sada, tri spinoffa. Riječ je o dva prednastavka, ‘1883’, koji prati Duttone na putu vlakom prema zapadu, a koji je prikazan 2021., dok će ‘1932’ pratiti razdoblje Velike depresije. Trenutno se razrađuje i scenarij drame ‘6666’, odnosno ‘The Four Sixes, smještene na pravom teksaškom ranču.

Ono što će zasigurno privući gledatelje je odabir glumaca u prednastavcima. Dok su u ‘1883’ angažirane country zvijezde, bračni par Tim McGraw i Faith Hill, u ‘1932’ stižu zvučna imena - Harrison Ford i Helen Mirren, koji su zajedno glumili davne 1986. u filmu Obala komaraca.